Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Ciąża po ziarnicy

Autor: Ziutka • 21.07.2006 07:58 • 5 odpowiedzi

Ziutka

21.07.2006 07:58

Odpowiedz

W 2001 roku zdiagnozowano u mnie ziarnicę. Potem leczenie ABVD i radioterapia. Pełna remisia maj 2002r. Teraz bardzo chcielibyśmy mieć dziecko, jednak nie ukrywam że martwię się o zdrowie maleństwa. Obawy moje pewnie potęguje fakt że tuż przed zdiagnozowaniem mojej choroby zmarła moja 6 miesięczna córeczka na bardzo rzdką białaczke wrodzoną. Lekarze twierdzą że te dwie sprawy nie miały z sobą nic wspólnego, jednak niepewność co do takich zbiegów okoliczności nie daje mi spokoju. Bardzo proszę o kontakt osoby które były/są w ciąży po wyleczeniu ZZ:)

danka

22.08.2006 20:30

Odpowiedz

7 lat po ZZ urodziłam córkę. Niestety zmarła na ALL w wieku 5 lat - lekarze twierdzili, że to ze moją chorobą nie miało nic wspólnego. Drugi raz zaszłam w ciążę 14 lat po ZZ - Adam ma 5,5 roku i wszystko jest ok. I wierzę mocno, że tak już będzie.

Moi lekarze podczas ciąż bali się raczej rekacji mojego organizmu.

O 22:00, dnia 2006-08-22 Dorothy napisał(-a):

Zoisyte

23.08.2006 06:40

Odpowiedz

O 09:58, dnia 2006-07-21 Ziutka napisał(-a):

W 2001 roku zdiagnozowano u mnie ziarnicę. Potem leczenie ABVD i radioterapia. Pełna remisia maj 2002r. Teraz bardzo chcielibyśmy mieć dziecko, jednak nie ukrywam że martwię się o zdrowie maleństwa. Obawy moje pewnie potęguje fakt że tuż przed zdiagnozowaniem mojej choroby zmarła moja 6 miesięczna córeczka na bardzo rzdką białaczke wrodzoną. Lekarze twierdzą że te dwie sprawy nie miały z sobą nic wspólnego, jednak niepewność co do takich zbiegów okoliczności nie daje mi spokoju. Bardzo proszę o kontakt osoby które były/są w ciąży po wyleczeniu ZZ:)

Trzeba tylko chcieć poszukać na forum.

Wszystko w tym temacie już było.

Na temat dziedziczenia ZZ : http://tinyurl.com/p5o6n

baldi

23.08.2006 10:01

Odpowiedz

O 08:40, dnia 2006-08-23 Zoisyte napisał(-a):

Wszystko w tym temacie już było.

chyba nie wszystko, moze ktos podbije watek ;-)

Na temat dziedziczenia ZZ : http://tinyurl.com/p5o6n

DOBRY LINK!! wrocilem sobie do tego watku i przeczytalem. nie zmieniam zdania. Ty pewnie tez nie ;-) alez zazarta dyskusja tam byla

dzozek

23.08.2006 11:35

Odpowiedz

O 09:58, dnia 2006-07-21 Ziutka napisał(-a):

Bardzo proszę o kontakt osoby które były/są w ciąży po wyleczeniu ZZ:)

Ja podobnie jak Ty pełną remisję miałam w 2002 roku. W 2005 roku urodziłam zdrowego, dużego synka.Doskonale rozumiem Twoje niepokoje, też przez to przechodziłam. W dodatku mój mąż choruje na nowotwór :( Lekarze także mówili mi, że ze strony mojej choroby ZZ maleństwu nic złego nie grozi.

Pozdrawiam !