Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Podżuchwowe

Autor: Ness • 20.02.2007 10:08 • 12 odpowiedzi

Ness

20.02.2007 10:08

Odpowiedz
Witam,

Mam pytanko odnośnie ,węzłów podżuchwowych. Czytałem w starszych postach na forum ,że bardzo rzadko dają one przesłanki do zz. Czy to prawda?

Mam właśnie powiększony taki węzeł o 3 miesięcy do 12mm i od 2 tygodni chodze po badaniach,które nic konkretnego mi nie są w stanie powiedzieć. Mam już skierowanie na cienkoigłówkę od laryngologa,który nie widzi nic w gardle.

Z góry wielkie dzieki za posty- strach mnie dosłownie zżera.

baldi

20.02.2007 10:23

Odpowiedz

O 11:08, dnia 2007-02-20 Ness napisał(-a):

odnośnie węzłów podżuchwowych. Czytałem, że bardzo rzadko dają one przesłanki do zz. Czy to prawda?

tak :)

ja nie wiem czy w ogole daja ;-)

strach mnie dosłownie zżera.

Eeeetam. nie wkladaj sobie do glowy za wiele (wiem, nie da sie tak jakby), bo nakrecanie samego siebie zle jest. *mocno*

ness

20.02.2007 13:44

Odpowiedz

Dzieki wielkie za otuche ,jednak cos mi jest i ... niestety ze zdrówkiem nie ma żartów-zwłaszcza ,że mam duży stopień ryzyka zachorowania na jakiegoś newtworka

ness

22.02.2007 11:49

Odpowiedz

O 11:23, dnia 2007-02-20 Baldi napisał(-a):

odnośnie węzłów podżuchwowych. Czytałem, że bardzo rzadko dają one przesłanki do zz. Czy to prawda?

Niestety doczytałem i mogą też dawać. Czy ktoś moze miał zz ,które były wykryte na podstawie powiekszonych w.podzuchwowych?

A mam badanka krwi OB-2/godz. , morfologia - ok.

Zoisyte

22.02.2007 12:04

Odpowiedz

O 12:49, dnia 2007-02-22 ness napisał(-a):

Niestety doczytałem i mogą też dawać. Czy ktoś moze miał zz ,które były wykryte na podstawie powiekszonych w.podzuchwowych?

Nie znam takiego przypadku.

Ness

22.02.2007 12:56

Odpowiedz

O 13:04, dnia 2007-02-22 Zoisyte napisał(-a):

Nie znam takiego przypadku.

http://www.sowieoczy.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=320&highlight=rolnik

Andrzej

17.05.2007 13:51

Odpowiedz
Witam! Mam ten sam problem powiększony od co najmniej 3 miesięcy węzeł podżuchwowy trochę poniżej 1 cm. Bezbolesny, przesuwalny. Lekarz pierwszego kontaktu dał mi maść przeciwzapalną, nic nie dała. Teraz będę robić badanie krwi (moorfologia + CRP). Zastanawiam się też nad USG ale jest dość drogie (50 zł) i nie wiem czy jest sens je robić jeśli krew wyjdzie OK ???

Mam jeszcze pytanie jak to jest z tymi węzłami, czy to prawdopodbne, że po prostu kiedyś ( 3 miesiące temu go sobie przez przypadek wymacałem ale pewnie mam go o wiele dłużej) ten węzęł powiększył mi się przy jakieś infekcji i już nie wrócił do stanu pierwotnego ? Dodam, że w przeszłości przy infekcjach często mi się te węzły powiększały

Andrzej

22.05.2007 15:39

Odpowiedz
Witam ! Jestem już po badaniach. Lekarze rodzinni się jednak nie znają. Miałem robioną morfologią ale jak się okazuję lekarka nie wpisała w skierowaniu OB, a jak czytam na waszej stronie to podstawowe badanie w podejrzeniu chorób rozrostowych węzłów chłonnych. Zamiast tego robili mi białko CRP. Wyniki ok, tylko żelazo troszkę poniżej normy.

Zrobiłem USG węzła podżuchwowego pod okiem onkologa, wyszedł powiększony 15x7 mm., w opisie cytuję: "wrzecionowaty, z zachowaną zatoką tłuszczową". Pytałem się, nie jest hypoechogeniczny. Onkolog wprawdzie uważa, że to stan nieprawidłowy ale nie widzi powodu do jakichkolwiek dalszych badań jeśli węzeł nie będzie rósł. W tej sytuacji idę po skierowanie na OB i jak wyjdzie OK to daję sobie spokój z dalszą diagnostyką. A jak u Ciebie Ness się to skończyło ? Pozdrawiam!

Anita

22.05.2007 16:32

Odpowiedz

O 11:23, dnia 2007-02-20 Baldi napisał(-a):

A mam badanka krwi OB-2/godz. , morfologia - ok.

Nie żeby umniejszać Twojemu strachowi - sprawdzić zawsze trzeba!! im wcześniej tym lepiej ...ale z takim OB i dobrą morfologią raczej na ZZ to nie wygląda .... inych objawów nie ma???.... węzełki szczególnie te żychwowe lubią zostawać duże po różnych infekcjach ....ich tkanki wapnieją i już się nie zmniejszają

Iiiiii25

18.09.2007 21:11

Odpowiedz
Normalnie jakbym czytała o sobie. Mam dwa węzełki od 2 lat pod żuchwą. Sa nie wieksze od groszka, wg mnie malutkie, ale palcem je spokojnie wyczuwam. Czasem bolą jak dotykam, ale to rzadko. Nie mam innych objawów, ale troche znam się na ziarnicy z pewnych wzgledów i przez te cholerne podżuchowoe teraz panikuje:(

A zatem pytanie: czy jesli 2 lata węzeł nie rośnie i jest taki sam to moze byc to ZZ czy po prostu wezeł który taki pozostał po np: grypie?

Iwona

Andrzej

18.09.2007 21:21

Odpowiedz

O 23:11, dnia 2007-09-18 Iiiiii25 napisał(-a):

A zatem pytanie: czy jesli 2 lata węzeł nie rośnie i jest taki sam to moze byc to ZZ czy po prostu wezeł który taki pozostał po np: grypie?

Iwona

Pewnie to drugie ale bez USG nikt tego na 100% nie stwierdzi.

kowal83

19.09.2007 15:59

Odpowiedz

Kilka dni po ostaniej chemi, było to w maju, wyskoczył mi pod lewą żuchwą mały węzeł a po kilku tygodniach drugi. Jak byłem z tym u mojego onkologa to nie kazał się tym przyjmować, że to niby od jakiejś infekcji. Miałem je przez cała radioterapie w lipcu. Mam je do dziś. 28 września mam pierwsze badania kontrolne więc się okaże czy mają coś wspólnego z tą chorobą.

pisz

19.09.2007 17:44

Odpowiedz
To w takim razie pisz jak już będziesz wiedział. Powodzenia!