Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

stan węzłów chłonnych po leczeniu?

Autor: Apodis • 26.01.2007 23:47 • 3 odpowiedzi

Apodis

26.01.2007 23:47

Odpowiedz
Witam, chciałabym zapytać do jakich rozmiarów zmniejszały się węzłach chłonne po zakończenie chemioterapii, radioterapii...albo całego leczenia?
Pytam, bo chciałabym mieć ogólne pojęcie,a dzisiaj usłyszałam w gabinecie od lekarki ,że powinny zmniejszyć sie wszystkie poniżej 10 mm. Coś chyba przedobrzyła na mój gust z tym zmniejszaniem....
Bardzo prosze o informacje jak wyglądały węzły przed leczeniem a jaki był regres po leczeniu. Czekamy na powtórne opisanie naszych wyników z wszystkich tomografii i chciałabym porównac, czy faktycznie u nas jest tak kiepsko z postępem leczenia. Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
Baldi...jeśli jest już gdzieś na forum taki temat..to wybacz,ze sie powtarzam, ale nie dobrnęłam do niego...
Ania

baldi

27.01.2007 11:16

Odpowiedz
wezly "powinny" zmniejszyc sie do rozmiarow normatywnych (czyli dobrze lekara stwierdzila - <10mm), no ale tak czesto nei jest, bo powiekszone wezly ulegaja zwloknieniu i wtedy mozesz miec je nawet dwudziestomilimetrowe i nie ma to jakiegos wielkiego znaczenia poza faktem, ze przy okazji jakichs innych badan radiolog (nie ten onkologiczny) moze sie zdziwic "a co pan, panie Lesiu, tutaj ma?"

121277

27.01.2007 13:09

Odpowiedz

O 00:47, dnia 2007-01-27 Apodis napisał(-a):

Paula

27.01.2007 13:21

Odpowiedz

Ja miałam na poczatku leczenia guza w śródpiersiu 9,7 na 7,4 cm. Po 3 cyklach ABV zmniejszył się do ok. 6 - 5 cm (nie pamiętam co do mm). Lekarze zadecydowali o intensyfikacji leczenia i podali mi jeszcze 3 cykle eskalowanego BEACOPP'a.Guz zmniejszył się nieznacznie i dopiero radio sie z nim uporała.Obecnie pozostałości wynoszą 33-13 mm.Są to zwłoknienia co potwierdził PET. A skoro o PET mowa, to po Beacoppie też miałam to badanie, więc może i Wy się o to postaracie. Będzie wiadomo, czy to zwłóknienia czy jeszcze zz.Pozdrawiam gorąco.Pa