Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: KONIECZNE BADANIA. Bez nich nie zaczynam rozmowy.
Komentujesz wpis użytkownika
Darek
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 14:00, dnia 2007-02-12 Darek napisał(-a): > > O 14:39, dnia 2007-02-12 Zoisyte napisał(-a): > > Stwierdziłem że się poświęcę i opiszę to raz a dokładnie. > > Na kolejny post z pytaniem "co mi jest?" i "jakie badania?" będę reagował wulgaryzmami. > > > > Zakładam że czytający posta czuje się źle, nie wie co mu dolega, ma wszelkie objawy podane pod linkiem po lewej. > > Być może macie już jeden solidnie (powyżej 1 cm) powiększony węzeł. > > > > Aby zdiagnozować ZZ lub jej brak należy: > > 1. Wykonać badania krwii - morfologię i OB. > > Z wynikami krwii sprawa jest dość skomplikowana. MOGĄ ale NIE MUSZĄ dać nam jakąś odpowiedź. > > Złą przesłanką jest wysokie OB, cześto powyżej 20 a nawet 50. > > Równie istotne wartości to leukocyty i płytki. > > > > 2. Wykonać RTG (rentgen) klatki piersiowej > > Tu dowiemy się czy widać cienie powiększonych węzłów (o ile są powiększone). > > To badanie również jak w przypadku badania krwii niewiele wnosi do sprawy, daje tylko przesłanki do szukania dalej. > > > > 3. Wykonać UGS powiększonego węzła. > > I tu istotną rzeczą jest echogeniczność węzła, hipoechogeniczność to raczej niedobry objaw. > > Badanie USG może dać pierwszą odpowiedź co robić dalej, jeżeli węzły są "hipo" to trzeba wykonać biopsję węzła. > > > > 4. Biopska węzła. > > Wbrew pozorom i plotkom zabieg bezbolesny :) > > W przypadku niektórych odmian ZZ (tych o licznych komórkach R-S, patrz "klasyfikacja") już w biopsji udaje się stwierdzić ziarnicę, jednak najczęściej pada sformułowanie "stan zapalny" i wtedy sięgamy po skalpel czyli pobieramy wycinek węzła. > > > > 5. Pobranie wycinka węzła. > > Powinno dać w 99% odpowiedź czy mamy ZZ czy nie. Analiza histopatologiczna markerami daje jednoznaczny wynik. Jeżeli na opisie mamy CD15+ i CD30+ to witamy w klubie. > > > > Proponuję "świeżakom" aby najpierw wykonali badania a potem zadawali pytania na forum. > > Na tym forum nie ma jasnowidzów, nikt nie pokusi się o diagnozę na podstawie "wyskoczył mi węzeł". > > Możemy rozmawiać o wynikach badań i radzić co zrobić dalej. Na podstawie naszych doświadczeń potrafimy poradzić walczącym z ZZ, podzielimy się własnymi pomysłami. > > > > ALE PRZESTAŃCIE W KOŃCU PYTAĆ "Co mi dolega??" > > MY NIE WIEMY i NIE ZGADNIEMY. > czasami czlowiek potrzebuje bratniej duszy,szuka i zadaje wlasnie takie pytania.dobrze ze napisales taka wiadomosc dla wszystkich-ale sadze ze nadal beda pytac.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź