Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Objaw Raynauda

Autor: Oliwin • 01.09.2006 07:11 • 3 odpowiedzi

Oliwin

01.09.2006 07:11

Odpowiedz
Od przeszczepu w zimę palce rąk robią mi się najpierw zimne później białe (krew nie dopływa). Przypuszczalnie jest to objawa Raynauda czy ktos ma ten sam problem? Czy idzie tą chorobę całkowicie wyleczyć?

Asica

01.09.2006 17:52

Odpowiedz

O 09:11, dnia 2006-09-01 Oliwin napisał(-a):

Przypuszczalnie jest to objawa Raynauda czy ktos ma ten sam problem?

Ma albo miala ;) okaze sie zima ;)

Od przeszczepu w zimę palce rąk robią mi się najpierw zimne później białe (krew nie dopływa).

U mnie do tego jeszcze dochodzi/dochodzil okropny bol zbielałych opuszkow palca :/

I jeszcze w odroznieniu od Ciebie,mialam "tylko" chemie + radio...

Czy idzie tą chorobę całkowicie wyleczyć?

Robilam badania pod tym katem,wykazalo,ze sa to zmiany kapilaroskopowe = objaw Raynauda..Doktorce,ktora owe badanie przeprowadzila i poinformowala mnie co to jest,zadalam pytanie "Jak mam to leczyc?" Uslyszalam wowczas, ze te zmiany sa za male do leczenia :| Zapewne, gdy za ktoryms razem palce z zimna mi odpadna, to zaczna w koncu leczyc ;)

Pij soczek z burakow :) Nie leczy,ale pomaga =lagodzi bol zdretwialych z zimna opuszkow palcow..Buraczki

wplywaja na poprawe krazenia,a objaw Raynauda wynika z problemow krazenia = czesty efekt uboczny chemioterpii :/

baldi

01.09.2006 17:58

Odpowiedz

O 09:11, dnia 2006-09-01 Oliwin napisał(-a):

Od przeszczepu

a ja po przeszczepie takich problemow nei mialem. na szczescie sie obylo..

w Sieci jest troche materialow, chorzy opisuja swoje boje z tym tematem.. niestety generalnei slabo sie to leczy albo wcale. jedni pisza o leczeniu zimnem (krioterapia) inni o leczeniu cieplem, ale generalnei wszystko wraca do pktu wyjscia. schorzenie sie pojawilo i nei ma nikt pomyslu co zrobic z tym dalej :/

Oliwin

02.09.2006 13:46

Odpowiedz
poszperalam troche w necie i znalazlam ciekawy artykul o Zespole Raynauda
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1165&start=15