Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

LDH

Autor: MagdaCh • 02.11.2006 09:12 • 8 odpowiedzi

MagdaCh

02.11.2006 09:12

Odpowiedz

Mam pytanie dotyczące poziomu LDH. Mama jest po skończonym leczeniu chemio- i radio- terapii i od kwietnia jeździmy na kontrolę. Teraz przed kolejną wizytą zrobiłyśmy badania i wyszło podwyższone LDH. Czy ktoś z Was miał zlecane takie badania przy kontroli (my zrobiłyśmy biochemię na własną rękę)? I czy przy podwyższonym lekarz zwracał na to jakąś szczególną uwagę?

baldi

02.11.2006 09:34

Odpowiedz
nie rob jaj, pare watkow nizej masz odpowiedz na swoje pytanie

MagdaCh

02.11.2006 09:51

Odpowiedz

O 10:34, dnia 2006-11-02 Baldi napisał(-a):

nie rob jaj, pare watkow nizej masz odpowiedz na swoje pytanie

MagdaCh

10.11.2006 10:26

Odpowiedz

O 10:12, dnia 2006-11-02 MagdaCh napisał(-a):

Chciałam dodać, ze byłyśmy z mamą na kolejnej kontroli i pytałam o to podwyższone LDH. Lekarz nas poinformował, że przyczyn jest wiele, ale akurat przy ziarnicy nie ma to znaczenia.

baldi

10.11.2006 11:34

Odpowiedz

dziwne. mi sie wydalo, ze enzymy watrobowe sa BARDZO WAZNE i nalezy je czesto kontrolowac (zawsze?) podczas leczenia cytostatycznego..

MagdaCh

10.11.2006 14:02

Odpowiedz

O 12:34, dnia 2006-11-10 Baldi napisał(-a):

dziwne. mi sie wydalo, ze enzymy watrobowe sa BARDZO WAZNE i nalezy je czesto kontrolowac (zawsze?) podczas leczenia cytostatycznego..

Lekarz kontrolował próby wątrobowe, ale to głównie dotyczyło (takie wskazywał na skierowaniu) ALAT, ASPAT- a te akurat mama ma w normie, ponadto był tomograf jamy brzusznej- więc opis narządów był podany- to apropos stanu watroby.

W tej chwili mama jest już po leczeniu 7 m-cy, a nie w trakcie, dlatego byłam ciekawa jak wynik LDH wyglądał po leczeniu u innych. Raz pytałam telefonicznie (o LDH), następnie przy wizycie i potwierdził mi to samo- nie mam więc podstaw, żeby mu nie wierzyć.

AniaBe

12.11.2006 11:35

Odpowiedz

O 15:02, dnia 2006-11-10 MagdaCh napisał(-a):

W tej chwili mama jest już po leczeniu 7 m-cy, a nie w trakcie, dlatego byłam ciekawa jak wynik LDH wyglądał po leczeniu u innych.

Magda, podwyższone LDH wskazuje na tzw. niszczenie tkanek.

Może być spowodowane uszkodzeniem serca, wątroby, mięśni i niestety .... ziarnicą. Powtórzcie wynik. Czasem zdarzaja sie wyniki fałszywie zawyżone jak próbka długo postoi w laboratorium lub jest stary odczynik. Zdarza się też tak (jak było w moim przypadku), że zakresy referencyjne są inne niż takie jakie wydają się nam oczywiste.

Poza tym... LDH jest oprócz morfologii standardowym czynnikiem badań krwi po leczeniu ziarnicy (podwyższone może wskazywac na jej nawrót) i dlatego zawsze upominajcie się o jego sprawdzenie, bo to pozwoli monitorować ewentualne zmiany.

MagdaCh

12.11.2006 21:26

Odpowiedz
Dzięki, napewno wezmę to pod uwagę- juz wziełam, bo zwróciłam uwagę na LDH, dzięki sugestiom na tej stronie.

Mam tylko nadzieję, że wszystko nadal będzie ok. Muszę tu tez dodac, ze ocena leczenia, jak do tej pory opiera się głównie (przynajmniej tak ma być przez pierwszy rok) na opisach tk (klatka musowo co trzy miesiące, bo tam były powiększone węzły, oraz co pół roku tk brzucha dla sprawdzenia)- pozostałe wyniki nasz lekarz traktuje uzupełniająco. Poddając się leczeniu i wybierajac lekarza trzeba poprostu mu zaufać.
Pisząc co usłyszałam, chciałam się z Wami podzielić opinią jednego z lekarzy (którego ja traktuję jako fachowca), tym samym odpowiadajac na pytanie jakie zresztą sama zadałam, tak dla innych odwiedzających ten wątek.

elmax

19.12.2006 21:40

Odpowiedz

O 12:35, dnia 2006-11-12 AniaBe napisał(-a):

O 15:02, dnia 2006-11-10 MagdaCh napisał(-a):

W tej chwili mama jest już po leczeniu 7 m-cy, a nie w trakcie, dlatego byłam ciekawa jak wynik LDH wyglądał po leczeniu u innych.

Magda, podwyższone LDH wskazuje na tzw. niszczenie tkanek.

Może być spowodowane uszkodzeniem serca, wątroby, mięśni i niestety .... ziarnicą. Powtórzcie wynik. Czasem zdarzaja sie wyniki fałszywie zawyżone jak próbka długo postoi w laboratorium lub jest stary odczynik. Zdarza się też tak (jak było w moim przypadku), że zakresy referencyjne są inne niż takie jakie wydają się nam oczywiste.

Poza tym... LDH jest oprócz morfologii standardowym czynnikiem badań krwi po leczeniu ziarnicy (podwyższone może wskazywac na jej nawrót) i dlatego zawsze upominajcie się o jego sprawdzenie, bo to pozwoli monitorować ewentualne zmiany.

podwyższone ldh jest związany z powiękaszającą sie masą nowotworu( równiż obserwowane w wielu innych nowotworach krwi i wezłów ) ,nie musi być ponad normę w pierwszym stadium choroby.