Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Kiedy jest się wyleczonym z zz?

Autor: Basia • 15.09.2005 12:00 • 7 odpowiedzi

Basia

15.09.2005 12:00

Odpowiedz
Jestem po 12 kursach chemioterapii, i od miesiąca po radioterapii i nadal nie wiem czy jestem zdrowa. Kiedy lekarz powinien zlecic badania i jakie aby ocenić czy jestem zdrowa? Po chemii pod przeponą utrzymał się ogromny węzeł chłonny i nikt nie sprawdził na razie czy już go tam nie ma. Poza tym na szyi znów są powiększone węzły, bo po chemii ich praktycznie nie było. Pierwsza wizyta kontrolna trwała jakąś minutę. Nie zlecono żadnych badań. Za dwa m-ce do kontroli. O PET - e nikt już nawet nie wspomina. A jak za dwa m -ce okaże się że coś jest nie tak to czy to będzie traktowane jako nawrót choroby czy będzie wiadomo że nigdy z niej nie byłam wyleczona?
Jak dostać się na PET do Bydgoszczy?
Kiedy powinno być zrobione KT?
Czy można pić alkochol? Mam zmienianych lekarzy co chwilę bo wyjeżdżają na urlopy i każdy mówi coć innego.
Pozdrawiam.

Basia

15.09.2005 12:56

Odpowiedz
Przepraszam za błąd jestem po 12 podaniach chemii ( 6 kursów ).

Pozdr.

Piotr

15.09.2005 14:32

Odpowiedz

O 14:00, dnia 2005-09-15 Basia napisał(-a):

Jestem po 12 kursach chemioterapii, i od miesiąca po radioterapii i nadal nie wiem czy jestem zdrowa. Kiedy lekarz powinien zlecic badania i jakie aby ocenić czy jestem zdrowa? Po chemii pod przeponą utrzymał się ogromny węzeł chłonny i nikt nie sprawdził na razie czy już go tam nie ma. Poza tym na szyi znów są powiększone węzły, bo po chemii ich praktycznie nie było. Pierwsza wizyta kontrolna trwała jakąś minutę. Nie zlecono żadnych badań. Za dwa m-ce do kontroli. O PET - e nikt już nawet nie wspomina. A jak za dwa m -ce okaże się że coś jest nie tak to czy to będzie traktowane jako nawrót choroby czy będzie wiadomo że nigdy z niej nie byłam wyleczona?

Czy można pić alkochol? Mam zmienianych lekarzy co chwilę bo wyjeżdżają na urlopy i każdy mówi coć innego.

Pozdrawiam.

Powalcz o PET, który Ci się zwyczajnie należy. Zadzwoń do Bydgoszczy (do 15, tel. (052)3743428 lub (052)3743863, uzbrój się w cierpliwość, czasem ciężko się dodzwonić), tam Ci wszystko dokładnie wytłumaczą. PET finansowo NIE obciąża jednostki medycznej, z której wystawione jest skierowanie. Skoro jesteś miesiąc po radioterapii, skierowanie powinnaś załatwić w granicach 3 tygodni - miesiąca (oczekiwanie na PET trwa teraz 5 tygodni, powinno się robić PET po 3 miesiącach od radioterapii). Na stronie PETu znajdziesz wzór skierowania, które możesz sobie wydrukować - idź z tym do lekarza i ZAŻĄDAJ wypełnienia: http://www.pet-ct.com.pl/

Pozdrawiam

Basia

15.09.2005 16:35

Odpowiedz

O 16:32, dnia 2005-09-15 Piotr napisał(-a):

Pozdrawiam.

Powalcz o PET, który Ci się zwyczajnie należy. Zadzwoń do Bydgoszczy (do 15, tel. (052)3743428 lub (052)3743863, uzbrój się w cierpliwość, czasem ciężko się dodzwonić), tam Ci wszystko dokładnie wytłumaczą. PET finansowo NIE obciąża jednostki medycznej, z której wystawione jest skierowanie. Skoro jesteś miesiąc po radioterapii, skierowanie powinnaś załatwić w granicach 3 tygodni - miesiąca (oczekiwanie na PET trwa teraz 5 tygodni, powinno się robić PET po 3 miesiącach od radioterapii). Na stronie PETu znajdziesz wzór skierowania, które możesz sobie wydrukować - idź z tym do lekarza i ZAŻĄDAJ wypełnienia: http://www.pet-ct.com.pl/

Pozdrawiam

Dziękuję za szybką odpowiedź. Szkoda że ty nie jesteś moim lekarzem prowadzącym.....

Ja ze swoim muszę walczyć o zwykłe skierowanie na badanie krwi, które będę miała zrobione dopiero za 2 m-ce. Pierwsze KT miałam zrobione dopiero po 8 - chemii, która miała być moją ostatnią, ale jak się okazało po KT miałam stadium III B a nie II B jak wsześniej sądzono, bo zwyczajnie nie zostałam zbadana dokładnie, dlatego tym razem jestem pełna obaw, bo nie czuję się wyleczona, a lekarzy to nie obchodzi i nie mają czasu dla kogoś kto nie dał żadnej łapówki.

Trzymajcie się:)

Piotr

15.09.2005 16:59

Odpowiedz

O 18:35, dnia 2005-09-15 Basia napisała:

Ja ze swoim muszę walczyć o zwykłe skierowanie na badanie krwi, które będę miała zrobione dopiero za 2 m-ce.

Prawidłowo.

Pierwsze KT miałam zrobione dopiero po 8 - chemii,

Prawidłowo.

która miała być moją ostatnią, ale jak się okazało po KT miałam stadium III B a nie II B jak wsześniej sądzono, bo zwyczajnie nie zostałam zbadana dokładnie,

To się często zdarza, taka "pomyłka" czy korekta diagnozy, nie ma to takiego znaczenia jak przy innych rodzajach nowotworów.

dlatego tym razem jestem pełna obaw, bo nie czuję się wyleczona,

To dość powszechne uczucie po leczeniu, moja dziewczyna również nie czuła się zdrowa.

a lekarzy to nie obchodzi i nie mają czasu dla kogoś kto nie dał żadnej łapówki.

Na stronie Stopy znajdziesz schemat badań kontrolnych: http://skocz.pl/xe

Myśmy się w trakcie rocznego leczenia ani razu nie zetknęli z traktowaniem sugerującym łapówkę; na forum też nie czytałem o takich przypadkach. na pewno zdarzają się lekarze niesolodni, zalatani, mający złe podejście do pacjenta, trzeba szukać w takim wypadku nowego prowadzącego; po leczeniu choćby w poradni onkologicznej.

Trzymajcie się:)

Też się trzymaj, nie panikuj i powalcz o PET.

Pozdrawiam

Zdzisia

16.09.2005 10:12

Odpowiedz

Pozdrawiam.

Podobnie jak Ty po zakończonym leczeniu poczułam powiększające się węzły na szyi. Zaraz pobiegłam do lekarza i zrobiono mi badanie PET, które obawy potwierdziło. Natychmiast znalazłam sie na oddziale, gdzie podano mi przez 5 dni CHTH, wg schematu ESHAP. Dziś czekam na kolejny wlew 5 dniowy( od 26 września)i decyzję lekarzy co ze mną dalej począć.Dopominaj sie wszystkiego jak największy egoista.Zażądaj pisemnego potwierdzenia, ze te powiększone węzły nie są zmianą chorobową to zaraz ze strachu o konsekwencje skierują Cię na badania. Nie czekaj na termin wizyty.

Zoisyte

19.09.2005 09:25

Odpowiedz

O 16:32, dnia 2005-09-15 Piotr napisał(-a):

PET finansowo NIE obciąża jednostki medycznej, z której wystawione jest skierowanie. Skoro jesteś miesiąc po radioterapii, skierowanie powinnaś załatwić w granicach 3 tygodni - miesiąca (oczekiwanie na PET trwa teraz 5 tygodni, powinno się robić PET po 3 miesiącach od radioterapii). Na stronie PETu znajdziesz wzór skierowania, które możesz sobie wydrukować - idź z tym do lekarza i ZAŻĄDAJ wypełnienia: http://www.pet-ct.com.pl/

To tak gwoli wyjaśnienia.

PET obciąża finansowo jednostkę medyczną, która na PET kieruje. W związku z tym np. w CO Warszawa lekarze przedstawiają "programy" skierowań na PET w danym miesiącu.

Oczekiwanie w sierpniu trwało już 7 tygodni, mają problemy z izotopami.

Może najpierw Scynt??

klark

12.01.2015 17:46

Odpowiedz

q7Sget http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com