Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Kontrolna TK

Autor: Paula • 09.10.2006 06:36 • 11 odpowiedzi

Paula

09.10.2006 06:36

Odpowiedz

Witam. Ostatnio miałam wizytę kontrolną w CO w Warszawie. Jako, że od ostatniego tk minął rok tzn. miałam PET we wrześniu 2005, zapytałam moją dr, czy mogłaby mi ustalić kontrolny tomograf. W odpowiedzi usłyszałam, że fundusz zmienił zasady i obecnie można skierować pacjenta, który pozostaje w remisji dłużej niż 6 miesięcy tylko w przypadku, gdyby coś niepokojącego działo się w obrazie rtg. Dodam, że miałam dużego guza w śródpiersiu, a po leczeniu mam pozostałości w gr. 3 cm i uważam, że przynajmniej raz do roku należałoby się im przyjrzeć. Co Wy na to? Czy spotkaliście się z czymś takim? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Teresa

09.10.2006 08:06

Odpowiedz

O 08:36, dnia 2006-10-09 Paula napisał(-a):

Witam. Ostatnio miałam wizytę kontrolną w CO w Warszawie. ja jestem juz 7,5 roku po ostatnim leczeniu i jakos dostałam skierowanie na TK(nawet nie prosiłam

joanna

09.10.2006 21:13

Odpowiedz

No tak... A tak ładnie mówią na infolinii (lekarze z CO), że w pierwszym roku remisji trzeba często robić TK. Czyli teoria i praktyka w parze nie idą. Jak to w Polsce...

rafał

10.10.2006 07:26

Odpowiedz
Leczyłem się w Krakowie po ogłoszeniu przez lekarzy remisji mam następujące zalecenia do kontroli : TK po 3, 6 i 12 miesiącach w I roku remisji i potem 1 raz do roku przez pięć lat i nie mam problemu z uzyskaniem skierowania na tomograf. Właśnie mam zrobiony ten "po roku" ale nie znam wyników.
pozdrawiam

Yaqbec

13.10.2006 21:55

Odpowiedz

O 09:26, dnia 2006-10-10 rafał napisał(-a):

Leczyłem się w Krakowie po ogłoszeniu przez lekarzy remisji mam następujące zalecenia do kontroli : TK po 3, 6 i 12 miesiącach w I roku remisji i potem 1 raz do roku przez pięć lat i nie mam problemu z uzyskaniem skierowania na tomograf. Właśnie mam zrobiony ten "po roku" ale nie znam wyników.

pozdrawiam

Witam!

Rowniez w Krakowie na kopernika-pierwszy rok-tomograf w 3. miesiacu klatka w 6.brzuch, w 9. klatka i w 12 brzuch-jak dalej nie wiem a problemow odnosnie skierowan tez nie uswiadczylem.

Pozdrawiam,

YaQbeC.

joanna

13.10.2006 22:36

Odpowiedz
Jestem po wizycie w CO w Warszawie. Nie leczyłam sie tam, ale miałam okazję , tuz po diagnozie, byc u tamtejszej lekarki. Wtedy chodziło mi o sposób leczenia w różnych ośrodkach. Teraz, w związku z tym, że "u mnie" nie mam mozliwości dostać sierowania na TK, pojechałam do Warszawy. Chcę być pod kontrolą lekarzy z CO. Dostałam skierowanie na TK za dwa miesiące. Dodam, że jestem teraz 7 miesięcy w remisji. Pani dr zapytała mnie tylko, czy chce mi się jeździc na kontrole taki kawał drogi.
Czy w Warszawie (lub innych ośrodkach) dają skierowanie na USG szyi?

Ziazia

14.10.2006 10:20

Odpowiedz

My też jesteśmy własnie po pierwszej wizycie kontrolnej (3 miesiące po leczeniu - w czerwcu był PET) i w sumie to skończyło się na pytaniu : no i jak sie Pani czuje...? + wyniki badania krwi (które są w granicach normy) dodam że niestety nie zrobili OB, które ostatnio było naprawdę wysokie!!! jednak Pani dr stwierdziła że absolutnie tym się wcale nie kierują i zaleciła że nie ma sensu tak często się kluć bo trzeba dać czas organizmowi na regeneracje ... hmm no dobra skoro tak mówią... zbadała jeszcze siostrę i stwierdziła ze wszystko gra :) spoko, fajnie, bardzo nas to cieszy ale co ze skierowaniem na TK?? o tym nawet nie wspomniała, kolejna wizyta za 3 mieś czyli w styczniu. Nie wiem czy tak to zostawić czy jednak zrobić TK choćby prywatnie. Przypomne że leczymy się w Gliwicach! Pozdrawiamy cieplutko :)

Ziazia

14.10.2006 10:23

Odpowiedz

O 12:20, dnia 2006-10-14 Ziazia napisał(-a):

Kule znowu mi się nie udało zapisać poprawnie komentarza :( sorki, może się kiedyś naumiem :) bo jak to mówią "uczymy się na błedach", Baldi - obiecuję poprawę ;)PaPa

AniaBe

16.10.2006 12:28

Odpowiedz

O 00:36, dnia 2006-10-14 joanna napisał(-a):

Czy w Warszawie (lub innych ośrodkach) dają skierowanie na USG szyi?

We Wrocławiu (DCO) dają skierowania kiedy się tylko poprosi.

Gosia82

16.03.2009 21:17

Odpowiedz
Wiem że to stary wątek ale chciałabym się dowiedzieć czy u kogoś z Was badania kontrolne polegały tylko i wyłącznie na tym że dostawał od lekarza prowadzącego skierowanie na morfologię z rozmazem i OB nadmienię że leczenie zakończyłam w sierpniu ubiegłego roku a PET miałam we wrześniu od tamtej pory żadnych innych badań oprócz wspomnianej morfologii.

I jeszcze jedno pytanie tym razem tylko do kobiet czy u którejś z Was (zaznaczę że okres mi zanikł na 7 miesięcy) piersi stały się gruczołowe o nieregularnej fachowo mówiąc dysplastycznej budowie. Udałam się z tym w zeszłym miesiącu do poradni onkologicznej i po usg lekarz stwierdził jak on to określił "stare piersi" naprawdę powiem Wam zatkało mnie. Czekam na jakąkolwiek odpowiedz i pozdrawiam wiosennie.

volcano

16.03.2009 22:38

Odpowiedz
Leczyłam sie w DCO we Wrocławiu. Jestem prawie 3 lata po zakonczeniu i nigdy nie musiałam sie prosic o żadne badania, zawsze były w odpowiednim czasie, czy to usg czy tomograf. W przyszłym tygodniu jade do kontroli i licze, że dostane skierowanie na TK i raczej tak bedzie, a jesli nie, to na pewno będe sie domagac tego.
POzdrawiam

Aga_86

17.03.2009 09:29

Odpowiedz

O 22:17, dnia 2009-03-16 Gosia82 napisał(-a):

Wiem że to stary wątek ale chciałabym się dowiedzieć czy u kogoś z Was badania kontrolne polegały tylko i wyłącznie na tym że dostawał od lekarza prowadzącego skierowanie na morfologię z rozmazem i OB nadmienię że leczenie zakończyłam w sierpniu ubiegłego roku a PET miałam we wrześniu od tamtej pory żadnych innych badań oprócz wspomnianej morfologii.

Witaj. Ja PETa po zakończeniu leczenia miałam w październiku ubiegłego roku i na pierwszą kontrolę dostałam skierowanie na badanie USG brzucha, zdjęcie płuc+boczne (ze względu na kaszel), oraz badanie krwi. Natomiast na drugą kontrolę, którą będę mieć w kwietniu tylko skierowanie na krew.

Pozdrawiam ;)