Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

76 lat i chemioterapia?

Autor: Barbara • 19.10.2006 18:00 • 4 odpowiedzi

Barbara

19.10.2006 18:00

Odpowiedz
tekst Mojej babci wycięto węzeł chłonny w pachwinie. Stwierdzono ziarnicę guzkową. Próbuję jak najwięcej dowiedzieć się o tej chorobie. Mam pytanie, na które odpowiedzi nie udzieli mi żadna literatura przedmiotu: Babcia ma 76 lat, obecnie (operacja odbyła się 2 tygodnie temu i niedawno postawiono diagnozę) czuje się dobrze, jedyne objawy, jakie u niej zaobserwowałam, to poty nocne i utratę wagi, która spowodowana może być długotrwałą dietą. Babcia nie chce podjąć się chemioterapii a ja proszę o poradę, czy ją do tego namawiać? Czy w jej wieku nie będzie to tylko narażanie na ból?

Wtajemniczona

19.10.2006 20:18

Odpowiedz

O 20:00, dnia 2006-10-19 Barbara napisał(-a):

Babcia nie chce podjąć się chemioterapii a ja proszę o >poradę, czy ją do tego namawiać? Czy w jej wieku nie >będzie to tylko narażanie na ból?

Co prawda nie mam pojęcia na temat specyfiki akurat tego nowotworu, ale na oddziale hematologii spotkałam wiele przypadków ludzi po siedemdziesiątce, którym serwowano chemioterapię podtrzymującą, która znacznie poprawiała im jakość życia. Lekarze raczej nie podadzą Twojej babci chemioterapii, której skutki uboczne przerosną porządany efekt leczniczy, przeszczepu szpiku raczej też nie będzie. Ale jeżeli jest szansa i medycyna daje nadzieję to bardzo namawiajcie chorą, aby poddała się leczeniu - takie jest moje zdanie.

Beta62

20.10.2006 08:53

Odpowiedz

O 20:00, dnia 2006-10-19 Barbara napisał(-a):

tekst

Babcia nie chce podjąć się chemioterapii a ja proszę o poradę, czy ją do tego namawiać? Czy w jej wieku nie będzie to tylko narażanie na ból?

Witam. Chemioterapia jest indywidualną sprawą każdego pacjenta. Ale mogę napisać, że moja mama, która w tym roku skończyła 66 lat przechodziła terapię ABVD (6 cykli) i w zeszłym miesiącu zakończyła (Z sukcesem!

Jarek

20.10.2006 18:12

Odpowiedz
Ja też w CO-I w Warszawie podczas któregos kursu pacjenta chorego na ziarnicę po 70-ce i dostawał chemię.

Barbara

30.10.2006 17:01

Odpowiedz
Babcia dała się przekonać!!!teraz czekamyyyy...