Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: KONIECZNE BADANIA. Bez nich nie zaczynam rozmowy.
Komentujesz wpis użytkownika
masterson
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 21:09, dnia 2016-02-22 masterson napisał(-a): > Nie mam wszystkich badań jak wyżej opisano. Zastanawia mnie co to znaczy powiększone węzły chłonne. Jakkolwiek śmiesznie to brzmi to co mam rozumieć przez powiększone węzły chłonne? Palcami raczej nie wyczuję czy są powiększone jak nie mam odniesienia. Czy powiększone to oznacza, że będą wystawać np. spod pachy czy będą uciskać na szyję? Powiększone węzły chłonne jest określeniem bardzo nieprecyzyjnym. > Wybaczcie, że się tak tego uczepiłem. Jak większość trafiłem tutaj z konkretnego powodu. Szukałem rozwiązania zagadki napadowego świądu całego ciała. Trwa to już kilka lat. Dermatolog (już trzeci) na razie jeszcze niczego nie wskórał. To już trzeci dermatolog (pierwszy zaczął od diagnozy świerzbu). Ostatni (chyba dosyć ceniony w naszym regionie) przepisał preparat Atoderm. Niestety pomimo stosowania objawy występują. > Ostatnio trochę ze strachem podchodzę do każdego objawu i wszystko się staram diagnozować i leczyć na bieżąco ponieważ do niedawna raczej rzadko chodziłem do lekarza, w sumie to w ogóle i przez to teraz nie mam jednej nerki. Wycięta z powodu guza (na szczęście okazał się niezłośliwy). > Poniżej opiszę moje objawmy o ogólny stan zdrowia. Poprosiłbym Was o informację jakie badania powinienem wykonać pod kątem ZZ. > Mam napadowy świąd skóry na całym ciele. Świąd pojawia się na kilka dni i na kilka dni znika. Czasami swędzi, czasami piecze. Dzisiaj najbardziej na twarzy i głowie. GGTP minimalnie podwyższone: 75 (norma: 64), CRP: 6,3 (norma: 5). Cholesterol całkowity: 203 (norma: 190). Cholesterol HDL: 35 (norma: 40). Cholesterol LDL: 146 (norma 130). Mam też podwyższoną kreatyninę i kwas moczowy. To jest na pewno wynik usuniętej nerki (1.5 miesiąca temu). Wcześniej wyniki były w normie. Z tygodnia na tydzień polepszają się. OB i morfologia z rozmazem w normie. ALT, AST, Bilirubina całkowita, fosfataza zasadowa w normie. > W grudniu miałem USG i rezonans jamy brzusznej. Poza trefną nerką żaden lekarz nie stwierdził żadnych innych problemów. > Poza tym mam zmianę w jądrze (3x2x1cm). Prawdopodobnie uraz. Radiolog określił to jako tłuszczak/ zmiana bliznowata. Lekarz, który wycinał mi nerkę stwierdził, że to prawdopodobnie zwłóknienie. Na chwilę obecną wykluczono zmianę o charakterze nowotworu. Sprawa pod kontrolą lekarza. > Często mam przeziębienia (ból gardła, niemal cały czas zapchany nos, czasami osłabienia). Często czuję się rozbity i przytłumiony. Można przyjąć, że owe przeziębienia oraz swędzenie mają charakter przewlekły. Do tego cały czas piszczy mi w uszach i boli mnie kręgosłup (chyba) z prawej strony w miejscu gdzie mniej więcej miałem nerkę (kilka lat przed usunięciem nerki to miejsce też bolało). W tej kwestii jestem umówiony na RTG kręgosłupa. Oprócz całości mam wrzód na dwunastnicy (leczony). Mój stolec często jest luźny i bardzo jasny (taki matowy, gliniany). Amylaza i lipaza w normie. Drogi żółciowe czyste. Brak krwi utajonej w kale. Często męczą mnie wzdęcia. > Zapewne nie wszystkie objawy się łączą, a części pewnie nawet nie wyłapałem. > Rozpisałem się mocno z nadzieją, że może ktoś wpadnie co mi jest. Powodem tego, że pojawiłem się na tym forum jest świąd. > Wieloletni, niezdiagnozowany. Wg mnie może mieć przyczynę głębszą (oby nie) niż po prostu świąd. Może nie jest to ZZ, ale coś innego. W każdym bądź razie mam kolejny punkt zaczepienia. W związku z tym mam pytanie. Jakie badanie powinienem poczynić w kierunku ZZ. Nie bolą mnie żadne węzły. Nie wiem czy mam powiększone bo nie wiem jakie są "normalne". Nie oczekuję diagnozy na bazie powyższych objawów, a nakierowaniu jakie badanie zrobić aby wykluczyć kolejne schorzenie. No chyba, że ktoś z Was podejrzewa co mi jest (na bazie opisanych objawów). > Się rozpisałem jak dzik. Ciekawe czy ktoś to przeczyta w całości :). > Pozdrawiam
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź