Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Bóle stawów

Autor: Monika • 06.06.2006 13:16 • 9 odpowiedzi

Monika

06.06.2006 13:16

Odpowiedz
Słyszałam, że bóle stawów po autoprzeszczepie to niemal standard, więc się nimi bardzo nie przejmowałam. Przez jakiś czas nawet było dużo lepiej, ale dziś wejście po schodach na piętro to duże wyzwanie. Mam wrażenie, że nasilenie tych objawów ma związek z pogodą (a jaka jest sami wiecie).
W związku z tym nasuwają mi się pytania:
-Czy macie jakieś sposoby na złagodzenie objawów (środki przeciwbólowe niewiele dają)?
-Co jest przyczyną?
-Kiedy ustąpią?
-Czy warto udać się do jakiegoś specjalisty? Jakiego?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Monika

Zoisyte

06.06.2006 13:25

Odpowiedz

O 15:16, dnia 2006-06-06 Monika napisał(-a):

Słyszałam, że bóle stawów po autoprzeszczepie to niemal standard, więc się nimi bardzo nie przejmowałam. Przez jakiś czas nawet było dużo lepiej, ale dziś wejście po schodach na piętro to duże wyzwanie. Mam wrażenie, że nasilenie tych objawów ma związek z pogodą (a jaka jest sami wiecie).

W związku z tym nasuwają mi się pytania:

-Czy macie jakieś sposoby na złagodzenie objawów (środki przeciwbólowe niewiele dają)?

-Co jest przyczyną?

-Kiedy ustąpią?

-Czy warto udać się do jakiegoś specjalisty? Jakiego?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Monika

Ogólnie na problemy z p[oogodą polecam preparat "Meteo".

Dobry, sprawdzony.

Pogoda mogła nasilić objawy.

Natomist co do sedna problemu. Kiedy się zaczęły?? Bo nie pamiętam kiedy miałaś przeszczep.

Monika

06.06.2006 13:51

Odpowiedz

Kiedy się zaczęły?? Bo nie pamiętam kiedy miałaś przeszczep.

Przeszczep był 4-5 kwiecień 2006.

Ból pojawił się jeszcze w szpitalu, ale myślałam, że to działanie neupogenu. Potem dowiedziałam się (lekarz i innych chorych), że to częsty objaw po przeszczepie. Ktoś wspomniał o wypłukiwaniu wapnia z kości i stawów, ktoś inny mówił o bólach reumatycznych. Ja nie potrafię stwierdzić dokładnie co to jest, wiem tylko-BOLI, nabiał jem trzy razy dziennie, ale nie wiele pomaga.

Wtajemniczona

06.06.2006 14:52

Odpowiedz
Po wysokodawkowej chemioterapii osteoporoza i problemy ze stawami to niestety częsty problem. Ważne, by go nie lekceważyć: wapno, witamina D i ruch to, z tego co wiem, najlepsze metody. Z produktów żywnościowych największe źródło wapnia stanową sardynki. No i trzeba bardzo uważać, żeby się nie połamać - w skrajnych przypadkach kończy się niestety endoprotezoplastyką.
Pozdrawiam serdecznie.

dorta

06.06.2006 16:01

Odpowiedz
Cześć Monika ja nie miałam autoprzestrzepu,ale jestem po chemii i naświetlaniach i mnie też bolą stawy i mięśnie pomagam sobie potasem no i środkami przeciwbólowymi.Mówiłam lekarce ale zero rozmowy na ten temat ,jak by problemu nie było.Bardziej mnie boli jak leże.potyas to Kaldyum na recepte.

Zoisyte

07.06.2006 05:16

Odpowiedz

O 15:51, dnia 2006-06-06 Monika napisał(-a):

Kiedy się zaczęły?? Bo nie pamiętam kiedy miałaś przeszczep.

Przeszczep był 4-5 kwiecień 2006.

Ból pojawił się jeszcze w szpitalu, ale myślałam, że to działanie neupogenu. Potem dowiedziałam się (lekarz i innych chorych), że to częsty objaw po przeszczepie. Ktoś wspomniał o wypłukiwaniu wapnia z kości i stawów, ktoś inny mówił o bólach reumatycznych. Ja nie potrafię stwierdzić dokładnie co to jest, wiem tylko-BOLI, nabiał jem trzy razy dziennie, ale nie wiele pomaga.

Widzę że już wszystko zostało powiedziane w temacie :)

Faktycznie, jeszcze jesteś świeżo po przeszczepie, więc możesz mieć wiele dolegliwości z nim związanych.

Obawiam się że nie masz co liczyć na lekarzy, bo oni uznają to za skutki przeszczepu i usłyszysz "ma boleć..."

Trzeba "domowych" sposobów. Tak jak koleżanki powiedziały: wapń, potas i do tego polecam preparaty w tabletkach i maści które są w aptekach. Najlepiej popytać farmaceutów, sam niestety Ci nic nie doradzę bo akurat ten problem mnie jakoś ominął.

Monika

29.06.2006 22:41

Odpowiedz

Zrobiłam badanie a osteoporozę i okazało się, że jestem już w fazie wstępnej: osteopenia.
Jeszcze do wyleczenia. Jednak to nie powinno boleć, tak twierdzi specjalista. Zalecenie:przebadać nerki, to podobno może mieć związek.
Pozdrawiam
Monika

Nessa

26.11.2012 14:52

Odpowiedz
odświeżę trochę wątek sprzed 6 lat ;)
Jak mają się Wasze stawy po leczeniu?
NIe pytam nawet o przeszczep, ale jedynie chemię i radio. Mam straszne problemy ze stawami rąk. Chodzi mi głównie o uprawianie sportów, bo zaczyna mi to trochę przeszkadzać. Okropnie łatwo się nadwyrężają i bolą. Zaczęłam się już nawet zastanawiać czy możliwe jest, że podawanie chemii dożylnie w okolicach stawów tak mogło zadziałać? Z nogami mam mniejszy problem, tylko raz skręcona kostka, ale doszła do siebie w miarę szybko ;-) Czy mówili Wam lekarze o takich odległych skutkach leczenia? mam wrażenie, że już pisałam gdzieś o tym, więc proszę o wyrozumiałość dla mojego nie do końca jeszcze sprawnego chemo-brain ;-)

martinmartini

27.11.2012 17:06

Odpowiedz

O 15:52, dnia 2012-11-26 Nessa napisał(-a):

odświeżę trochę wątek sprzed 6 lat ;)

Jak mają się Wasze stawy po leczeniu?

NIe pytam nawet o przeszczep, ale jedynie chemię i radio. Mam straszne problemy ze stawami rąk. Chodzi mi głównie o uprawianie sportów, bo zaczyna mi to trochę przeszkadzać. Okropnie łatwo się nadwyrężają i bolą. Zaczęłam się już nawet zastanawiać czy możliwe jest, że podawanie chemii dożylnie w okolicach stawów tak mogło zadziałać? Z nogami mam mniejszy problem, tylko raz skręcona kostka, ale doszła do siebie w miarę szybko ;-) Czy mówili Wam lekarze o takich odległych skutkach leczenia? mam wrażenie, że już pisałam gdzieś o tym, więc proszę o wyrozumiałość dla mojego nie do końca jeszcze sprawnego chemo-brain ;-)

W czasie chemo mialem problemy z kolanami - bol, niestabilnosc, brak mocy - przy wchodzeniu po schodach.

Z kolei na paznokciach co serie wychodzily mi biale pregi.

Myslac, ze jakis skladnikow moze brakowac mi w wazniejszych miejscach - wybralem kilka lepszych tabletek na paznokcie.

Akurat losowo zostaly zakupione Ha-pantonen classic.

Problemy z kolanami znikly, z paznokciami nie, ale staly sie chociaz duzo mocniejsze.

Gdzies po 3 miesiacach (i chemiach) problemy z kolanami wrocily i po wzieciu reszty tabletek znowu znikly.

Jakis skladnik/skladniki pomogly moim stawom

Nessa

27.11.2012 17:43

Odpowiedz

dzięki ;) ja po skręceniu kostki brałam jakiś Opokan na stawy, ale niestety źle to działało na żołądek...