Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

powiększony węzeł- prośba o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Autor: Sonia • 23.06.2006 17:44 • 8 odpowiedzi

Sonia

23.06.2006 17:44

Odpowiedz
Bardzo proszę o pomoc.Właśnie zaczynam diagnostykę dotycząca powiększonego węzła chłonnego.Mam kilka pytań:
1.Czy u Was podczas badania palpacyjnego powiększony węzeł budził jakieś zastrzeżenia?(twardy,nieprzesuwalny),czy wyglądał w porządku?
2.Czy badanie usg wykazało coś niepokojącego(węzeł był podejrzany o charakter nowotworowy) czy tylko sam fakt iż był powiększony?
3.Pytanie do osób skarżących się na bóle pleców.Co było u Was przyczyną bólów pleców?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Sonia

27.06.2006 13:09

Odpowiedz

O 19:44, dnia 2006-06-23 Sonia napisał(-a):

Bardzo proszę o pomoc.Właśnie zaczynam diagnostykę dotycząca powiększonego węzła chłonnego.Mam kilka pytań:

1.Czy u Was podczas badania palpacyjnego powiększony węzeł budził jakieś zastrzeżenia?(twardy,nieprzesuwalny),czy wyglądał w porządku?

2.Czy badanie usg wykazało coś niepokojącego oprócz samego powiększenia(węzeł był podejrzany o charakter nowotworowy)?

3.Pytanie do osób skarżących się na bóle pleców.Co było u Was przyczyną bólów pleców?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Please pomóżcie.Nie wiem, czy zagłębiać się z dalszą diagnostyką, czy nie,nie chciałabym czegoś zaniedbać.

baldi

27.06.2006 14:13

Odpowiedz

luknij na te fote: http://www.fundacjauj.pl/img/wojtek_1.jpg tam IMO wyraznie widac powiekszony wezel. nie trzeba go dotykac, GOLYM OKIEM widac.

wesly sa twarde, niebolesne, nieprzesuwalne generalnie.

2.Czy badanie usg wykazało coś niepokojącego(węzeł był podejrzany o charakter nowotworowy) czy tylko sam fakt iż był powiększony?

zalezy kogo bedziesz pytac. chorych (w sensie tych, ktorzy przeszli zz) czy zdrowych? bo u chorych wyszlo, ze jest hipoechogeniczny zapewne.

Sonia

27.06.2006 15:17

Odpowiedz

O 16:13, dnia 2006-06-27 Baldi napisał(-a):

luknij na te fote: http://www.fundacjauj.pl/img/wojtek_1.jpg tam IMO wyraznie widac powiekszony wezel. nie trzeba go dotykac, GOLYM OKIEM widac.

wesly sa twarde, niebolesne, nieprzesuwalne generalnie.

zalezy kogo bedziesz pytac. chorych (w sensie tych, ktorzy przeszli zz) czy zdrowych? bo u chorych wyszlo, ze jest hipoechogeniczny zapewne.

Czyli jak w usg wyjdzie powiększony ale nie hipoechogeniczny to dać sobie spokój?

baldi

27.06.2006 15:34

Odpowiedz

O 17:17, dnia 2006-06-27 Sonia napisał(-a):

Czyli jak w usg wyjdzie powiększony ale nie hipoechogeniczny to dać sobie spokój?

nie wiem, zapytaj lekarza, ktory bedzie ogladac wynik Twojego USG.

lathyrus

27.06.2006 22:47

Odpowiedz

Baldi, jaki czas minal od zrobienia tego zdjecia do diagnozy?

baldi

28.06.2006 06:49

Odpowiedz

O 00:47, dnia 2006-06-28 lathyrus napisał(-a):

luknij na te fote: http://www.fundacjauj.pl/img/wojtek_1.jpg

Baldi, jaki czas minal od zrobienia tego zdjecia do diagnozy?

ja diagnoze juz mialem od ponad miesiaca, ale nie leczono mnie (diagnoza z czerwca, zdjecie z lipca, leczenie rozpoczeto 30 wrzesnia).

lathyrus

28.06.2006 09:16

Odpowiedz
coz.. jakkolwiek dziwnie to moze zabrzmi.. ale przy IV stopniu nie wyglada sie na chorego czlowieka.
Z jakiego powodu ten trzymesieczy odstep? Mozesz napisac? To jest ta kolejka do hematologa?

baldi

28.06.2006 09:18

Odpowiedz

O 11:16, dnia 2006-06-28 lathyrus napisał(-a):

Z jakiego powodu ten trzymesieczy odstep? To jest ta kolejka do hematologa?

tak.