Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

konsultacje za granicą

Autor: AniaBe • 25.06.2006 22:54 • 20 odpowiedzi

AniaBe

25.06.2006 22:54

Odpowiedz

Czy konsultowaliscie swoje leczenie i/lub wyniki gdzies za granica (chodzi mi glownie o Niemcy)?

Asica

26.06.2006 03:06

Odpowiedz

O 00:54, dnia 2006-06-26 AniaBe napisał(-a):

Czy konsultowaliscie swoje leczenie i/lub wyniki gdzies za granica (chodzi mi glownie o Niemcy)?

Uwazasz,ze to cos da?:| Osobiscie nie konsultowalam swojego leczenia/wynikow za granica.Znam jednak ZZtowy przypadek, gdzie konsultacja takowa miala miejsce (nie w Niemczech). I wiesz co to dalo? NIC! Bo nawet zagraniczni lekarze to nie wróżbici = nie mogli/nie umieli przewidziec,ze osoba ta bedzie miala 6-7 razy nawrot.

Zoisyte

26.06.2006 06:41

Odpowiedz

A po co??

Mamy w Polsce takich znawców ZZ, którzy prowadzą międzynarodowe seminaria.

Wiedzą teoretyczną i praktyczną niekórzy polscy lekarze biją na głowę learzy z całego świata.

Chcesz konsultacji?? Zapraszam do CO W-wa.

Na GG mogę Ci podać nazwiska superfachowców.

AniaBe

26.06.2006 09:42

Odpowiedz

O 08:41, dnia 2006-06-26 Zoisyte napisał(-a):

A po co??

Mamy w Polsce takich znawców ZZ, którzy prowadzą międzynarodowe seminaria.

Wiedzą teoretyczną i praktyczną niekórzy polscy lekarze biją na głowę learzy z całego świata.

Chcesz konsultacji?? Zapraszam do CO W-wa.

Na GG mogę Ci podać nazwiska superfachowców.

:) dobrze, ze spotkaliscie samych dobrych lekarzy.

Bede wdzieczna za kontakty do Wwy, moj numer: 8906490

aniarg

27.06.2006 12:44

Odpowiedz

Tak się złożyło, że mój tato ma znajomą hematolog w USA. Wysyłał jej moje wyniki i sposób leczenia. Powiedziała, że u nichleczenie wyglądało by tak samo. Diagnostyka inaczej np pet traktowany jak u nas tomograf. No ale to już wszyscy wiemy, że diagnostyka u nas leży i dyszy.

AniaBe

27.06.2006 20:36

Odpowiedz

O 14:44, dnia 2006-06-27 aniarg napisał(-a):

pet traktowany jak u nas tomograf.

Tez o tym slyszalam, tyle ze w Niemczech w jednym z osrodkow. PET robiony jest w czasie leczenia kilka razy, zeby ocenic zmiany.

Jako ciekawostke jeszcze powiem, ze na oddziale chemii kazdy pacjent ma przy lozku opakowanie slonych paluszkow i Cole do picia:)

aniarg

28.06.2006 08:38

Odpowiedz

Jako ciekawostke jeszcze powiem, ze na oddziale chemii kazdy pacjent ma przy lozku opakowanie slonych paluszkow i Cole do picia:)

a słyszałam o tym juz nie pierwszy raz, że cola dobrze robi przy chemii, nie wiem nie próbowałam;)))

121277

28.06.2006 08:52

Odpowiedz

O 10:38, dnia 2006-06-28 aniarg napisał(-a):

a słyszałam o tym juz nie pierwszy raz, że cola dobrze robi przy chemii, nie wiem nie próbowałam;)))

Misiek probowal, dobrze robi, oczywiscie odgazowana.

ewa

29.06.2006 15:48

Odpowiedz

O 22:36, dnia 2006-06-27 AniaBe napisał(-a):

O 14:44, dnia 2006-06-27 aniarg napisał(-a):

pet traktowany jak u nas tomograf.

Tez o tym slyszalam, tyle ze w Niemczech w jednym z osrodkow. PET robiony jest w czasie leczenia kilka razy, zeby ocenic zmiany.

Co to jest PET?

AniaBe

30.06.2006 13:29

Odpowiedz

O 17:48, dnia 2006-06-29 ewa napisał(-a):

Co to jest PET?

http://www.pet-ct.com.pl/glowna.html

AniaBe

04.07.2006 13:22

Odpowiedz

Wybaczcie ze jeszcze zapytam o Niemcy, ale moze ktos z Was mial tam robiony PET? Słyszałam dobre opinie o Berlinie i o doswiadczeniu tamtych lekarzy w odczytywaniu wynikow, a spotkalam sie z roznymi opiniami na temat niejednoznacznosci interpretacji zdjec PET-u w Bydgoszczy.

Asica

04.07.2006 15:12

Odpowiedz

O 15:22, dnia 2006-07-04 AniaBe napisał(-a):

Wybaczcie ze jeszcze zapytam o Niemcy, ale moze ktos z Was mial tam robiony PET?

mhm...watek zalozylas z tydzien temu,skoro nikt sie do tej pory nie zgosil,to podejrzewam,ze raczej nikt PETa w Niemczech nie robil.Wiesz,niektorzy nawet w Polsce PETa nie mieli po zakonczonym leczeniu,bo w wielu osrodkach panuje przekonanie,ze ct jest wystarczajacym badaniem kontrolnym..

Słyszałam dobre opinie o Berlinie i o doswiadczeniu tamtych lekarzy w odczytywaniu wynikow, a spotkalam sie z roznymi opiniami na temat niejednoznacznosci interpretacji zdjec PET-u w Bydgoszczy

Niu ufasz Polakom..bardziej wierzysz w Niemcow..slyszalas jakiestam opinie..

jesli lepiej bedziesz sie czula po zrobieniu PETa w Niemczech + stac Cie na to + znasz BARDZO dobrze jezyk niemiecki / masz kogos kto takowa znajomosc posiada (podejrzewam,ze samemu trzeba bedzie przetlumaczyc wynik,w ktorym zawarte bedzie fachowe slownictwo medyczne w JEZYKU NIEMIECKIM)= to rob TAM tego PETa.

Ps.Sorki za uszczypliwosc,ale drazni mnie w dniu dzisiejszym slowo "Niemcy" = to wynik napiecia przedmeczowego Italia-Niemcy ;) No a ja "oczywista",z lojalnosci i sentymentu,jestem za Włochami :)

"Włosiiiiiiii, biało - czerwoniiiiiiiii "

AniaBe

05.07.2006 09:38

Odpowiedz

O 17:12, dnia 2006-07-04 Asica napisał(-a):

mhm...watek zalozylas z tydzien temu,skoro nikt sie do tej pory nie zgosil,to podejrzewam,ze raczej nikt PETa w Niemczech nie robil.

Wątek założony przez mnie był pytaniem o konsultacje, a nie wykonywanie badania PET.

Niu ufasz Polakom..bardziej wierzysz w Niemcow..slyszalas jakiestam opinie..

To nie chodzi o niewiarę w Polaków. Jeśli słyszałabym opinie o jakimś mieście w Polsce, że tam robią lepiej badanie niż w innym, też bym zapytała czy o tym słyszeliście. A pytanie umieściłam w tym wątku, ponieważ uważałam, że tworzenie nowego nie ma sensu.

Ps.Sorki za uszczypliwosc,ale drazni mnie w dniu dzisiejszym slowo "Niemcy" = to wynik napiecia przedmeczowego Italia-Niemcy ;) No a ja "oczywista",z lojalnosci i sentymentu,jestem za Włochami :)

"Włosiiiiiiii, biało - czerwoniiiiiiiii "

Asica

05.07.2006 13:36

Odpowiedz

O 11:38, dnia 2006-07-05 AniaBe napisał(-a):

W takim razie nie mam się czym martwić, ponieważ wiadomo kto wygrał :))

oj,jest czym sie martwic ;) dzis "martwie sie" o czerwono-zielonych = Portugali ;)

"czerwono-zielone, barwy niezwyciezone" ;) Zabojady "WON" do domu ;)

Kazik

07.07.2006 16:47

Odpowiedz

O 15:22, dnia 2006-07-04 AniaBe napisał(-a):

Wybaczcie ze jeszcze zapytam o Niemcy, ale moze ktos z Was mial tam robiony PET? Słyszałam dobre opinie o Berlinie i o doswiadczeniu tamtych lekarzy w odczytywaniu wynikow, a spotkalam sie z roznymi opiniami na temat niejednoznacznosci interpretacji zdjec PET-u w Bydgoszczy.

PET(niemiecka nazwa sqitigrafio)jest robiona przed leczeniem kazdemu pacjentowi,moge powiedziec ze w Lübeck sa napewno doswiadczeni lekarze,jestem w trakcie leczenia i moja opinia jest pozytywna.

baldi

07.07.2006 16:56

Odpowiedz

O 18:47, dnia 2006-07-07 Kazik napisał(-a):

PET(niemiecka nazwa sqitigrafio)

niemcem nie jestem, ale cos Ci sie pomerdalo. chyba piszesz o scyntygrafii..

wikipedia daje taka strone o niemieckim PETcie: http://de.wikipedia.org/wiki/Positronen-Emissions-Tomographie

Asica

07.07.2006 17:02

Odpowiedz

O 22:36, dnia 2006-06-27 AniaBe napisał(-a):

"Zablysne" moze lepsza ciekawostka ;) bo paluszki i cole mozna i u nas w sklepie NORMALNIE dostac. W wielu zachodnich krajach lekarze przy chemioterapii zalecaja palenie marichuany = wplywa na poprawe samopoczucia i apetyt w czasie leczenia:)

Tata

07.07.2006 17:15

Odpowiedz

O 18:56, dnia 2006-07-07 Baldi napisał(-a):

PET(niemiecka nazwa sqitigrafio)

wikipedia daje taka strone o niemieckim PETcie: http://de.wikipedia.org/wiki/Positronen-Emissions-Tomographie

Nie mieszajcie sobie w glowkach niepotrzebnie.

Ja konsultowalem leczenie naszej pociechy z 8 wiodacymi osrodkami europejskimi. Mialem taka mozliwosc. Wszyscy /oprocz kliniki w Wiedniu, ktora zastosowalaby inna chemie/ zaprosili nas do ewentualnego leczenia tamze, ale jednoczesnie potwierdzili, ze leczenie, ktore mogliby nam zaproponowac, NICZYM, ZUPELNIE NICZYM, nie odbiega od tego, ktore oferuja wiodace osrodki w naszym kraju.

Wybralismy Polske.

AniaBe

07.07.2006 19:52

Odpowiedz

O 19:15, dnia 2006-07-07 Tata napisał(-a):

Nie mieszajcie sobie w glowkach niepotrzebnie.

Ja konsultowalem leczenie naszej pociechy z 8 wiodacymi osrodkami europejskimi.

Chciałam wyjaśnić, że nie chodziło mi o konsultację samego sposobu leczenia, ponieważ przed jego rozpoczęciem też się dowiadywałam w innych ośrodkach (czy to za granicą, w infolinii chłoniakowej czy na spotkaniu stowarzyszenia Sowich Oczu) i wszyscy zgodnie twierdzili, że w moim przypadu zastosowaliby taką samą chemię, ilość cykli itd. Chodziło mi o konsultację niejednoznacznych wyników po leczeniu. Zauważyłam, ze niektóre zaglądające tu osoby są takim konsultacjom przeciwne, ale ja wychodzę z założenia, że akurat konsultacji nigdy za wiele, oczywiście w granicach rozsądku. Dlatego nawiązywałam kontakt z lekarzami z różnych ośrodków.

Pozdrawiam!

Kazik

08.07.2006 07:37

Odpowiedz

O 18:56, dnia 2006-07-07 Baldi napisał(-a):

PET(niemiecka nazwa szintigrafi)

Tak masz racje pisze o szintigrafi jest to jedno z wielu badan ktore przechodzi sie tu zeby ustalic zaawansowanie choroby. Jest to jedno z wielu badan ktore trzeba przejsc przed rozpoczeciem leczenia. Nie mowiac o dwuch badaniach CT ktore tez mi przeprowadzono.

pozdrawiam Kazik