Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Boję się o męża - węzły chłonne

Autor: poki - poki • 21.02.2007 09:53 • 3 odpowiedzi

poki - poki

21.02.2007 09:53

Odpowiedz
Nie wiem co mmay robić.
Mąż kilka dni temu dostała wysypki na całym ciele, która
jest bardzo, bardzo swędząca.
Do tego wyczuł małe zgrubienie na karku (na linii włosów).
To zgrubienie go trochę boli. Poszedł do chorurga onkologa
i lekarz po 'wyamacaniu' powiedział, ze ma powiekszone węzły chłonne szyjne, w pachwinach, pod pachami (pod jedną pachą znacząco). Dał skierowanie n biopsję cienkoigłową tego na karku (on nie wie czy to jest wężeł czy też guz podskórny). Dzisiaj mąż ma mieć biopsję a ja sie boję jak dibli bo niepokoi mnie to połączenie swędzenia z wezłami chłonnymi powiększonymi. Lekarz powiedział, ze to mozę byc alergiczne i wtedy weżły też są powiekszone ale ja tak bardzo sie boję, ze nie wiem.
Czy u chorych na ziarnicę występuje świąd bez wysypki?
Jak to jest? Poradźcie coś :(

gość

21.02.2007 09:59

Odpowiedz
Z innego wątku:

"Aby zdiagnozować ZZ lub jej brak należy:

1. Wykonać badania krwii - morfologię i OB.
Z wynikami krwii sprawa jest dość skomplikowana. MOGĄ ale NIE MUSZĄ dać nam jakąś odpowiedź.
Złą przesłanką jest wysokie OB, cześto powyżej 20 a nawet 50.
Równie istotne wartości to leukocyty i płytki.

2. Wykonać RTG (rentgen) klatki piersiowej
Tu dowiemy się czy widać cienie powiększonych węzłów (o ile są powiększone).
To badanie również jak w przypadku badania krwii niewiele wnosi do sprawy, daje tylko przesłanki do szukania dalej.

3. Wykonać UGS powiększonego węzła.
I tu istotną rzeczą jest echogeniczność węzła, hipoechogeniczność to raczej niedobry objaw.
Badanie USG może dać pierwszą odpowiedź co robić dalej, jeżeli węzły są "hipo" to trzeba wykonać biopsję węzła.

4. Biopska węzła.
Wbrew pozorom i plotkom zabieg bezbolesny :)
W przypadku niektórych odmian ZZ (tych o licznych komórkach R-S, patrz "klasyfikacja") już w biopsji udaje się stwierdzić ziarnicę, jednak najczęściej pada sformułowanie "stan zapalny" i wtedy sięgamy po skalpel czyli pobieramy wycinek węzła.

5. Pobranie wycinka węzła.
Powinno dać w 99% odpowiedź czy mamy ZZ czy nie. Analiza histopatologiczna markerami daje jednoznaczny wynik. Jeżeli na opisie mamy CD15+ i CD30+ to witamy w klubie."

Ewika

21.02.2007 20:18

Odpowiedz

Witaj,

ja miałam silne swędzenie bez żadnej wysypki.Ale nie wiem czy to jest regułą.

Może to faktycznie tylko alergia? Dobrze że mąż ma biopsję robioną - to da najpewniejszy wynik.

Bądzcie dobrej myśli!

pozdrawiam.

O 10:53, dnia 2007-02-21 poki - poki napisał(-a):

Nie wiem co mmay robić.

Mąż kilka dni temu dostała wysypki na całym ciele, która

jest bardzo, bardzo swędząca.

Do tego wyczuł małe zgrubienie na karku (na linii włosów).

To zgrubienie go trochę boli. Poszedł do chorurga onkologa

i lekarz po 'wyamacaniu' powiedział, ze ma powiekszone węzły chłonne szyjne, w pachwinach, pod pachami (pod jedną pachą znacząco). Dał skierowanie n biopsję cienkoigłową tego na karku (on nie wie czy to jest wężeł czy też guz podskórny). Dzisiaj mąż ma mieć biopsję a ja sie boję jak dibli bo niepokoi mnie to połączenie swędzenia z wezłami chłonnymi powiększonymi. Lekarz powiedział, ze to mozę byc alergiczne i wtedy weżły też są powiekszone ale ja tak bardzo sie boję, ze nie wiem.

Czy u chorych na ziarnicę występuje świąd bez wysypki?

Jak to jest? Poradźcie coś :(

121277

22.02.2007 07:22

Odpowiedz

O 21:18, dnia 2007-02-21 Ewika napisał(-a):

Witaj,

ja miałam silne swędzenie bez żadnej wysypki.Ale nie wiem czy to jest regułą.

Może to faktycznie tylko alergia? Dobrze że mąż ma biopsję robioną - to da najpewniejszy wynik.

Bądzcie dobrej myśli!

pozdrawiam.

No nie wiem, mojemu mężowi biopsja wyszła idealna. A ZZ wyszla dopiero po pobraniu wycinka, więc ja uważam biopsje za mało miarodajne badanie w przypadku diagnozowania ZZ. Może wyjść ale nie musi.