Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

znowu bardzo wysokie OB - 105 !!!

Autor: ZiaZia • 03.10.2006 18:08 • 3 odpowiedzi

ZiaZia

03.10.2006 18:08

Odpowiedz

Witam wszystkich Ziarniaczków! Jak zwykle zwracam się do Was o poradę, nie wiem może jakieś słowa otuchy ;)otóż sytuacja jest dla nas trochę niepokojąca, ponieważ ostatnie badania krwi nie są zbyt zadawalające (hemoglobina 11,2; płytki czerwone i białe trochę poniżej normy, no i to nieszczęsne OB z którym nawet podczas leczenia mieliśmy problemy w ten czas jednak lekarz twierdził zeby sie tym nie przejmować - przypomne po chemi siostra miała OB powyżej 100, jakiś czas wcześniej 70 a po całkowitym leczeniu 38) teraz jednak borykamy sie z tą nieszczęsną tarczycą (niedoczynność - bardzo wysokie TSH ale na szczęsie spada po hormonkach które bierze, w czasie kiedy robione były badania krwi akurat dopadł ją okropny wirus jakiś, z którym to meczy sie do dzisiaj, dodam że gospodarka hormonalna też jeszcze nie wróciła do normy - więc nie wiem czy to wszystko mogło mieć wpływ na takie wysokie OB. Poza tym siostra czuję sie dobrze (no oprócz tego paskudnego przeziębienia które z resztą dopadło całą rodzinkę) obserwujemy się bardzo uważnie, potów nocnych nie stwierdzono, temperatury podwyższonej brak, węzełki ok (badane były przez lekarza pierszego kontaktu w związku z przeziębienie), przypomne jeszcze ze leczenie zakończyliśmy stosunkowo niedawno (w czerwcu PET) czy zatem mimo to, OB może świadczyć o tym że niestety nie wszystko jest ok i trzeba powalczyć jeszcze z zz?? ..., a może ktoś z was miał również tak wysokie OB po leczeniu i nie miało to związku z naszą chorobą podstawową. Siostra miała robioną biopsję tarczycy - czekamy na wynik, no a w połowie pażdziernika przewidywana pierwsza kontrola, nie ukrywamy że mamy trochę stracha ale myślimy pozytywnie... Co Wy na to?? Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi, pozdrawiamy wszystkich :)

Jarek

03.10.2006 18:43

Odpowiedz
Myślę że nie jest tak żle OB jest zawsze podwyższone gdy sa stany zapalne. Sam miałem trzycyfrowe gdy dawała "znak życia" bakteria w vascupor'cie. Poniżej "naukowa interpretacja" OB ze strony

http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html

"Chorobami powodującymi przekroczenie norm OB mogą być: tekst (infekcyjne i nie infekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. białaczki), choroby auto immunologiczne, w zawałach mięśnia sercowego, w urazach, złamaniach kości, w niedoczynności i nadczynności tarczycy, w hipercholesterolemi. Wzrost OB jest również spotykany u kobiet w okresie przedmenstuacyjnym i miesiączki, w okresie ciąży i okresu połogu (od 10-11 tygodnia ciąży do 6 tygodni po porodzie), w czasie czasie stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Zmniejszenie wartości OB występuje w chorobach alergicznych, w obniżonej wartości fibrynogenu, w nadkrwistości."
Pozdr
J

Joaśka Ż.

03.10.2006 19:07

Odpowiedz

O 20:08, dnia 2006-10-03 ZiaZia napisał(-a):

Witam wszystkich Ziarniaczków! Jak zwykle zwracam się do Was o poradę, nie wiem może jakieś słowa otuchy ;)

Ziazia

04.10.2006 18:48

Odpowiedz

Bardzo Wam dziękuję za te słowa :) mam nadzieje że i w naszym przypadku nie będzie to nic groźnego ... Pozdrawiam cieplutko !!!