Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

usg wezlow - miarodajne?

Autor: nusia • 30.08.2006 09:18 • 4 odpowiedzi

nusia

30.08.2006 09:18

Odpowiedz
witam wszytskich,
jestesmy z siostra w fazie daignostyki. tak =sobie czytam was i mam pytanie, ktore mnie meczy okrutnie. Czesc z was pisze, ze prawidlowy obraz USG wezlow szyjnych i nadobojczykowych (tzn ich prawidlowa echogenicznosc)wyklucza podejrzenie ziarnicy. w niektorych postach jednak (u apodis na przyklad) czytam, ze usg u jej meza nic nie wykazalo a jednak ziarnice mial. troche juz sie gubie w tym wszystkim. U mojej siostry echogenicznosc jest prawidlowa, wezly nie sa powiekszone w usg (jedynie pozapalne podzuchwowe nie budzace podejrzen onkologicznych), ale wszytskie inne objawy ma. Morfologia prawidlowa oprocz OB (24 przy 10 normy). badaja ja na wszytsko, toksoplazmozy i inne cuda, bo po usg nie zalecili nawet kontroli onkologicznej (dodam ze chodzimy do PFSO w warszawie, podobno dobra placowka). Powiecie z pewnoscia , ze szukam dziury w calym, jednak nie moze mi to dac spokoju, ze u niektorych z was bylo niby wszytsko super a tu prosze niespodzianka. bede wdzieczna za wszystkie odpowiedzi ziarniakow niezmeczonych jeszcze durnymi pytaniami laikow:) mam prosbe: jezeli kogos ten post zdenerwowal,to prosze nie odpowiadajcie, nie wyzywajcie od hipochondrykow. Moja siostra jest naprawde w fatalnym stanie a ja staram sie jej po prostu pomoc.Nauczona swoim przykladem, kiedy to wmawiano mi nerwice a okazalo sie ze mam powazne schorzenie ginekologiczne, szukam odpowiedzi sama:)

baldi

30.08.2006 10:13

Odpowiedz

O 11:18, dnia 2006-08-30 nusia napisał(-a):

Czesc z was pisze, ze prawidlowy obraz USG wezlow szyjnych i nadobojczykowych (tzn ich prawidlowa echogenicznosc) wyklucza podejrzenie ziarnicy.

przytocz cytat, jesli rzeczywiscie takie zdanie wyczytalas. ja moge mowic tylko za siebie, ale z tego co ja pamietam (choc oczywiscie moge sie mylic, wiec prosze o przytoczenie KONKRETNEGO cytatu) to pisalem na przyklad tak:

jesli wezelki wyjda hipoechogeniczne mozna wnioskowac o ziarnicy

idac tropem logiki NIE OZNACZA TO, ze jesli wezly nie sa hipoechogeniczne to nie ma ZZ, bo (i o tym juz tez pisalem, tylko trzeba sobie poszukac):

1. aparat USG mogl byc zly

2. lekarz mogl zle ocenic obraz

3.

robiono USG wezlow nie tych co trzeba

w niektorych postach jednak (u apodis na przyklad) czytam, ze usg u jej meza nic nie wykazalo a jednak ziarnice mial.

sek w tym, ze na pytania, ktore zadalem Ance (a wydawalo mi sie, ze to dosc wazne pytania w obrazie tego co napisala) nie odpowiedziala, wiec ciezko (SERIO MOWIE) ocenic, czy sytuacja u jej meza jest analogiczna do tej dotyczacej Was.

U mojej siostry echogenicznosc jest prawidlowa, wezly nie sa powiekszone w usg (jedynie pozapalne podzuchwowe nie budzace podejrzen onkologicznych)

no to chyba masz juz odpowiedz na swoje watpliwosci. no chyba, ze nie ufasz swojemu lekarzowi - wtedy idz do innego i skonsultuj ten obraz/zrob powtorne USG.

mam prosbe: jezeli kogos ten post zdenerwowal,to prosze nie odpowiadajcie, nie wyzywajcie od hipochondrykow.

nie uogolniaj wszystkich odpowiadajacych, prosze..

Nauczona swoim przykladem, kiedy to wmawiano mi nerwice a okazalo sie ze mam powazne schorzenie ginekologiczne

no to zastosuj do niej to samo co zrobilas u siebie.. WTEDY tez szukalas informacji w Internecie, czy poszlas do innego lekarza?

Zoisyte

01.09.2006 06:41

Odpowiedz

O 11:18, dnia 2006-08-30 nusia napisał(-a):

To tylko IMO, więc proszę się nie czepiać.

Węzły podżuchwowe rzadko wskazują na ZZ, jak już opisywałem bardziej na schorzenia ucho-nos-gardło.

OB 24 też nie jest czynnikiem wskazującym na nowotwór, tylko na stan zapalny.

Z tego co opisałaś nie ma przesłanek do diagnozy ZZ.

Więc widzę dwie możliwości:

1. Jak opisał mój mądry Szwagier, zbadano nie te węzły, które trzeba. Jeżeli tylko te pod żuchwą są powiększone to ZZ z góry odpada. Może pora na CT?? Trzebaby zobaczyć śródpiersie i pozostałe węzły, jak również śledzionę i wątrobę.

2. Co bardziej prawdopodobne, nie jest to żaden nowotwór i nie ma co na siłę takowego szukać. Raczej trzeba zrobić dokładną diagnostykę, opisane objawy mogą być związane z zupełnie innym schorzeniem, np. podobne objawy daje mononukleoza.

I tyle co mogłem napisać. Nie jestem lekarzem, więc jak napisałem to tylko sugestie IMO.

Ze stresu łatwo można przejść do hipochondrii, więc niech siostra nie panikuje zawczasu. To samo dotyczy się Ciebie.

Zmuście lekarzy do szukania przyczyn, nie wymyślajcie chorób, które pasują do stanu zdrowia siostry.

To nie działa w tą stronę.

nusia

01.09.2006 13:35

Odpowiedz
witajcie, bardzo obydwu wam dziekuje za odpowiedzi, rzeczywiscie jest troche tak, ze szukamy pasujacej choproby ale uwierzcie mi, juz nie mamy sily. CT nie chca nam zrobic, mowia ze nie ma potrzeby, ze to albo cos z autoagresji albo wlasnie mononukleoza albo tokso. nie stac nas na ct prywatne ale chyba nazbieramy pieniedzy i pojdziemy dla swietego spokoju. ja po prostu chce abty w razie czego diagnoza byla postawiona jak najszybciej, to przeciez warunek do wyleczenia. W waszych historiah jest sporo przypadkow diagnozy postawionej 3 lata po wystapieniu pierwszych objawow (np asica)a przeciez leczenie mogloby byc krotsze i mniej uciazliwe jesli zz zostalaby wykryta wczesniej.
bardzo wam chlopaki dziekuje,
nusia
ps co najlepsze top ja panikuje a siostra jest dobrej mysli...ktos panikowac wodocznie musi

basia

22.09.2006 13:48

Odpowiedz
A czy badanie palpacyjne jest wiarygodne?
Mam węzeł podżuchwowy wielkości śliwki a otolaryngolog powiedział,że nie ma się czym przejmować.Pozdrawiam