Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

NOWE LECZENIE- GEMZAR - GEMCYTABINA

Autor: Housem • 23.02.2007 14:25 • 9 odpowiedzi

Housem

23.02.2007 14:25

Odpowiedz
Jestem winien tutaj Małego opisu metody ponieważ jestem pierwszym pacjentem leczonym w Polsce tym lekiem.
Lek jakotaki nie odbiega od innych cytostatyków pod wzgledem skutków ubocznych.
Tak samo wypadaja włosy, tak samo żyga się po każdym podaniu jednak samo działanie na nasze schorzenie jest rewolucyjne.
W moim przypadku żadne inne leczenie nie dało rezultatu (ABVD, Bicop, Di-sept, przeszczep)
Jednak dzięki półrocznej kuracji Gemzarem od grudnia 2006 kiedy wykonałem badanie PET wszystkie zmiany nowotworowe cofnęły się całkowicie.

Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem , podziele się z każdym moją wiedzą na temat tego leku

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Michał

23.02.2007 21:23

Odpowiedz

O 15:25, dnia 2007-02-23 Housem napisał(-a):

Jestem winien tutaj Małego opisu metody ponieważ jestem pierwszym pacjentem leczonym w Polsce tym lekiem.

Nie pierwszym..

Jednak dzięki półrocznej kuracji Gemzarem od grudnia 2006 kiedy wykonałem badanie PET wszystkie zmiany nowotworowe cofnęły się całkowicie.

Gratulacje !!

Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem , podziele się z każdym moją wiedzą na temat tego leku

I wzajemnie

Housem

25.02.2007 14:31

Odpowiedz
W takim razie Michale pochwal się swoimi doświadczeniami !!
Od poczatku miałem świadomość ze byłem pierwszy, Przez pół roku prowadziłem otwartą wojnę z NFZ ponieważ nie chcieli zgodzić się na tą metodę leczenia z uwagi ze nigdy wcześniej nie stosowano jej do leczenia ŹZ, więc jest to eksperyment medyczny. Powiedziano mi że jestem pierwszą osobą u której w polsce zastosowano to leczenie.

zogra

25.02.2007 15:09

Odpowiedz

O 15:31, dnia 2007-02-25 Housem napisał(-a):

Przez pół roku prowadziłem otwartą wojnę z NFZ ponieważ nie chcieli zgodzić się na tą metodę leczenia z uwagi ze nigdy wcześniej nie stosowano jej do leczenia ŹZ, więc jest to eksperyment medyczny. Powiedziano mi że jestem pierwszą osobą u której w polsce zastosowano to leczenie.

mnie to serio wyglada na eksperyment, bo z tego co wyczytalam na temat powyzszego leku nie ma nic o stosowaniu go w przypadku zz. W stanach FDA zatwierdzilo ten lek do uzycia w przypadku raka trzustki, pewnej odmiany raka pluc i nawrocie raka jajnikow

www.gemcitabine.com

Michał

25.02.2007 15:10

Odpowiedz

W takim razie Michale pochwal się swoimi doświadczeniami !!

Od poczatku miałem świadomość ze byłem pierwszy,

Siegnij do mojego postu z XI 2005(tak tak) - tam wymieniłem czym był leczony mój brat. Niestety On już doświadczeniami sie nie podzieli..

Przez pół roku prowadziłem otwartą wojnę z NFZ ponieważ nie >chcieli zgodzić się na tą metodę leczenia z uwagi ze nigdy >wcześniej nie stosowano jej do leczenia ŹZ, więc jest to >eksperyment medyczny.

Bo jest, ale Gemzaru nie wymyślił NFZ.. Kupowalismy Gemzar bez kasy NFZu.

Powiedziano mi że jestem pierwszą osobą u której w Polsce >zastosowano to leczenie.

Ciesze się że z sukcesem :) Ale ..właśnie tyle oni wiedza w tym NFZcie

zogra

25.02.2007 15:35

Odpowiedz

O 16:09, dnia 2007-02-25 zogra napisał(-a):

Przez pół roku prowadziłem otwartą wojnę z NFZ ponieważ nie chcieli zgodzić się na tą metodę leczenia z uwagi ze nigdy wcześniej nie stosowano jej do leczenia ŹZ, więc jest to eksperyment medyczny. Powiedziano mi że jestem pierwszą osobą u której w polsce zastosowano to leczenie.

mnie to serio wyglada na eksperyment, bo z tego co wyczytalam na temat powyzszego leku nie ma nic o stosowaniu go w przypadku zz. W stanach FDA zatwierdzilo ten lek do uzycia w przypadku raka trzustki, pewnej odmiany raka pluc i nawrocie raka jajnikow

www.gemcitabine.com

znalazlam jeszcze link do badan przeprowadzonych w przypadku nawrotu zz ale tam Gemcytabina stosowana jest w kombinacji z innymi lekami, czy tak to sie rowniez odbywa w twoim przypadku?

chemioterapia przed przeszczepowa, kombinacja lekow IGEV w nastepujacych proporcjach:

Ifofsamide 2000mg/m2 dnia 1 do 4 , Gemcitabine 800mg/m2 dnia 1 i 4, Vinorelbine 20mg/m2 dnia 1 i Prednisolone 100mg dnia 1 do 4 . Artykul pochodzi ze stycznia 2007. Badania przeprowadzono na 91 pacjentach przed przeszczepem

dokladny opis badan i wynikow na www.gecitabine.com w bibliografii, artkul z Monay, Jan 1 2007

pozdrawiam

magdalenka

26.02.2007 08:51

Odpowiedz

W moim przypadku żadne inne leczenie nie dało rezultatu (ABVD, Bicop, Di-sept, przeszczep)

Napisz proszę jak długo leczyłeś się przed zastosowaniem Gemzaru i jakie stadium ZZ miałeś. Czy autoprzeszczep wykonywano Ci tylko raz?

aga gdańsk

07.03.2007 10:08

Odpowiedz

Lek jakotaki nie odbiega od innych cytostatyków pod wzgledem skutków ubocznych.

Tak samo wypadaja włosy, tak samo żyga się po każdym podaniu jednak samo działanie na nasze schorzenie jest rewolucyjne.

Gratulacje, bardzo się cieszę, że przeczytałam takiego posta. Mój narzeczony ma byc leczony gemzarem ale w schemacie GDP , gemzar, dexamtezon i cisplatyna.

Cały czas czekamy na tą chemię

pozdrawiam wszystkich

luq79

03.07.2009 10:08

Odpowiedz

Cześć tak czytam skład podania , ja dostałem chemie IGVE teraz jestem po pierwszym wlewie i tego co widziałem to dnia 1 i 4 otrzymałem Gemzar , a w dniach od 1-4 ifofosamide, i tak sobie myślę czyżbym dostał nie pełny skład chemii

Gosia B

17.07.2009 12:21

Odpowiedz
Witam wszystkich:) Łukasz (luq), mój narzeczony właśnie jest leczony Gemzarem, (miał 12 ABVD, 2 DHAP i teraz gemzar)niestety na razie nie ma postępu, wszystko stoi w miejscu, ale ponoć efekty można zobaczyć dopiero po drugim gemzarze. Mam nadzieję, że niedługo je zobaczymy. Generalnie jest szykowany do autoprzeszczepu, ale walczymy o jak największe zmniejszenie.
Mam do Was pytanie, czy jak się nazywa lekarz który zajmuje się leczeniem stricte ziarnicy przyjmuje w warszawie i raz w miesiącu w Łodzi. Niestety zgubiłam gdzieś do niego kontakt:(
Koniecznie chcemy się z nim skontaktować.
Z góry bardzo Wam dziękuje i trzymam za wszystkich kciuki:):):)