ostryostry
09.12.2006 13:53
Czy słyszał ktos o pobieraniu komórek jajowych od młodych kobiet przed chemią, na wszelki wypadek, gdyby prawidłowe jajeczkowanie nie powróciło po leczeniu?
Autor: ostryostry • 09.12.2006 13:53 • 5 odpowiedzi
ostryostry
09.12.2006 13:53
Czy słyszał ktos o pobieraniu komórek jajowych od młodych kobiet przed chemią, na wszelki wypadek, gdyby prawidłowe jajeczkowanie nie powróciło po leczeniu?
dorta
09.12.2006 16:21
nie słyszałam
szum
10.12.2006 13:45
O 14:53, dnia 2006-12-09 ostryostry napisał(-a):
zapytajcie lekarza czy istnieje taka możliwość.. odnośnie meżczyzn istnieje prawdopodobieństo bezpłodności po chemii wiec lepiej się zabezpieczyc i oddać plemniczki do adopcji.
andrzej
11.12.2006 09:04
KONIECZNIE PROBUJ TO ZROBIC !!!
W Polsce onklodzy sa skoncentrowani na leczeniu chroby nowotworowej. Nie podpowiadaja, ze moze byc roznie w przyszlosci z potomstwem. Jest bardzo dobra klinika w Gdansku, ktora, wiem o tym, probuje podejmowac sie takich prob. Robi sie to tez w W-wie. Nie sadze, zeby Polska, pomimo zagrozenia nizem demograficznym, refundowala te zabiegi, a sa one cholernie kosztowne. Moze trzeba cisnac lekarzy, pytac, wymuszac...
AniaBe
11.12.2006 19:50
O 10:04, dnia 2006-12-11 andrzej napisał(-a):
Dowiadywałam się o to w klinice leczenia niepłodności.
Jeżeli chce się to zrobić, należy zgłosić się do nich przed leczeniem (nie w jego trakcie) i uzbroić w cierpliwość, ponieważ niekoniecznie za pierwszym razem (czyli w czasie pierwszej owulacji) uda się zachować - jak pani mi to określiła - "wartościowy materiał genetyczny".
W moim przypadku był za późno - nie chciałam ani chwili czekać z leczeniem i dlatego się tego nie podjęłam.
aniak
13.12.2006 20:08
Ja pobralam sobie komorki jajowe tuz przed przeszczepem. Niestety, w Polsce nie mrozi sie samych komorek jajowych, poniewaz nie przetrwalyby one okresu zamrazania, dlatego zabieg ten polegal na zaplodnieniu tychze komorek i zamrozeniu juz powstalych ZARODKOW (w skrocie in vitro).Jest to jakis pomysl, zreszta z ktorego jestem zadowolona, a co bedzie zobaczymy...