Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

afereza

Autor: dorota • 16.01.2007 10:03 • 16 odpowiedzi

dorota

16.01.2007 10:03

Odpowiedz
Witajcie
przejrzałam forum i materiały o przeszczepie, ale mam dodatkowe pytanie o moment, w którym powinno się przeprowadzać aferezę,

kiedy ją przechodziliście? w trakcie chemii czy po jej zakończeniu? mojemu mężowi mają zacząć aferezę po 3 serii BEACOPP-U (planowane 6 do 8 serii) - czy to jest ok? czy powinno się pobierac komórki jeszcze przed remisją?

dzieki za ewentualne odpowiedzi
pozdrawiam
Dorota

baldi

16.01.2007 10:18

Odpowiedz

O 11:03, dnia 2007-01-16 dorota napisał(-a):

moment, w którym powinno się przeprowadzać aferezę

dobre pytanie, a odpowiedz na nie jest (NIESTETY Z POZORU) prozaiczna: w momencie, w ktorym jest pewnosc, ze zebrany material nadaje sie do pozniejszego przeszczepu. znaczy sie, ze:

- jest go wystarczajaco duzo

- zdecydowana wiekszosc jest zdrowa

to by sugerowalo, ze trzeba go pobrac na tyle wczesnie, ze nie bedzie zniszczony leczeniem i na tyle pozno, by uzyskac "dobry" material, nadajacy sie do pozniejszego zasiedlenia w szpiku.

kiedy ją przechodziliście? w trakcie chemii czy po jej zakończeniu?

ja po leczeniu ABVD i CED (ale to musialbym sprawdzic dokladnie w kalendarzu, ktory sobie zostawilem na pamiatke - tam mam zakreslane daty wlewow i innych badan, ten kalendarz lezy niestety daleko ode mnie - ale jesli sobie przypomne, zeby to sprawdzic to z pewnoscia wroce do tego watku). moze sie okazac, ze aferezy mialem miedzy pierwszym a trzecim wlewem CED.

mojemu mężowi mają zacząć aferezę po 3 serii BEACOPP-U (planowane 6 do 8 serii) - czy to jest ok?

czort wie. zapytaj lekarza dlaczego akurat wtedy, czyzby podejrzewali, ze po leczeniu moze nie udac sie przeprowadzenie aferez?

czy powinno się pobierac komórki jeszcze przed remisją?

czy "powinno" to chyba nikt nie wie.. :-(

W.

karkurt

16.01.2007 10:29

Odpowiedz

kiedy ją przechodziliście? w trakcie chemii czy po jej zakończeniu? mojemu mężowi mają zacząć aferezę po 3 serii BEACOPP-U (planowane 6 do 8 serii) - czy to jest ok? czy powinno się pobierac komórki jeszcze przed remisją?

Powiem Ci miałem dwa auto ., ale aferezy były zawsze po uzyskanej remisji. Nie słyszałem aby komuś brali komurki przed uzyskaniem remisji .Coś mi się obiło o uszy że są metody oczyszczania zebranych komurek .,ale to z plotek między nami pacjentami .Mimo wszystko mnie zaskoczyłaś nie wiedziałem że tak robią .

tekst

Teresa

16.01.2007 10:59

Odpowiedz

Witajcie

przejrzałam forum i materiały o przeszczepie, ale mam dodatkowe pytanie o moment, w którym powinno się przeprowadzać aferezę,

ja miałam po zakonczeniu leczenia.pozdrawiam

Ewa

16.01.2007 11:48

Odpowiedz

Witajcie

U mojej córki aferezę przeprowadzano po drugim DHAP-ie, a miała ich cztery. Nie miała wtedy całkowitej remisji. Było to leczenie II rzutu.

Pobierana krew jest oczyszczana, filtrowana itp. ( nie znam fachowego nazewnictwa) i przy przeszczepie podane komórki macierzyste napewno są "czyste".

baldi

16.01.2007 11:57

Odpowiedz

O 12:48, dnia 2007-01-16 Ewa napisał(-a):

podane komórki macierzyste napewno są "czyste".

ja bym wolał zastąpić to wyrazeniem: "istnieje wysokie prawdopodobienstwo, ze komorki beda czyste".

bo z tego co mi sie wydaje to nie ma pewnosci, ze beda (a taka pewnosc Ty wyrazilas).

Ewa

16.01.2007 13:46

Odpowiedz

O 12:57, dnia 2007-01-16 Baldi napisał(-a):

O 12:48, dnia 2007-01-16 Ewa napisał(-a):

podane komórki macierzyste napewno są "czyste".

ja bym wolał zastąpić to wyrazeniem: "istnieje wysokie prawdopodobienstwo, ze komorki beda czyste".

bo z tego co mi sie wydaje to nie ma pewnosci, ze beda (a taka pewnosc Ty wyrazilas).

Oki :-), tym bardziej, że autoprzeszczepy niekiedy nie zatrzymują choroby :-(

A może dlatego, że komóreczki były "zabrudzone" ?

baldi

16.01.2007 13:51

Odpowiedz

O 14:46, dnia 2007-01-16 Ewa napisał(-a):

autoprzeszczepy niekiedy nie zatrzymują choroby :-(

może dlatego, że komóreczki były "zabrudzone" ?

ciezko gdybac, ale wydaje mi sie, ze glownym powodem moze byc przede wszystkim niedostateczna ablacja szpiku.

Ewa

16.01.2007 14:04

Odpowiedz

O 14:51, dnia 2007-01-16 Baldi napisał(-a):

ciezko gdybac, ale wydaje mi sie, ze glownym powodem moze byc przede wszystkim niedostateczna ablacja szpiku.

jasne, nie jesteśmy lekarzami:-)

Nam sugerowano, że być może umiejscowienie zz było niekorzystne i nie doszła tam chemia,do tego zbyt słabe jeszcze limfocyty ?

leszek

16.01.2007 14:05

Odpowiedz
cześć .myślę że komórki macierzyste są juz oczyszczone.w moim przypadku w grudniu zajęcie i usunięcie śledziony a w lutym pobieranie komórek i w marcu auto, to mam się zaliczyć że byłem w remisji czy nie?chyba nie. moim zdaniem są czyste komórki.pozdrawiam

dorota

16.01.2007 22:10

Odpowiedz
wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście, że to nie jest wyjątkowo specyficzna procedura, w czwartek mamy spotkanie z naszym lekarzem, więc będziemy drążyć temat

pozdrawiam
dorota

aga71

18.04.2011 18:33

Odpowiedz
Chciałabym odświeżyć wątek.
Jestem po 6 cyklach ABVD- ostatni wlew- 8.09.2010 r. Remisja całkowita została potwierdzona badaniem PET po 3 cyklu. Wczesna wznowa stwierdzona i potwierdzona 19 listopada 2010. Od 28 listopada beacopp- jestem po 4 cyklach.
Czy istnieje możliwość kłopotów z separacją komórek do przeszczepu po beacopp? Mam wątpliwości, coraz większe, dopada obawa, czy czegoś nie przegapiłam. Wiem, że najważniejsza jest opinia lekarza, ale... są dwie różne/ pierwsza opinia- separacja już po 4 beacoppie, motywowana tym, że po jeszcze jednym nie nazbieram komórek. ...
druga opinia- jeszcze jeden lub dwa beacoppy i dopiero separacja.

baldi

18.04.2011 19:56

Odpowiedz
faktycznie stary wątek :-)

trzeba zdac się na doświadczenie lekarzy. MOŻE się okazać, że po każdej następnej chemii nie będzie możliwości zebrania komórek :-(

Aga71

18.04.2011 20:23

Odpowiedz

O 21:56, dnia 2011-04-18 Baldi napisał(-a):

trzeba zdac się na doświadczenie lekarzy. MOŻE się okazać, że po każdej następnej chemii nie będzie możliwości zebrania komórek :-(

:( Dzięki Baldi, tego się właśnie obawiam...no nic...idę na 3 konsultację, mam nadzieje, że mi się rozjaśni..a czas ucieka nieubłaganie.

aga71

13.05.2011 08:47

Odpowiedz

O 22:23, dnia 2011-04-18 Aga71 napisał(-a):

O 21:56, dnia 2011-04-18 Baldi napisał(-a):

Niestety nie udało się zebrać komórek :(. Będzie jeszcze jedna próba. Czy znacie osoby, którym udało się zebrać komórki za drugim razem?

QonTYmIFGivs

29.12.2012 02:19

Odpowiedz

Me engana que eu gosto. Essa htsioria este1 reprimida e apressada. Aguardemos cenas dos prf3ximos capedtulos. Sim,faltou o glamour da coletiva dos me9dicos, ne3o? Como assim? o Lula, o CARA se livra de um tumor e ne3o tem coletiva para anunciar isso? Sf3 rindo da ingenuidade de alguns. Ai tem. Ou nunca teve.