Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Encorton

Autor: Agata • 28.12.2006 15:06 • 28 odpowiedzi

Magga

29.12.2006 16:32

Odpowiedz

O 10:01, dnia 2006-12-29 Magga napisał(-a):

O 16:06, dnia 2006-12-28 Agata napisał(-a):

Cześć, leczę się na zz już od 2003 roku, w grudniu 2005 miałam autoprzeszczep i niestety po sześciu miesiącach znowu nastąpił nawrót choroby i od tej pory przyjmuję cały czas chemię i doddatkowo muszę przyjmować encorton (wcześniej nigdy nie przyjmowałam)po tym leku strasznie tyję mam wybuchy gorąca.chciałam spytać czy ktoś też przyjmował encorton i jak się czuł po tym leku,czy wrócę kiedyś do swojej poprzedniej wagi.

Z poważaniem Agata

To odezwe sie jeszcze ja- zdaje sie ze Miss Balu Utytych bo Encortonie:) jedyne 35kg do przodu (60 mg/dziennie przez 7 miesiecy). Ujmę to tak, encorton w takich dawkach schodzi z organizmu ok 2 lata, po tym czasie jest nadzieja na trwałe zejscie z wagi i jej utrzymanie, ja sie jeszcze z tego nie wygrzebalam chociaz -25 kg to tez niezly wynik:(

aaa no i bralam BEACOPP eskalowany (mniej wiecej 2 razy wieksze dawki)

pozdro

Hunter

29.12.2006 16:45

Odpowiedz

O 17:30, dnia 2006-12-29 Asica napisał(-a):

O 17:15, dnia 2006-12-29 Hunter napisał(-a):

Niezły shit !Po grzyba to podają ? Przeciez te sterydy nie niszczą komórek nowotworowych.To ma łagodzic skutki chemii, osłaniac organizm rujnując go?Nie kumam.

yyyyy,chemioterapia "TEZ" zarowno leczy jak i rujnuje organizm = zabijane sa takze zdrowe komorki..encorton ma swoje skutki uboczne,ale pamietaj,ze TAKZE dziala przeciwzapalnie..tak jak chemia to takie "2 w jednym" = "leczy i niszczy" :/

No ale chwila ustalmy po co podaje sie te sterydy bo jesli one mają tylko wspomagac leczenie , wzmacniac osłaniac organizm to wielkie dzieki za taką alternatywę osobiscie wole żygac ze zdwojoną mocą niz przymowac to dziadostwo - nie przemawia do mnie argument ze bez wspomagania sterydami chemia wyniszczy moj organizm bo sterydy same w sobie są shitem. jasne ze chemiterapia wyniszcza organizm tyle ze ona bezposrednio niszczy komórki nowotworowe.A sterydy ????

Wtajemniczona

29.12.2006 17:23

Odpowiedz

jasne ze chemiterapia wyniszcza organizm tyle ze ona bezposrednio niszczy komórki nowotworowe.A sterydy ????

A sterydoterapia także niszczy komórki nowotworowe, tylko, że one szybko uodparniają się na działanie sterydów, stąd chemia, radio, przeszczep. Mój Ozdrowieniec dzięki terapii encortonem stracił dobre parę centymetrów ze swojego guza (a miał on ponad 15 cm przy rozpoznaniu), inna sprawa, że nabawił się poważnej osteoporozy.

kaśka

29.12.2006 17:39

Odpowiedz

Cześć, leczę się na zz już od 2003 roku, w grudniu 2005 miałam autoprzeszczep i niestety po sześciu miesiącach znowu nastąpił nawrót choroby i od tej pory przyjmuję cały czas chemię i doddatkowo muszę przyjmować encorton (wcześniej nigdy nie przyjmowałam)po tym leku strasznie tyję mam wybuchy gorąca.chciałam spytać czy ktoś też przyjmował encorton i jak się czuł po tym leku,czy wrócę kiedyś do swojej poprzedniej wagi.

Z poważaniem Agataja do swojej wagi po enkortonie wracałam 3 lata mnie enkorton podnosił płytki byłam spuchnięta jak balon .Chciałam się zapytać dlaczego nie robią ci 2 autoprzeszczepu

Madziula

29.12.2006 18:00

Odpowiedz

Z poważaniem Agata

tekst

hej!! ja również brałam encorton w czasie leczenia,przez dlugi czas...miałam nawrot choroby i równiez podawano mi encorton,owszem przytylam po nim nawet sporo,ale pozniej bardzo szybko schudlam jestem 7 miesiecy po przeszczepie i odstawieniu lekow i w tej chwili mam niedowage...

baldi

30.12.2006 10:44

Odpowiedz

O 15:24, dnia 2006-12-29 Hunter napisał(-a):

Słuchajcie wszyscy mieliscie encorton przy Beacoppie?

przeciez Encorton (a w zasadzie PREDNIZON) to jest jeden ze skladnikow chemioterapii. w przewzajacej czesci tych, ktore maja w swojej nazwie P.

czyli podpowiedz: w abvd nie jest to standardem.

czy np mozna ewentualnie nie wyrazic zgody na ich przyjmowanie czy to rzeczywsicie koniecznosc???

rownie dobrze mozesz nie wyrazic zgody na leczenie cytostatykami. TWOJ WYBOR.

amii

17.07.2009 18:12

Odpowiedz

O 17:30, dnia 2006-12-29 Asica napisał(-a):

O 17:15, dnia 2006-12-29 Hunter napisał(-a):

Niezły shit !Po grzyba to podają ? Przeciez te sterydy nie niszczą komórek nowotworowych.To ma łagodzic skutki chemii, osłaniac organizm rujnując go?Nie kumam.

yyyyy,chemioterapia "TEZ" zarowno leczy jak i rujnuje organizm = zabijane sa takze zdrowe komorki..encorton ma swoje skutki uboczne,ale pamietaj,ze TAKZE dziala przeciwzapalnie..tak jak chemia to takie "2 w jednym" = "leczy i niszczy" :/

Encorton obkurcza, zasusza guzy, a więc jest to istotny składnik wspomagający niektóre terapie. Ponadto działa osłonowo na organizm: trudniej zapadasz na infekcje, lepiej się mają osłabione trutką z silnych chemii narządy wewnętrzne. No i działa łagodząco na objawy alergii. Należy do leków osłonowych, tak więc jeśli ktoś ma Encorton brać, niech nie kombinuje i nie odmawia brania leku dla swego dobra! Ja dostawałam Encorton przez prawie 5 miesięcy, przeważnie po 80 mg dziennie. Jestem jeszcze nalana i bardzo przytyłam, ale lekarze mówią, że jeśli dużo będę pić i prowadzić aktywne fizycznie (na miarę możliwości) życie, schudnę w ciągu roku przynajmniej tyle, by się nie martwić. Jeśli komuś z Ziarniaczków ze względu na widmo otyłości zachce się zrezygnować z tych tabletek, to niech przemyśli co woli - tłuste ciałko bez raka czy rak z trumienką w niedługiej perspektywie? A z Encortonem jest jeszcze tak, że wielu pacjentów ma kłopot z jego łykaniem, jest potwornie gorzki i nawet po połknięciu czuć toto świństwo w ustach... pomaga popijanie letniej herbaty z cukrem i cytryną. Naprawdę! I jeszcze jedno, bardzo ważne: nie wolno odstawiać Encortonu od razu, ale schodzić z niego stopniowo, obniżając dawki: powinien to rozpisać schematem lekarz!!!!

rodzynka

25.07.2012 19:59

Odpowiedz
Odświeżam temat, bo nie wiem, co sądzić i potrzebuję Waszej porady. Jestem po drugim eskalowanym beacoppie, przyjmuję już drugi cykl encorton - dwa tygodnie po 70 mg dziennie, tydzień przerwy i kolejne dwa tygodnie, tydzień przerwy itd.
Zaczynając leczenie moja waga była o dużo za duża, na granicy otyłości i lekarz uprzedził mnie, że ja przytyję 10-20 kg przy sterydach, to nie będzie mi mógł za bardzo pomóc. Więc myśl o nieprzytyciu stała się moją obsesją, co oczywiście mocno mi utrudnia sprawę (taki paradoks osób z zaburzeniami na tle odżywiania) :-( Przytyłam na razie 1 kg (przez ponad miesiąc czasu), na złość mam co jakiś czas ataki kompulsywnego jedzenia. I zastanawiam się, czy to normalnie że przytyłam tylko kilogram? Czy to nie jest tak, że nagle pewnego dnia mimo trzymania się w miarę racjonalnego odżywiania zacznę regularnie tyć np. 2 kg tygodniowo i nie będę miała na to żadnego wpływu?
Jak było u Was???

Aga71

26.07.2012 07:31

Odpowiedz

Przytyłam na razie 1 kg (przez ponad miesiąc czasu), na złość mam co jakiś czas ataki kompulsywnego jedzenia. I zastanawiam się, czy to normalnie że przytyłam tylko kilogram? Czy to nie jest tak, że nagle pewnego dnia mimo trzymania się w miarę racjonalnego odżywiania zacznę regularnie tyć np. 2 kg tygodniowo i nie będę miała na to żadnego wpływu?

Jak było u Was???

hm..ja też podczas zażywania encortonu miałam napady jedzenia, potrafiłam wstać w nocy i pałaszować wszystko co napotkałam na swojej drodze. Utyłam podczas tej terapii jakieś 5-8 kg/4 cykle beacoppu/, głównie była to magazynowana woda w organizmie...czyli tak naprawdę opuchłam, mam takie wrażenie. Nie przejmowałam się jednak tym, walka o przeżycie była dla mnie ważniejsza:-).

Z rzuceniem kilogramów nie miałam problemów...przeszczep odchudził mnie z rozmiaru 40 do rozmiaru 36.