Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

afty!!! afty!!!

Autor: hania • 08.08.2006 10:33 • 7 odpowiedzi

hania

08.08.2006 10:33

Odpowiedz

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się aft w jamie ustnej? Moja koleżanka jest w trakcie chemioterapii i nie może się ich pozbyć. Pamiętam, podczas mojego leczenia / przeszczepu podawano mi płyn, był bardzo skuteczny...ale, niestety nie pamiętam nazwy. Może ktoś ze 'starszych' ziarniaków pamięta co to było? Lek rozcieńczany był z wodą; w kolorze kawy z mlekiem.

koot

08.08.2006 12:05

Odpowiedz
Mnie afta duuuza zrobiła się raz i wtedy bardzo mi pomogło Tantum Verde...

"Tantum Verde zawiera substancję czynną - benzydaminę, z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Benzydamina charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym oraz działa miejscowo znieczulająco i odkażająco.
Preparat stosuje się do leczenia objawów (ból, zaczerwienienie, obrzęk) związanych ze stanem zapalnym jamy ustnej i gardła tj. w zakażeniach bakteryjnych i wirusowych, zapaleniu krtani, zapaleniu błon śluzowych po radioterapii, w stanach po zabiegach operacyjnych w laryngologii i stomatologii a także po intubacji."

Ale dokładniej to chyba lepiej zapytać lekarza ;]

Ewa

08.08.2006 12:29

Odpowiedz

O 12:33, dnia 2006-08-08 hania napisał(-a):

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się aft w jamie ustnej? Moja koleżanka jest w trakcie chemioterapii i nie może się ich pozbyć. Pamiętam, podczas mojego leczenia / przeszczepu podawano mi płyn, był bardzo skuteczny...ale, niestety nie pamiętam nazwy. Może ktoś ze 'starszych' ziarniaków pamięta co to było? Lek rozcieńczany był z wodą; w kolorze kawy z mlekiem.

Nystatyna w zawiesinie, bardzo skuteczna:-)

baldi

08.08.2006 12:32

Odpowiedz

podawano mi płyn, był bardzo skuteczny...ale, niestety nie pamiętam nazwy

wspolczesnie to NYSTATYNA.

Lek rozcieńczany był z wodą; w kolorze kawy z mlekiem.

ale nie w takim kolorze ;)

IMO lekarze rodzinni niechetni przepisywaniu tego specyfiku.. najlepiej prosic o to (zachowawczo) wychodzac od swojego lekarza prowadzacego ;)

Joaśka Ż.

08.08.2006 14:56

Odpowiedz

Nie pamiętam ale polecam amphomoronal albo fungizon. Drogie ale rewelacja. Podają za darmo tylko dzieciom (chyba, że jest inaczej). Te zawiesiny są koloru pomarańczowego. Podaje się 3-5 ml w strzykawce obstrzykując dziąsła. Potem trzyma długo, łyka i nie popija.

hania

08.08.2006 15:35

Odpowiedz
Dzięki! oczywiście był to fungizon !! tylko ja stosowałam to jako płukankę. I rzeczywiście zawiesina była pomarańczowa...a nie jakaś kawa/mleko :)Ale to było juz prawie 12 lat temu...
Pozdrawiam i dziękuję !

Joaśka Ż.

09.08.2006 21:08

Odpowiedz

O 17:35, dnia 2006-08-08 hania napisał(-a):

Dzięki! oczywiście był to fungizon !! tylko ja stosowałam to jako płukankę. I rzeczywiście zawiesina była pomarańczowa...a nie jakaś kawa/mleko :)Ale to było juz prawie 12 lat temu...

Pozdrawiam i dziękuję !

Nareszcie się komuś przydałam :)

Ewa

10.08.2006 05:23

Odpowiedz

O 23:08, dnia 2006-08-09 Joaśka Ż. napisał(-a):

Nareszcie się komuś przydałam :)

Po pzeszczepie Kasi, Twoje porady też były bardzo cenne :)buziak