Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Polskie realia

Autor: małgo • 10.08.2005 16:25 • 26 odpowiedzi

małgo

10.08.2005 16:25

Odpowiedz

Dzis miałam kontrole w Instytucie w ktorym leczyłam ziarnice i moja frustracja stanem polskiej słuzby zdrowia osiągneła apogeum.Jak zawsze spedziłam ok 4 godzin czekajac w ogromnej kolejce po to by wejsc do gabinetu pani doktor na 2 minuty, po raz kolejny( juz drugi) nie zlecono mi zadnych badan nawet podstawowej morfologii zostałam zbadana pobieznie manualnie (tylko wezły nadobojczykowe)a gdy zaczełam stanowczo domagac sie badan usłyszałam przyjdzie pani za 3 miesiace to pomyslimy przeciez nie zgłasza pani zadnych powaznych dolegliwosci (zaraz po wejsciu do gabinetu poinformowałam panią ze kaszle mam swiąd skory i bole brzucha co zignorowała)Nie zdazyłam dokonczyc zdania gdy usłyszałam pani juz wychodzi dowidzenia a w drzwiach stanoł kolejny pacjent.To co sie dzieje w CO w Krakowie to dramat , miliony ludzi ,pacjenci dowozeni karetkami z okolicznych miejscowosci wyjący z bolu czekaja w kilometrowych ogonach po to by dostac sie na 2 minuty do lekarza (!), tam jest jak na tasmie produkcyjnej, jedna lekarka przyjmuje setki pacjentow i ma na to zaledwie kilka godzin ona nawet nie jest w stanie wgłebic sie w historie choroby a przeciez kazdy jest indywidualnym przypadkiem i ludzie Ci w wiekszosci walczą o zycie, jednym słowem realia są przerazajace, pocieszcie mnie ze w innych rejonach Polski jest inaczej bo po tym co widziałam zwątpiłam juz totalnie w słuzbe zdrowia...

baldi

10.08.2005 18:02

Odpowiedz
ja Cie pociesze, z nutka wrodzonej ironii..
w Poznaniu możesz mieć kontrol ziarniczą TELEFONICZNIE. tam to jest dopiero technologia, no nie? manualnie węzły badaja przez telefon, czy jak? ;)

ale na poważnie.
nie wszędzie tak jest, a takie zachowanie lekarzy _należy_ tępić choćby w powyzszy sposob opisujac taki przypadek. ale tak jak nazwalas watek -> sa to polskie realia. lekarzy onkologow jest stanowczo za malo, a chorych na nowotwory z kazdym rokiem przybywa. i my na razie jako pacjenci nic nie poradzimy na to, no moza poza tym, ze bedziemy o siebie dbac i my sami bedziemy zagladac do takich przychodzi rzadziej.

Aga

10.08.2005 18:44

Odpowiedz

O 18:25, dnia 2005-08-10 małgo napisał(-a):

Dzis miałam kontrole w Instytucie w ktorym leczyłam ziarnice i moja frustracja stanem polskiej słuzby zdrowia osiągneła apogeum.

No, przed chwila ogladalam wiadomosci, na TVN czy gdzies tam, nieważne, i bylo o takim czlowieku, ktory jest JEDYNYM KARDIOCHIRURGIEM W CAŁEJ MAŁOPOLSCE, czy w jakims innym regionie, ale ze jedynym, to napewno. Chłopina ponoć nie wie w co ręce wkładać i operuje na okrągło, bo jakis pan docent - pewno jakis jego kolega z branży - wyjechał gdzies tam. No ja dziekuję, od dzisiaj oszczędzam swoje zastawki. A tak wracając do tematu: fakt, jest strasznie, ale np. w Katowicach - tam gdzie moj mąż miał przeszczep i dalej chodzi na kontrole - bez morfologii nie wejdzie sie do lekarza. Z poważniejszym badaniami raczej nie ma problemu (TK, scyntygrafia), do tej pory nikt mu nie odmowił skierowania. Chyba nie jest najgorzej, chociaż kolejki są jak wszędzie i swoje trza odsiedziec.

Pozdrawiam

Asica

10.08.2005 22:59

Odpowiedz

pocieszcie mnie ze w innych rejonach Polski jest inaczej bo po tym co widziałam zwątpiłam juz totalnie w słuzbe zdrowia...

No to pocieszam, U NAS tak nie ma.. Ja to chyba kiedys na tym forum jakas "laurke" dla Bialostockiego Osrodka Onkologicznego nasmaruje,bo to co czytam ,to mi sie we lbie nie miesci :|

Jak zawsze spedziłam ok 4 godzin czekajac w ogromnej kolejce po to by wejsc do gabinetu pani doktor na 2 minuty,

Ja to tam z reguly czekam pol godzinki :)Czasem jak jest jakies zebranie/narada to wychodzi godzinka,ale dluzej NIGDY nie bylo :>

W zaleznosci od ilosci oczekujacych pacjentow spedzam w gabinecie lekary 10-20 minut:> Jesli jest to wizyta kontrolna, to sa oczywiscie macanki, wypisywanie skierowan, a ponadto taka "gadka-szmatka jak leci,co slychac" itd

po raz kolejny( juz drugi) nie zlecono mi zadnych badan nawet podstawowej morfologii zostałam zbadana pobieznie manualnie (tylko wezły nadobojczykowe)Nie, no morfologii to u nas "nie zaluja":|> a gdy zaczełam stanowczo domagac sie badan usłyszałam przyjdzie pani za 3 miesiace to pomyslimy przeciez nie zgłasza pani zadnych powaznych dolegliwosci (zaraz po wejsciu do gabinetu poinformowałam panią ze kaszle mam swiąd skory i bole brzucha co zignorowała)Nie zdazyłam dokonczyc zdania gdy usłyszałam pani juz wychodzi dowidzenia a w drzwiach stanoł kolejny pacjent.Ja to tam nie wiem co sie u Was dzieje?:| I nie wiem jak Twoja "stanowczosc" wyglada ;) Ja jak cos sobie we lbie ubzduram

Hela

11.08.2005 01:21

Odpowiedz

O 20:44, dnia 2005-08-10 Aga napisał(-a):

A tak wracając do tematu: fakt, jest strasznie, ale np. w Katowicach - tam gdzie moj mąż miał przeszczep i dalej chodzi na kontrole - bez morfologii nie wejdzie sie do lekarza. Z poważniejszym badaniami raczej nie ma problemu (TK, scyntygrafia), do tej pory nikt mu nie odmowił skierowania. Chyba nie jest najgorzej, chociaż kolejki są jak wszędzie i swoje trza odsiedziec.

Pozdrawiam

Nie wiem czy to ta godzina tak robi;) ale nie sadzilam, ze sie kiedykolwiek wypowiem pozytywnie w takim watku...

Jednak ktos poruszyl temat Katowic wiec dokladam swoje..to fakt, ze wiekszych problemow ze skierowaniami na badania tutaj nie ma...Morfologia jest robiona przy kazdej wizycie, nic nie trzeba wypraszac...ale czekac trzeba np w poradni hematologicznej z tego powodu, ze w pierwszej kolejnosci obslugiwani sa pacjenci przybywajacy na jednodniowe zabiegi chemioterapii (jak dla mnie to logiczne), wiec spokojnie mozna rano odespac swoje a potem ruszac tutaj:) Co do poradni potransplantacyjnej wypowiem sie za jakis czas:)

Małgo ja mysle, ze TY bardzo sie meczysz psychicznie podejsciem do kwestii leczniczo-kontrolnych swojego osrodka (kiedys juz podnosilas ten temat w innym watku) - ale to jest walka z wiatrakami.Systemu nie zmienisz a liczysz sie TY!!!! Kobieto nie ogladaj sie na nikogo, szukaj innego lekarza albo zmien osrodek jesli tu nikt nie jest Ci w stanie zaoferowac nic. Tak nie mozna. Masz zyc pelnia zycia w remisji a nie umartwianiem sie kazdego dnia czy aby wszystko jest ok...bledne kolo!!!!! Bierz mape, nanies wazne osrodki na nia i oszacuj swoje mozliwowsci mobilne...Bierz sie do dzialania!!!!!Trzymam kciuki!!!

Pozdrawiam Wszystkich Wojownikow:)

koot

11.08.2005 07:05

Odpowiedz

Dzis miałam kontrole w Instytucie w ktorym leczyłam ziarnice i moja frustracja stanem polskiej słuzby zdrowia osiągneła apogeum.

[...]

A czy myślałaś aby się przenieść gdzieś? Np. do Kliniki Hematologii CM UJ? Ja się tam leczyłem/leczę i atmosfera jest tam delikatnie pisząc odmienna. Ostatnio jak szedłem na kontrolne TK to zapomniałem dokumentów... nikt na mnie nie wrzeszczał pani z recepcji uwierzyła, że pesel który jej podaje ustnie jest prawdziwy, dała zadzwonić po NIP firmy i to wszystko z uśmiechem na twarzy. Oczywiście też jest dużo pacjentów i czasem się czeka długo, ale jakoś tak pozytywnie.

Pozdrawiam!

Muhammed Ali

11.08.2005 07:26

Odpowiedz
Bo tu jest bracie kultura... ;)

Wies... ale kultura :)

Pozdrawiam

Muhhamed Ali

11.08.2005 07:27

Odpowiedz
PS do mojej porprzedniej wypowiedzi...

Ale.. uwazaj... o kulture trzeba dbac, wiec pilnowac trzeba!!

Anula

11.08.2005 19:24

Odpowiedz

O 00:59, dnia 2005-08-11 Asica napisał(-a):

pocieszcie mnie ze w innych rejonach Polski jest inaczej bo po tym co widziałam zwątpiłam juz totalnie w słuzbe zdrowia...

No to pocieszam, U NAS tak nie ma.. Ja to chyba kiedys na tym forum jakas "laurke" dla Bialostockiego Osrodka Onkologicznego nasmaruje,bo to co czytam ,to mi sie we lbie nie miesci :|

Jak zawsze spedziłam ok 4 godzin czekajac w ogromnej kolejce po to by wejsc do gabinetu pani doktor na 2 minuty,

Ja to tam z reguly czekam pol godzinki :)Czasem jak jest jakies zebranie/narada to wychodzi godzinka,ale dluzej NIGDY nie bylo :>

W zaleznosci od ilosci oczekujacych pacjentow spedzam w gabinecie lekary 10-20 minut:> Jesli jest to wizyta kontrolna, to sa oczywiscie macanki, wypisywanie skierowan, a ponadto taka "gadka-szmatka jak leci,co slychac" itd

po raz kolejny( juz drugi) nie zlecono mi zadnych badan nawet podstawowej morfologii zostałam zbadana pobieznie manualnie (tylko wezły nadobojczykowe)> > Nie, no morfologii to u nas "nie zaluja":|> > > a gdy zaczełam stanowczo domagac sie badan usłyszałam przyjdzie pani za 3 miesiace to pomyslimy przeciez nie zgłasza pani zadnych powaznych dolegliwosci (zaraz po wejsciu do gabinetu poinformowałam panią ze kaszle mam swiąd skory i bole brzucha co zignorowała)Nie zdazyłam dokonczyc zdania gdy usłyszałam pani juz wychodzi dowidzenia a w drzwiach stanoł kolejny pacjent.> > Ja to tam nie wiem co sie u Was dzieje?:| I nie wiem jak Twoja "stanowczosc" wyglada ;) Ja jak cos sobie we lbie ubzduram

justyna

11.08.2005 21:22

Odpowiedz

Historia, którą opisała Małgo jest dokładnie moją historią,nie musze niczego dodawać ani niczego ujmować. Instytut W Wwie przy Wawelskiej dokładnie tak samo wykonuje badanie kontrolne, przynajmniej to jedno, które mialam. Przenosze się do innego szpitala, trzeba probowac znaleść Ludzi Lekarzy.

Asica

11.08.2005 22:19

Odpowiedz

O 21:24, dnia 2005-08-11 Anula napisał(-a):

Na zz zachorowałam w 1992, w remisji jestem od IV 1994. Przez cały czas pozostaję pacjentką Białostockiego Ośrodka Onkologicznego.

Ha, ktos mnie poparł

Zoisyte

12.08.2005 07:03

Odpowiedz

O 23:22, dnia 2005-08-11 justyna napisał(-a):

Historia, którą opisała Małgo jest dokładnie moją historią,nie musze niczego dodawać ani niczego ujmować. Instytut W Wwie przy Wawelskiej dokładnie tak samo wykonuje badanie kontrolne, przynajmniej to jedno, które mialam. Przenosze się do innego szpitala, trzeba probowac znaleść Ludzi Lekarzy.

W Wawie liczy się tylko CO Ursynów.

Reszta to jego filie.

anka

12.08.2005 10:01

Odpowiedz

Reszta to jego filie.

Ja leczę się w CO Ursynów, otrzymuję tam fachową pomoc,a do tego moja Pani Doktor jet bardzo miła i przyjazna pacjentom (trzeba się tylko długo naczekać). Jednak kolejki nie wynikają z opieszałości lekarza, tylko z dużej ilości pacjentów. Na Oddziale Dziennym też jest bardzo dobry i wyrozumiały personel. Oczywiście, jeżeli ktoś chce znaleźć przysłowiową dziurę w całym, to znjaduje. Byłam świdekiem kilku "zadym" zorganizowanych przez pacjentów. Według mnie były to osoby, które uważają, że tylko one są chore, chcą mieć mieć pielegniarki tylko dla siebie i uwielbiajają utrudniać życie innym, a przy okazji i sobie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:-)

Anula

13.08.2005 15:42

Odpowiedz

O 00:19, dnia 2005-08-12 Asica napisał(-a):

O 21:24, dnia 2005-08-11 Anula napisał(-a):

Na zz zachorowałam w 1992, w remisji jestem od IV 1994. Przez cały czas pozostaję pacjentką Białostockiego Ośrodka Onkologicznego.

Ha, ktos mnie poparł

Zoi

13.08.2005 21:55

Odpowiedz

O 12:01, dnia 2005-08-12 anka napisał(-a):

Reszta to jego filie.

Ja leczę się w CO Ursynów, otrzymuję tam fachową pomoc,a do tego moja Pani Doktor jet bardzo miła i przyjazna pacjentom (trzeba się tylko długo naczekać). Jednak kolejki nie wynikają z opieszałości lekarza, tylko z dużej ilości pacjentów. Na Oddziale Dziennym też jest bardzo dobry i wyrozumiały personel. Oczywiście, jeżeli ktoś chce znaleźć przysłowiową dziurę w całym, to znjaduje. Byłam świdekiem kilku "zadym" zorganizowanych przez pacjentów. Według mnie były to osoby, które uważają, że tylko one są chore, chcą mieć mieć pielegniarki tylko dla siebie i uwielbiajają utrudniać życie innym, a przy okazji i sobie.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:-)

A u której doktor jesteś??

anka

16.08.2005 06:40

Odpowiedz

U tej njlepszej:-)Chyba na tej stronie nie można wymieniać nazwisk lekarzy. Podaj swój e-mail, to Ci napiszę.

Beata

17.08.2005 13:30

Odpowiedz

O 23:22, dnia 2005-08-11 justyna napisał(-a):

Asica

20.08.2005 03:40

Odpowiedz

O 17:42, dnia 2005-08-13 Anula napisał(-a):

Masz rację,inne lekarki też są miłe, a z pielęgniarek najbardziej przypadła mi do gustu T. (dawała mi pierwszy wlew)i B.(w okularach, ale w moje cieniutkie żyłki trafia bezbłędnie.

A my z Dominikiem lubimy "nasza" Edytke

mama

20.08.2005 11:06

Odpowiedz

O 08:40, dnia 2005-08-16 anka napisał(-a):

U tej njlepszej:-)Chyba na tej stronie nie można wymieniać nazwisk lekarzy. Podaj swój e-mail, to Ci napiszę.

aniu masz rację lekarze w CO to fachowcy i wspaniali ludzie Ordynator "6" to wspaniały lekarz niosący pomoc i radę wszystkim bez wyjatku

Mama A

17.10.2008 14:08

Odpowiedz

O 00:19, dnia 2005-08-12 Asica napisał(-a):

Ha, ktos mnie poparł