Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

renta po leczeniu zz

Autor: sara • 19.08.2005 20:08 • 5 odpowiedzi

sara

19.08.2005 20:08

Odpowiedz
kiedyś pisaliśmy na temat renty po leczeniu zz.
Przyznano nam na 9 m-cy zaraz po wyczerpaniu zasiłku chorobowego. Orzeczono całkowitą niezdolność do pracy na okres 9 - m-cy. Zainteresowanych informuję że staż pracy mam 25 lat.
Pozdrawiam Wszystkich

hela

20.08.2005 15:23

Odpowiedz

O 22:08, dnia 2005-08-19 sara napisał(-a):

Przyznano nam na 9 m-cy zaraz po wyczerpaniu zasiłku chorobowego. Orzeczono całkowitą niezdolność do pracy na okres 9 - m-cy. Zainteresowanych informuję że staż pracy mam 25 lat.

Pozdrawiam Wszystkich

Ja mam troche inna kwestie...czy ktos z Was majac rente socjalna na podstawie orzeczenia o calkowitej niezdolnosci do pracy, probowal w zwiazku z pogorszeniem stanu zdrowia ubiegac sie o calkowita niezdolnosc do pracy i samodzielnej egzystencji i zwiazany z tym zasilek pielegnacyjny?

Dorota

03.09.2005 16:28

Odpowiedz

O 17:23, dnia 2005-08-20 hela napisał(-a):

O 22:08, dnia 2005-08-19 sara napisał(-a):

Pozdrawiam Wszystkich

Ja mam troche inna kwestie...czy ktos z Was majac rente socjalna na podstawie orzeczenia o calkowitej niezdolnosci do pracy, probowal w zwiazku z pogorszeniem stanu zdrowia ubiegac sie o calkowita niezdolnosc do pracy i samodzielnej egzystencji i zwiazany z tym zasilek pielegnacyjny?

Dorota: Hela zajrzyj na strone ZUS.tam sie dowiesz wszystkiego o rentach . Mając rente socjalna mozesz sie ubiegać o zasiłek pielegnacyjny tylko trzeba wystąpić z wnioskiem o wypłate zasiłku.Teraz prawdopodobnie taki zasiłek będą wypłacać gminy.

Hela

03.09.2005 18:44

Odpowiedz

O 18:28, dnia 2005-09-03 Dorota napisał(-a):

Hela zajrzyj na strone ZUS.tam sie dowiesz wszystkiego o rentach . Mając rente socjalna mozesz sie ubiegać o zasiłek pielegnacyjny tylko trzeba wystąpić z wnioskiem o wypłate zasiłku.Teraz prawdopodobnie taki zasiłek będą wypłacać gminy.

Dzieki serdeczne za odpowiedz! Juz w praktyce sprawdzilam te kwestie;) Strone ZUSu i niektore ustawy znam chyba na pamiec;)I warto bylo sie doksztalcic przed zasiegnieciem opinii w tej instytucji:) Komisje mialam juz wczoraj: calkowita niezdolnosc do pracy i samodzielnej egzystencji na rok.Teraz czekam na uprawomocnienie sie tejze decyzji.Jesli tak sie stanie, renta socjalna zostanie przedluzona, ale zasilek za sierpien wyplacony powinien byc z ZUSu (bo w tym m-cu zlozylam u nich wniosek), natomiast od 01.09. - tak jak piszesz Doroto - wyplaty zasilkow pielegnacyjnych leza juz w polu kompetencyjnym MOPSow wiec by dostac go we wrzesniu i nastepnych miesiacach musze zlozyc podanie wlasnie tam. Troche jeszcze biegania po instytucjach;) ale co tam - sport to zdrowie;)

Pozdrawiam

aniarg

06.09.2005 10:27

Odpowiedz

ja nie wiem jak to sie stało, ze po leczeniu kiedy oczekiwałam na pet miała komisje i lekarz w zusie dał mi rentę na 3 lata. To chyba był jakiś cud. Albo orzekł że jestem bez szans;))))

sara

06.09.2005 20:50

Odpowiedz

O 12:27, dnia 2005-09-06 aniarg napisał(-a):

ja nie wiem jak to sie stało, ze po leczeniu kiedy oczekiwałam na pet miała komisje i lekarz w zusie dał mi rentę na 3 lata. To chyba był jakiś cud. Albo orzekł że jestem bez szans;))))

Masz rację ja też myślę że cud. Orzecznicy myślą że albo się z tego wychodzi albo nie .Znam przypadek że na stwardnienie rozsiane kuzynka (już 9 lat)dostaje ręte co rok na rok.

Pozdrawiam