Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy po leczeniu powinien być tomograf??

Autor: Grzegorz • 09.08.2006 21:10 • 10 odpowiedzi

Grzegorz

09.08.2006 21:10

Odpowiedz
Witam, moja żona po leczeniu nie miała zadnego poważnego badani typu USG, TOMOGRAF(proponowany termin tomografu marzec 2007 rok). Zaczełęm sie martwić czy są to oszczedności w budrzecie Państwa czy nie są poprostu konieczne, albo może trzeba sobie takie badanie wykonać na własną reke i za to słono zapłacić. Mineło już 2 miesiące po leczeniu a my nawet nie wiemy czy żona jest już zdrowa.
Może ktoś z was wie co w takim przypadku trzeba teraz zrobić czy cierpliwie czekać aż łaskawie wykonaja jakieś badanie czy samemu wykonać badanie. No i co jaki czas powinno się wykonywać badania kontrolne.

Z góry dziekuje
Pozdrawiam, Grzegorz

baldi

09.08.2006 21:38

Odpowiedz

O 23:10, dnia 2006-08-09 Grzegorz napisał(-a):

No i co jaki czas powinno się wykonywać badania kontrolne.

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_kontrola

Hania

09.08.2006 23:00

Odpowiedz

Witam, moja żona po leczeniu nie miała zadnego poważnego badani typu USG, TOMOGRAF

Ja od 12 lat jestem po przeszczepie i niestety od tego czasu nie miałam nawet zbadanego szpiku a co dopiero tomograf... Moze w innych ośrodkach robią takie badania, w Poznaniu niestety nie :( Pozdr

baldi

09.08.2006 23:22

Odpowiedz

O 01:00, dnia 2006-08-10 Hania napisał(-a):

12 lat jestem po przeszczepie i niestety od tego czasu nie miałam nawet zbadanego szpiku

bo sie nie robi raczej takich rzeczy ;)

a co dopiero tomograf... Moze w innych ośrodkach robią takie badania, w Poznaniu niestety nie :(

ano.. tupac, tupac, tupac az sie wytupie skierowanie od lekarza!!

Zoisyte

10.08.2006 06:48

Odpowiedz

Witam, moja żona po leczeniu nie miała zadnego poważnego badani typu USG, TOMOGRAF(proponowany termin tomografu marzec 2007 rok). Zaczełęm sie martwić czy są to oszczedności w budrzecie Państwa czy nie są poprostu konieczne, albo może trzeba sobie takie badanie wykonać na własną reke i za to słono zapłacić. Mineło już 2 miesiące po leczeniu a my nawet nie wiemy czy żona jest już zdrowa.

Może ktoś z was wie co w takim przypadku trzeba teraz zrobić czy cierpliwie czekać aż łaskawie wykonaja jakieś badanie czy samemu wykonać badanie. No i co jaki czas powinno się wykonywać badania kontrolne.

Z góry dziekuje

Pozdrawiam, Grzegorz

Bo chyba tylko w nielicznych ośrodkach nie żałują kasy na badania.

Ja miałem 2xCT,3xRTG,2xUSG. Do tego EKG i echo serca prawie przy każdej wizycie.

Teresa

10.08.2006 07:16

Odpowiedz

O 08:48, dnia 2006-08-10 Zoisyte napisał(-a):

Ja tomograf wytupałam

netka

10.08.2006 11:19

Odpowiedz

O 09:16, dnia 2006-08-10 Teresa napisał(-a):

O 08:48, dnia 2006-08-10 Zoisyte napisał(-a):

Ja tomograf wytupałam

Magda

10.08.2006 14:35

Odpowiedz
A zobaczcie co moje miasto dało w prezencie mieszkańcom. Mi mam nadzieję PET potrzebny nie będzie (jeszcze się łudzę, że biopsja nie potwierdzi założeń lekarza), ale jak tylko byłby przydatny to zatupię jeszcze w tym roku, a co.
http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3535300.html

Czy Wasze miasta też coś takiego ufundowały?? Szkoda tylko, że nie mamy dobrych szpitali

baldi

10.08.2006 15:34

Odpowiedz

O 16:35, dnia 2006-08-10 Magda napisał(-a):

Czy Wasze miasta też coś takiego ufundowały??

tak troche OT sie robi ;-)

na moje zadu*ie dwa razy w roku przyjezdza MAMMOBUS. fajna sprawa, bo nei trzeba jezdzic do Olsztyna, czekac w kolejkach, etc. dzwoni sie na bezplatna infolinie, panie wyznaczaja konkretny dzien i KONKRETNA godzine z minutami, na ktora nalezy sie zglosic na badanie.

jedyne co mnie troche dziwi to NIEWIELKIE ZAINTERESOWANIE tego typu sprawami wsrod mieszkancow oraz dosc slabe propagowanie takiej akcji w mediach lokalnych, na slupach ogloszeniowych, etc.

dorta

10.08.2006 16:11

Odpowiedz

Ja nie miałam problemu z badaniami,4x tomograf,1xPET,kilka rengenów i usg3x.Nigdy sama nie prosiłam ,od dostałam skierowanie.Tylko jak robiony miałam tomograf to byłam przyjmowana na odział na 1 dzień .

Magda

10.08.2006 19:21

Odpowiedz
Baldi, chodziło mi o to, że może w innych miastach też badania czekają na mieszkańców (darmowe) a ci nawet tego nie wiedzą - po ziarnicy na pewno w takiej akcji każdy by dostał takie darmowe badanie (no, ale jeszcze trzeba mieszkać tam, gdzie akurat je dają - stąd podpowiedź - trzeba się zorientować). Zawsze lepiej samemu się postarać o coś takiego niż płacić z własnej kieszeni, a wiemy jak lekarze niechętnie dają skierowania obciążające szpital kasą. Nie wszyscy lekarze oczywiście, ale niestety zdecydowana większość. Szkoda, że w moim mieście tak mało osób stara się o to badanie, a jestem przekonana, że wiele osób powinno mieć PET (to tak jak z innymi badaniami, społeczeństwo jest niedoinformowane, a lekarze nie namawiają, bo po co...).