Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

ile naświetlań??

Autor: mrówcia • 19.01.2007 19:44 • 8 odpowiedzi

mrówcia

19.01.2007 19:44

Odpowiedz
Witam po dość długiej przerwie!

Czytam i czytam o tych "promyczkach", ale jakaś zmęczona i półprzytomna chodzę po nich i nie mogę znaleźć informacji pewnej.. A mianowicie ile tych naświetlań zwykle dają? Ja jestem po sześciu kursach ABVD (brr!)i zaaplikowano mi 18 dni naświetlań. Mam wrażenie że to jakoś mało dość, bo wcześniej była mowa o miesiącu.. Ile kto miał? A dawkę mam 36, nie wiem czego...

Asica

19.01.2007 20:01

Odpowiedz

O 20:44, dnia 2007-01-19 mrówcia napisał(-a):

Witam :)

A mianowicie ile tych naświetlań zwykle dają?

To zalezy od bardzo wielu czynnikow,IMO m.in. od:

1.tego jakie pozostalosci zostaly jeszcze "do wybicia" (po chemioterapii)

2.jaki stopien ZZ masz/mialas okreslony przy rozpoznaniu ZZ

3.jak mocno mialas powiekszone wezly przy rozpoznaniu choroby

4.pewnie jeszcze od jakis czynnikow,ale nie wiem jakich ;)

Zaczęłam wczoraj, na razie wszystko ok, tylko jakaś taka senna jestem.. Ale to częste chyba.

tak,zmeczenie/sennosc MOZE byc efektem radio

Pozdrawiam!!!

Pozdrawiam :) wytwalosci i zdrowka zycze :)

aniura19

26.01.2007 13:29

Odpowiedz

Czytam i czytam o tych "promyczkach", ale jakaś zmęczona i półprzytomna chodzę po nich i nie mogę znaleźć informacji pewnej.. A mianowicie ile tych naświetlań zwykle dają? Ja jestem po sześciu kursach ABVD (brr!)i zaaplikowano mi 18 dni naświetlań. Mam wrażenie że to jakoś mało dość, bo wcześniej była mowa o miesiącu.. Ile kto miał? A dawkę mam 36, nie wiem czego...

mrówcia

11.02.2007 13:12

Odpowiedz
Dziękuję bardzo!!

Jestem już po 15 razach i oprócz tej senności nic mi nie dolega. Troche na plecach mam zaróżowioną skórę, ale w porównaniu z chemią to jest sama radośc!! Jedyny problem jaki się pojawił to fakt, że akcelerator się na dwa dni zepsuł i przesunęło mi sie to wszystko o dwa dni..
A odpowiadając Asicy - miałam zdiagnozowane NS IIa, po drugim TK węzły wielkości ok.10mm czyli jak powiedziała lekarka, w zasadzie normalnej wielkości.. Przedtem miały 4cm.. W zasadzie to ja juz zdrowa jestem

kaja

11.02.2007 14:06

Odpowiedz

O 14:12, dnia 2007-02-11 mrówcia napisał(-a):

Dziękuję bardzo!!

Jestem już po 15 razach i oprócz tej senności nic mi nie dolega. Troche na plecach mam zaróżowioną skórę, ale w porównaniu z chemią to jest sama radośc!! Jedyny problem jaki się pojawił to fakt, że akcelerator się na dwa dni zepsuł i przesunęło mi sie to wszystko o dwa dni..

A odpowiadając Asicy - miałam zdiagnozowane NS IIa, po drugim TK węzły wielkości ok.10mm czyli jak powiedziała lekarka, w zasadzie normalnej wielkości.. Przedtem miały 4cm.. W zasadzie to ja juz zdrowa jestem

Asica

11.02.2007 19:18

Odpowiedz

Troche na plecach mam zaróżowioną skórę,

Wiesz,ze TĘ skorke zaróżowiona dobrze jest pudrowac zasypka dla niemowlat,prawda? ;>

A odpowiadając Asicy - miałam zdiagnozowane NS IIa

<...>

o nic nie pytałam,ale niech Ci bedzie ;)

Zyczę zdrówka wszystkim!!!

"Dziekujemy" i wzajemnie "życzymy" :-)

Fantomasz

11.02.2007 21:26

Odpowiedz

Dziękuję bardzo!!

! Jedyny problem jaki się pojawił to fakt, że akcelerator się na dwa dni zepsuł i przesunęło mi sie to wszystko o dwa dni..

Norma w niektórych osrodkach u mnie tez tak było :/ ale pewnie i tak juz to Ciebie nie martwi ;-)

W zasadzie to ja juz zdrowa jestem

dzidka

12.02.2007 14:38

Odpowiedz

(...)i zaaplikowano mi 18 dni naświetlań. Mam wrażenie że to jakoś mało dość, bo wcześniej była mowa o miesiącu.. Ile kto miał? (...)

Nie wiem czy jest jakaś norma, czy jest to ustalane indywidualnie do każdego pacjenta, patrząc jaka jest regresja? U mnie początkowo planowano miesiąc naświetlania ,później (po TK) była mowa nawet o tym, że być może radio nie będzie konieczna, a teraz słyszałam, że będę naświetlana przez około półtora miesiąca :|

A jak będzie faktycznie czas pokaże, póki co jeszcze 3 wlewy przede mną :)

Pozdrawiam!!!

baldi

12.02.2007 15:47

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2007-02-12 Dzidka napisał(-a):

Nie wiem czy jest jakaś norma, czy jest to ustalane indywidualnie do każdego pacjenta

tak, jest to ustalane bardzo indywidualnie. ale moznaby przyjac, ze 20-25 dni naswietlan (czyli cztery-piec tygodni, bo soboty i niedziele odpadaja) to jest "norma".