Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

płytki

Autor: kasia • 18.09.2006 18:27 • 2 odpowiedzi

kasia

18.09.2006 18:27

Odpowiedz

Jestem 4 lata po autoprzeszczepie wszystko jest ok tylko mam niskie płytki 100 tysięcy i utrzymują się na jednym poziomie czy jest jakiś sposób aby podnieść ich wartość wykluczam enkorton pozdrawiam.

baldi

18.09.2006 18:46

Odpowiedz

O 20:27, dnia 2006-09-18 kasia napisał(-a):

Jestem 4 lata po autoprzeszczepie wszystko jest ok tylko mam niskie płytki 100 tysięcy i utrzymują się na jednym poziomie czy jest jakiś sposób aby podnieść ich wartość

chyba nie ma (ale moge sie mylic). czasem NIESTETY zdarza sie tak, ze cos sie uszkodzi w organizmie po leczeniu.. jedyna rada - moim zdaniem - zachowawcza mocno: czesto sie kontrolowac i w razie spadku, wiadomo.. przetoczenie plytek :/ poznalem jedna osobe po PBSCT, ktora co trzy miesiace miala "fundowane" plytki nowe

Wtajemniczona

18.09.2006 20:02

Odpowiedz
Polecam pokrzywę - najlepiej świeżą i młodą, oczywiście zbieraną w czystym i pewnym miejscu. Pamiętam chorych na szpiczaka, którzy stosowali i wszystkim polecali "koktajl" z surowej pokrzywy, natki pietruszki, oliwki i soku jabłkowego, który ma podobno pięknie normować płytki. Ja serwowałam mojemu choremu zupę z młodych pokrzyw z serkiem topionym (przy okazji trochę cennych kalorii) i nigdy nie było u niego problemu z długo utrzymującym się niskim poziomem płytek, nawet po przeszczepie. Myślę, że warto spróbować tego "leku z bożej apteki".
Pozdrawiam.