Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

bardzo proszę o radę

Autor: Bartek • 16.09.2006 17:08 • 13 odpowiedzi

Bartek

16.09.2006 17:08

Odpowiedz

mam parę niewielkich guzów, są to powiększone węzły wyczułem je już dość dawno, są bezbolesne wielkości ok 1 cm, może troszeczkę mniejsze. Miewam również nocne pocenia, do tego co zima miewam swędzące zaczerwienienia na skórze, trochę się obawiam. Nie byłem jeszcze z tym u lekarza nie schudłem ponieważ od zawsze byłem chudy. Jeżeli możecie to napiszcie co mam robić czy obawiać się najgorszego. Kiedyś byłem z tym u lekarza powiedział że to normalne że każdy organizm jest inny i węzły mają różną wielkość, czy to prawda? Badania krwi i moczu robię regularnie w tym roku było wszystko ok. ale i tak się martwię. Proszę o radę i waszą opinię.

baldi

16.09.2006 17:21

Odpowiedz

O 19:08, dnia 2006-09-16 Bartek napisał(-a):

są to powiększone węzły, są bezbolesne wielkości ok 1 cm, może troszeczkę mniejsze.

jaka jest ich rzeczywista wielkosc mozna ocenic dopiero w obrazie USG.

co mam robić

isc do lekarza. wydebic skierowanko na USG.

czy obawiać się najgorszego

daj spokoj!

Kiedyś byłem z tym u lekarza powiedział że to normalne że każdy organizm jest inny i węzły mają różną wielkość, czy to prawda?

i tak, i nie. ale to akurat znaczenia w Twoim przypadku chyba nie ma.

Magda

16.09.2006 17:25

Odpowiedz

"mam parę niewielkich guzów, są to powiększone węzły"

To masz guzy czy węzły??

"są bezbolesne wielkości ok 1 cm, może troszeczkę mniejsze"

Więc na oko są zdrowe - nie bolą i są do 1 cm, u osób chudych są wyczuwalne zdrowe węzły, u mnie np. nie :) bo nie jestem przesadnie chuda :)

"Nie byłem jeszcze z tym u lekarza"

"Kiedyś byłem z tym u lekarza "

Więc byłeś i Cię uspokoił, że węzły masz w porządku.

"nie schudłem ponieważ od zawsze byłem chudy"

Nie szukaj dziury w całym...

"Jeżeli możecie to napiszcie co mam robić czy obawiać się najgorszego"

Według mnie to wyluzuj, jak się zaczniesz lekko zaokrąglać to węzły staną się niewyczuwalne, u chudzielców je czuć, to normalne (do 1 cm węzły są zdrowe). A najgorszego to się możesz zawsze spodziewać - np. wypadków komunikacyjnych itp., ale nie zz.

Pozdrawiam

Asica

16.09.2006 22:33

Odpowiedz

są bezbolesne wielkości ok 1 cm, może troszeczkę mniejsze

O 19:25, dnia 2006-09-16 Magda napisał(-a):

Więc na oko są zdrowe - nie bolą i są do 1 cm, u osób chudych są wyczuwalne zdrowe węzły, u mnie np. nie :) bo nie jestem przesadnie chuda :)

O ludzie,a skad taka teoria?:|

Moze wylozysz mi jakas teorie do mojego przypadku? Nie jestem super chuda(przy wzroscie 168cm waze obecnie 51-52kg),na obrazach ct widac dosc spore zwloknienia/pozostalosci po leczeniu.Mozesz mi wyjasnic,dlaczego ich sobie nie potrafie rekoma wymacac?Za gruba jestem czy jak?:|

Jeżeli możecie to napiszcie co mam robić czy obawiać się najgorszego

"Wysęp" od lekarza i zrob "dla swietego spokoju" PRZYNAJMNIEJ USG tych wezlow ..a takze po to,zeby w razie najgorszego

Magda

17.09.2006 09:42

Odpowiedz

O 00:33, dnia 2006-09-17 Asica napisał(-a):

są bezbolesne wielkości ok 1 cm, może troszeczkę mniejsze

O 19:25, dnia 2006-09-16 Magda napisał(-a):

O ludzie,a skad taka teoria?:|

Moze wylozysz mi jakas teorie do mojego przypadku? Nie jestem super chuda(przy wzroscie 168cm waze obecnie 51-52kg),na obrazach ct widac dosc spore zwloknienia/pozostalosci po leczeniu.Mozesz mi wyjasnic,dlaczego ich sobie nie potrafie rekoma wymacac?Za gruba jestem czy jak?:|

Jeżeli możecie to napiszcie co mam robić czy obawiać się najgorszego

"Wysęp" od lekarza i zrob "dla swietego spokoju" PRZYNAJMNIEJ USG tych wezlow ..a takze po to,zeby w razie najgorszego

bartek

17.09.2006 14:17

Odpowiedz

dziękuję za wasze opinie. Mam jeszcze pytanie, czy na plecach w okolicach łopatek też są węzły chłonne bo wyczuwam tam jakieś guzy. Czy przy zz ob jest wysokie??

baldi

17.09.2006 14:58

Odpowiedz

O 16:17, dnia 2006-09-17 bartek napisał(-a):

czy na plecach w okolicach łopatek też są węzły chłonne bo wyczuwam tam jakieś guzy

wez sobie dowolny obraz systemu limfatycznego i sprawdz gdzie sa wezly chlonne. podpowiem - sa prawie wszedzie. ale Ty bys byl pierwszym przypadkiem (z tych co ja znam), ktoremu wezly wyskoczyly przy lopatkach.

Czy przy zz ob jest wysokie??

przewaznie tak. ale _nie ma reguły_.

Bartek

17.09.2006 17:36

Odpowiedz

O 16:58, dnia 2006-09-17 Baldi napisał(-a):

O 16:17, dnia 2006-09-17 bartek napisał(-a):

czy na plecach w okolicach łopatek też są węzły chłonne bo wyczuwam tam jakieś guzy

wez sobie dowolny obraz systemu limfatycznego i sprawdz gdzie sa wezly chlonne. podpowiem - sa prawie wszedzie. ale Ty bys byl pierwszym przypadkiem (z tych co ja znam), ktoremu wezly wyskoczyly przy lopatkach.

Czy przy zz ob jest wysokie??

przewaznie tak. ale _nie ma reguły_.

Baldi mógłbyś mi napisać jakie są jeszcze objawy zz

baldi

17.09.2006 18:06

Odpowiedz
http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_objawy

ZOisyte

18.09.2006 05:19

Odpowiedz

mam parę niewielkich guzów, są to powiększone węzły wyczułem je już dość dawno, są bezbolesne wielkości ok 1 cm, może troszeczkę mniejsze. Miewam również nocne pocenia, do tego co zima miewam swędzące zaczerwienienia na skórze, trochę się obawiam. Nie byłem jeszcze z tym u lekarza nie schudłem ponieważ od zawsze byłem chudy. Jeżeli możecie to napiszcie co mam robić czy obawiać się najgorszego. Kiedyś byłem z tym u lekarza powiedział że to normalne że każdy organizm jest inny i węzły mają różną wielkość, czy to prawda? Badania krwi i moczu robię regularnie w tym roku było wszystko ok. ale i tak się martwię. Proszę o radę i waszą opinię.

Obawiaj się najgorszego...

Dołączysz do grona świrusów, którzy za wszelką cenę chcą mieć ZZ, tak jak Anula z innego wątku.

Czy wyście na głowy poupadali??

Ile można pisać??

CZYTAĆ SIĘ WAM NIE CHCE???

ONA NIE MA ZZ, TY NIE MASZ ZZ

KONIEC TEMATU. KROPKA

Asica

18.09.2006 09:34

Odpowiedz

O 07:19, dnia 2006-09-18 ZOisyte napisał(-a):

Hipokryzja smierdzi troche :/ Napisales w tym watku to co jest powyzej, a za kilka minut zalozyles watek "Dla odwiedzających, którzy sądzą że mają ZZ",w ktorym napisales:

O 07:34, dnia 2006-09-18 Zoisyte napisał(-a):

Tu nie ma poradni lekarskiej, a nawet jeśli są ludzie którzy potrafią conieco powiedzieć,

to nikt przez Internet nie wystawi Wam diagnozy

.

Mozesz mi wiec wyjasnic,dlaczego w tymze watku postawiles diagnozy dwom osobom,ze nie maja ZZ?:| Specjalista od diagnoz lekarskich przez internet jestes?:>

Anula1_1

18.09.2006 11:53

Odpowiedz

O 07:19, dnia 2006-09-18 ZOisyte napisał(-a):

Obawiaj się najgorszego...

Dołączysz do grona świrusów, którzy za wszelką cenę chcą mieć ZZ, tak jak Anula z innego wątku.

Czy wyście na głowy poupadali??

Ile można pisać??

CZYTAĆ SIĘ WAM NIE CHCE???

KONIEC TEMATU. KROPKA

"tak jak Anula"..hmm...to chyba o mnie...w sumie milo mi czytac ze jestes przekoanny ze nie mam tej choroby, mam taka nadzieje, ale pisze tu bo wezly mam ciagle powiekszone! Dlatego mnie to martwi! Nie wzielam sobie tego z nieba neistety! I wcale nie chce miec tej choroby, modle sie zeby to nie bylo to!! w ogole nie chce miec zadnej choroby...chcialabym normalnie funkcjonować i nie myslec co chwile "a co bedzie jesli..." :(

Zoisyte

18.09.2006 13:04

Odpowiedz

O 13:53, dnia 2006-09-18 Anula1_1 napisał(-a):

"tak jak Anula"..hmm...to chyba o mnie...w sumie milo mi czytac ze jestes przekoanny ze nie mam tej choroby, mam taka nadzieje, ale pisze tu bo wezly mam ciagle powiekszone! Dlatego mnie to martwi! Nie wzielam sobie tego z nieba neistety! I wcale nie chce miec tej choroby, modle sie zeby to nie bylo to!! w ogole nie chce miec zadnej choroby...chcialabym normalnie funkcjonować i nie myslec co chwile "a co bedzie jesli..." :(

Zacytuję Ci bardzo mądry post:

"any dziewczyno daj juz spokoj z ta ziarnica, lecz lepiej jajnik, bo to jest dopiero niebezpieczne jesli nie wyleczone...radze skonsultowac to z innym ginekologiem i przeniesienie sie na inne forum, daj spokoj ziarniaczkom:)"

Bartek

19.09.2006 15:19

Odpowiedz

O 15:04, dnia 2006-09-18 Zoisyte napisał(-a):

O 13:53, dnia 2006-09-18 Anula1_1 napisał(-a):

Zacytuję Ci bardzo mądry post:

"any dziewczyno daj juz spokoj z ta ziarnica, lecz lepiej jajnik, bo to jest dopiero niebezpieczne jesli nie wyleczone...radze skonsultowac to z innym ginekologiem i przeniesienie sie na inne forum, daj spokoj ziarniaczkom:)"

Dziękuję wam wszystkim za opinie, zrobię badania w kierunku zz, staram się nie panikować ale i tak się troszeczkę obawiam (nawet trochę bardziej niż troszeczkę)pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę jak najwięcej zdrowia.