mala
01.03.2007 21:42
Powiedzcie mi prosze , czy ziarnica moze sie rozwijać nawet 1,5 roku?Czy moze byc az tak podstepna?
Autor: mala • 01.03.2007 21:42 • 6 odpowiedzi
mala
01.03.2007 21:42
Powiedzcie mi prosze , czy ziarnica moze sie rozwijać nawet 1,5 roku?Czy moze byc az tak podstepna?
ewu
01.03.2007 22:22
O 22:42, dnia 2007-03-01 mala napisał(-a):
Ziarnica bywa bardzo podstępna. Może rozwijać się nawet kilka lat. Wykład na temat specyfiki komórek nowotworowych pozostawiam Zoisyte.
Asica
02.03.2007 00:01
O 22:42, dnia 2007-03-01 mala napisał(-a):
moze,moze.. oczywiscie konowaly zwane "orzecznikami lekarskimi" czasem potrafia wymyslac,ze ZZiarnica trzeciego stadium rozwija sie 3 m-ce
ewu
02.03.2007 02:32
ewu
02.03.2007 02:37
Zoisyte
02.03.2007 07:35
O 03:32, dnia 2007-03-02 ewu napisał(-a):
Tia...ziarnica (i większość nowotworów) rozwijają się frywolnie i swobodnie do czasu diagnozy, a raczej leczenia. Specyfika komórek nowotworowych polega głównie na ich niekontrolowanym rozroście.
Zdrowa komórka rodzi się, rozwija, umiera.
Komórka nowotworowa natomiast rodzi się, rozwija, rozmnaża. Umiera wtedy, kiedy coś ją zabije (np. cytostatyki lub cud Pana Boga Naszego Wszechmogącego).
Zatem również ziarnica złośliwa może się rozwijać, póki coś jej nie przystopuje.
Wszelkie problemy dotyczące diagnozowania zz wynikają głównie z faktu, że bywa mylona ze zwykłymi chorobami bakteryjnymi i wirusowymi (ze względu na podobne objawy).
I jak Asica pisała- jest to zawsze kwestia indywidualna. Nie ma reguły.
Jednego opanuje w parę miesięcy, u innego będzie się panoszyć w konspiracji (znaczy- bezobjawowo na przykład, lub niewykryta) przez lat kilka.
Ziarnia jest złośliwa. Czyli podstępna.
No i mój wykład niepotrzebny :)
mala
03.03.2007 20:13
O 08:35, dnia 2007-03-02 Zoisyte napisał(-a):
O 03:32, dnia 2007-03-02 ewu napisał(-a):
Tia...ziarnica (i większość nowotworów) rozwijają się frywolnie i swobodnie do czasu diagnozy, a raczej leczenia. Specyfika komórek nowotworowych polega głównie na ich niekontrolowanym rozroście.
Zdrowa komórka rodzi się, rozwija, umiera.
Komórka nowotworowa natomiast rodzi się, rozwija, rozmnaża. Umiera wtedy, kiedy coś ją zabije (np. cytostatyki lub cud Pana Boga Naszego Wszechmogącego).
Zatem również ziarnica złośliwa może się rozwijać, póki coś jej nie przystopuje.
Wszelkie problemy dotyczące diagnozowania zz wynikają głównie z faktu, że bywa mylona ze zwykłymi chorobami bakteryjnymi i wirusowymi (ze względu na podobne objawy).
I jak Asica pisała- jest to zawsze kwestia indywidualna. Nie ma reguły.
Jednego opanuje w parę miesięcy, u innego będzie się panoszyć w konspiracji (znaczy- bezobjawowo na przykład, lub niewykryta) przez lat kilka.
Ziarnia jest złośliwa. Czyli podstępna.
No i mój wykład niepotrzebny :)