Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

szczepionka przeciw grypie

Autor: Beta62 • 26.09.2006 08:42 • 11 odpowiedzi

Beta62

26.09.2006 08:42

Odpowiedz
Kalendarzowa jesień już zawitała. Co prawda pogoda nas na razie rozpieszcza wyższymi temperaturami i słoneczkiem, ale pewnie za jakiś czas za oknem będzie mniej ciekawie. Co się z tym wiąże, to przeziębienia i grypa.
Mam pytanie, ponieważ wiem że sa na ten temat różne opinie, czy ktoś w po leczeniu (w remisji) stosował tego typu szczepienia i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami? Dokładniej pisząc, chodzi o moja mamę, która jest po 6 cyklach ABVD i jak na razie czeka na tomografię, której wynik mam nadzieję, będzie jak najbardziej pozytywny (ostatni po 4 cyklu nie wykazał powiększenia węzłów w okolicy przepony). Jej lekarz prowadzący stwierdził, że jak najbardziej powinna sie zaszczepić. Ale właściwie to nie jestem tego taka pewna teraz, kiedy zakończyła chemioterapię i jej organizm jest poważnie osłabiony. Poczekać, odpuścić sobie? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Pozdrawiam

jacek

26.09.2006 09:10

Odpowiedz

Witam!!! Mój lekarz zabronił jakichkolwiek szczepień po zakończeniu leczenia!!> O 10:42, dnia 2006-09-26 Beta62 napisał(-a):

Kalendarzowa jesień już zawitała. Co prawda pogoda nas na razie rozpieszcza wyższymi temperaturami i słoneczkiem, ale pewnie za jakiś czas za oknem będzie mniej ciekawie. Co się z tym wiąże, to przeziębienia i grypa.

Mam pytanie, ponieważ wiem że sa na ten temat różne opinie, czy ktoś w po leczeniu (w remisji) stosował tego typu szczepienia i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami? Dokładniej pisząc, chodzi o moja mamę, która jest po 6 cyklach ABVD i jak na razie czeka na tomografię, której wynik mam nadzieję, będzie jak najbardziej pozytywny (ostatni po 4 cyklu nie wykazał powiększenia węzłów w okolicy przepony). Jej lekarz prowadzący stwierdził, że jak najbardziej powinna sie zaszczepić. Ale właściwie to nie jestem tego taka pewna teraz, kiedy zakończyła chemioterapię i jej organizm jest poważnie osłabiony. Poczekać, odpuścić sobie? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Pozdrawiam

baldi

26.09.2006 09:46

Odpowiedz
bylo o tym na forum juz ;-) tak jakby co sezon ten watek sie pojawia.

ja jestem na NIE. "pan doktor" zapewne ma odmienne zdanie.

Beta62

26.09.2006 10:26

Odpowiedz

O 11:46, dnia 2006-09-26 Baldi napisał(-a):

bylo o tym na forum juz ;-) tak jakby co sezon ten watek sie pojawia.

ja jestem na NIE. "pan doktor" zapewne ma odmienne zdanie.

Ok, poszperałam i się znalazł watek o grypie. Dzięki. Może ktoś ma jakieś nowe doświadczenia i chciałby się nimi podzielić. Dzięki z góry.

121277

26.09.2006 13:54

Odpowiedz

Miskowi tez zabroniono jakichkolwiek szczepień, dopiero może 5 lat po wyleczeniu...

koot

26.09.2006 14:31

Odpowiedz

O 15:54, dnia 2006-09-26 121277 napisał(-a):

Miskowi tez zabroniono jakichkolwiek szczepień, dopiero może 5 lat po wyleczeniu...

A mnie lekaż pozwolił, powiedział, że to nawet wskazane...

Rok temu zaszczepiłem się 5 miesięcy po zakończeniu leczenia, a w tym też sie zaszczepię ;)

Basienka

26.09.2006 14:54

Odpowiedz
Ja tak samo szczepie sie zawsze juz od kilku lat regularnie i po leczeniu nie zrezygnowalam i nie odczuwam zadnych skutkow ubocznych.
Pozdrawiam

dorta

26.09.2006 15:18

Odpowiedz

Jeszcze sie nie szczepiłam ,mój lekarz hematolog zezwoliła.Nie wiem co zrobie,i zdrowi są za i przeciw.

Zoisyte

27.09.2006 11:34

Odpowiedz

O 10:42, dnia 2006-09-26 Beta62 napisał(-a):

Ja mam proste zdanie, poparte naukowymi badaniami a nie lobbingiem producentów szczepionek.

SZCZEPIONKA NA GRYPĘ NIE DZIAŁA.

Równie dobrze można sobie wstrzykiwać glukozę.

Co do wolno i nie wolno.

Nie wolno osobom po leczeniu ZZ w ciągu 2 lat szczepić się szczepionkami zawierającymi żywe bakterie.

Dlatego to, pomimo wykonywania mini-operacji (wycinki, porty) nie szczepią nas na WZW.

I to nie jest żart, bo taka szepionka zamiast pomóc to może zabić.

Paula

27.09.2006 14:01

Odpowiedz

Co do szczepionek na grypę nie będę się wypowiadać, ponieważ o to nie pytałam mojej lekarki, natomiast jeśli chodzi o WZW, to nie widziała Ona przeciwskazań. Muszę dodać, że poruszajac ten temat byłam 10 miesięcy w remisji. Tak więc co lekarz to opinia. Na koniec dodam,że leczę się w CO Warszawa.

martam

27.09.2006 14:50

Odpowiedz
Ja sie szczepilam przeciw grypie w trakcie leczenia 8 ABVD
/nakaz lekarki/. Rok po zakonczeniu leczenia /nastepny sezon grypowy/. I teraz tez mam taki zamiar.
Pozdrawiam

Teresa

27.09.2006 15:03

Odpowiedz

O 16:01, dnia 2006-09-27 Paula napisał(-a):

Ja sie nie szczpie i nie choruje.Raz jeden sie zaszczepiłam a byłam rok po leczeniu ,i cały miesiac byłam chora(wtedy mi polecił tak lekarz).natomiast rozmawiajac z hematologiem usłyszałam ze nie powinnam sie juz szczepic.