Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Zwłóknienia

Autor: joanna • 04.01.2007 21:37 • 3 odpowiedzi

joanna

04.01.2007 21:37

Odpowiedz
Jak to jest ze zwółknieniami:
- zawsze zostają? - kiedy mogą zniknąć?
Skąd lekarze wiedzą, ze to zwłóknienia a nie coś nowego- złośliwego?
Tak mnie naszlo po dzisiejszej kontrolnej wizycie. Rok temu mialam PET, ktorego opis wygląda tak: (klatka piersiowa)masa tkankowa 20x13 mm zamostkowo, na wysokości łuku aorty wykazuje metabolizm glukozy na poziomie pozostałych struktur. W momencie diagnozowania ziarnicy opis KT byl taki: na wysokosci stawów mostkowo-obojczykowych i poniżej widoczny konglomert powiększonych węzłów wielkosci 46x21x35. Miesiąc temu miałam pierwszy tomograf, odkąd jestem w remisji (leczenie skonczyłam w marcu) i dr powiedziała mi, że w klatce jest węzęł wielkości 10 mm. Jest on w tym samym miejscu, co pierwonie, więc prawdopodobnie to zwółknienie. Dostałam skierowanie na następne KT za 3 miesiące i paradoksalnie to mi dalo do myslenia. Mam wrażenie, ze chodzi o porówninie tego KT sprzed miesiąca z tym, ktore będe miała w kwietniu. Co o tym sądzicie?

baldi

04.01.2007 22:34

Odpowiedz

O 22:37, dnia 2007-01-04 joanna napisał(-a):

Co o tym sądzicie?

moj wniosek jest dokladnie taki sam jak Twoj. chodzi o porownanie badania. Ty sie ciesz, ze jednak sie martwia - daja Ci skierowania i beda chcieli porownywac ;-)

joanna

05.01.2007 21:06

Odpowiedz

O 23:34, dnia 2007-01-04 Baldi napisał(-a):

Ty sie ciesz, ze jednak sie martwia - daja Ci skierowania i beda chcieli porownywac ;-)

Cieszę się. Załuję tylko, że dopiero teraz zdecydowałam się jeździć do CO.

AniaBe

06.01.2007 11:36

Odpowiedz

O 22:37, dnia 2007-01-04 joanna napisał(-a):

Jak to jest ze zwółknieniami:

- zawsze zostają? - kiedy mogą zniknąć?

Skąd lekarze wiedzą, ze to zwłóknienia a nie coś nowego- złośliwego?

Wiem, że może nie jest to precyzyjne porównanie, ale może będzie łatwiej zrozumieć. Zwłóknienia to swego rodzaju blizny, które pozostają w ciele, pozostałości po czymś, co było nieprawidłowe, rozrastało się... Tak się zachowują tkanki.

I jesli porównać zwłóknienia do blizn, to one czasem pozostają już do końca życia, czasem się zmniejszają, stają wręcz niezauważalne, a czasem znikają, tak po prostu, wchłaniają się. To indywidualna sprawa.

A skąd lekarze wiedzą, że one są tylko zwłóknieniami i nie ma tam czynnych komórek ziarnicy? Tak jak sama pisałaś - jest PET (czyli obserwują czy komórki w tych miejscach nie mają zwiększonego metabolizmu) i inne badania, które należy powtarzać i porównywać, jednocześnie monitorując np.wyniki badań krwi. Jeśli się nie powiększają - nie ma się czym martwić.