Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Opieka medyczna po przeszczepie

Autor: Joaśka Ż. • 26.07.2006 23:19 • 4 odpowiedzi

Joaśka Ż.

26.07.2006 23:19

Odpowiedz
Witam
Jak wygląda Wasze kontrolowanie po przeszczepie?
Jak często spotykacie się z lekarzem?
Jakie badania są zlecane?

Teoria teorią a życie życiem.
Właśnie jestem zagotowana po wizycie u naszego doktorka. Zerknął na Maćka, powiedział: "świetnie wygląda", pomacał węzły i bebeszki, dał skierowanie na prostą morfologię i już. Powinnam się cieszyć ale już raz tak było przed wznową. Macanko, krew i won. A potem leczenie i przeszczep.
Joaśka

Teresa

27.07.2006 06:39

Odpowiedz

O 01:19, dnia 2006-07-27 Joaśka Ż. napisał(-a):

Witam

Jak często spotykacie się z lekarzem?

Jakie badania są zlecane?

Teoria teorią a życie życiem.

Ja jestem po rzeszczepie7.5 roku..i cały czas sie kontroluje co 3-4 miesiace.Ciezko było dostac skierowanie na TK ale jakos sie udało wymusic,zazwyczaj morfologia i to wszystko....ale za kazdym razem tłumacze pani dr ze morfologie to ja zawsze miałam dobro i to nie nie sprawdza.pozdrawiam

baldi

27.07.2006 07:06

Odpowiedz

tez napisze, niech zostanie dla potomnych ;-)

CO-I Wawa, PBSCT 2000r.

pierwsza kontrol w niecale dwa miesiace, w pierwszym roku kontrole chyba ze cztery: w tym 2xCT, 1xecho serca (ale tylko kontrolnie w zwiazku z powiekszona cytotoksycznie jedna z komor).

kontrole w nastepnych latach - dwa razy w roku, na co drugim spotkaniu CT.

na kazdej wizycie oczywiscie, tradycyjnie juz: ob, rozmaz, biochemia, macanki i pogadanka.

w przypadku zawirowan wynikow (a mialem takowe) kontrola przyspieszona - po trzech a nie po szesciu miesiacach.

po szesciu latach spokoj z kontrolami, tzn. dostalem skierowania na wszystkie badania bez wypisanej daty i w kazdej chwili moge pojechac, zrobic je i skonsultowac ich wyniki.

Ewa

27.07.2006 09:42

Odpowiedz

O 09:06, dnia 2006-07-27 Baldi napisał(-a):

Oj było i jest tego ! Ale po kolei:

styczeń - autoprzeszczep,

luty - badania krwi, echo serca, holter - przeszczep uszkodził serduszko:(((,

marzec - PET świeci zostało jedno ognisko:(((, badania kontrolne krwi,macanki, itp.

kwiecień - TK,

maj - echo serca, jest już dużo lepiej, serducho uspokaja się:), następny PET jak świecił tak świeci:((((

czerwiec - wkraczają chirurdzy i usuwają świecące ognisko i wszyskie masy nieczynnego guza, hematolog asystuje w operacji :)) kochamy Ją za to:)

lipiec - badania laryngologiczne jest oki:)

w planie wrzesień - badanie PET i zapobiegawczo interferon,

a obecnie samopoczucie super, wygląd też:))))))))) i niech tak pozostanie AMEN :))))

Yaqbec

27.07.2006 10:33

Odpowiedz
Witam!

Generalnie rzecz biorac co trzy miesiace mam tomograf w tym roku...najpierw jama brzucha, pozniej klatka, zowu jama i znowu klatka...do tego standardowo morfologia, biochemia, "macanki" i pogadanka :)po drodze tylko wizyty po recepte na heviran...

Pozdrawiam,
YaQbeC.