Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

NIEMIŁOSIERNIE BOLĄCY PRZEŁYK

Autor: zumala • 30.05.2006 21:33 • 10 odpowiedzi

zumala

30.05.2006 21:33

Odpowiedz

Witam, jestem dzień po zakonczeniu radioterapi. Generalnie po dwóch tygodniach (10 naswietlan) zaczal bolec przelyk, dzis boli tak, ze nie jestem w stanie lykac wlasnej sliny. I ten okropny brak smaków. Wypalilo dokumentnie wszystkie kubki smakowe. Z zamknietymi oczami nie jestem w stanie stwierdzic, co pije. Chodze glodna, bo nie jestem w stanie nic lykac. Rety ile czasu potrwa taki stan ? Jakie wskazowki ?

Wtajemniczona

30.05.2006 21:43

Odpowiedz
Polecam płukanie jamy ustnej szałwią lekarską- najlepiej dosłowienie co chwilę, można połykać małymi łyczkami, jak dasz radę.
Na palący przełyk spróbuj zastosować zawiesinę doustną alugastrin - bez recepty, kosztuje parę złotych, wiem, że ona niektórym chorym bardzo pomaga.
Pozdrawiam serdecznie.

baldi

30.05.2006 22:15

Odpowiedz
rady jak zwykle. SIEMIE LNIANE DO PICIA. ohydne, obrzydliwie wyglada, ale pomaga (proporcje zapewne poda ktos, kto to pil). czy mozna pic kisiel pitny - nie wiem, mozesz sprobowac (2-3 lyzki kisielu na kubek wody goracej, wymieszac i siorbac, a potem NIEgrzecznie kubek wylizywac).

smak wroci! powinien pojawic sie po 4-5 tygodniach :-) a do tego czasu proponuje naduzywac (o ile gardlo pozwoli) pieprzu, papryki i soli. i tak nic nie poczujesz, a reakcja otoczenia gwarantuje dobra zabawe :-)

slina - nie wiem czy wroci. jesli nie, to bedziesz czesciej popijac herbatki i wode, zeby w miare funkcjonowac.

zyjesz. ciesz sie :)
zdrowka zycze!!

baldi

31.05.2006 06:50

Odpowiedz

O 00:15, dnia 2006-05-31 Baldi napisał(-a):

slina - nie wiem czy wroci.

ała, za krotko spie ostatnio.

Ty masz sline

.

[nic o niej nie pisalem, nikt nic na ten temat nie widzial w poprednim poscie ;)]

Asica

31.05.2006 11:11

Odpowiedz

O 00:15, dnia 2006-05-31 Baldi napisał(-a):

a do tego czasu proponuje naduzywac (o ile gardlo pozwoli) pieprzu, papryki i soli. i tak nic nie poczujesz, a reakcja otoczenia gwarantuje dobra zabawe :-)

Ot wymyslil

Elżbieta Kowalska

22.06.2006 16:43

Odpowiedz

Jestem 7 tygodni po radioterapii jamy ustnej, ale czuję się już lepiej. Podzielę się zaleceniami mojego lekarza:
- nie solić, nie używać przypraw jak pieprz,wegeta,kostki rosołowe,żadnych soków ani owoców poza bananem
- pić wodę mineralną niegazowaną, nie zimną
- na początku jadłam przedewszystkim rosołki (wywar mięsno/jarznowy bo cieżko bez przypraw nazwać to rosołem) z bardzo rozdrobninym makaronem lub kaszką manną lub lanymi kluskami, zupki jarzynowe przetarte,sucharki moczone w harbacie.
Jeżeli chcesz nawiązać kontakt,chętnie podzielę się innymi doświadczeniami z tego zakresu.Epart@neostrada.pl

Karola

22.06.2006 20:06

Odpowiedz
Witaj,
miałam naświetlania przez okres 1,5 miesiąca,
w tym czasie bardzo intensywnie piłam siemię lniane: 3 x dziennie - najlepsze jest luzem, nie w zaszetkach,
rano - przed posiłkiem, na noc po ostatnim posiłku,
z przełykiem było wszystko w porządku, smaku nie straciłam nawet odrobinki, przy tym używałam soli i innych przypraw :)
polecam - siemie
Karola

kasiaczekb

23.06.2006 08:33

Odpowiedz

O 23:33, dnia 2006-05-30 zumala napisał(-a):

zaczal bolec przelyk, dzis boli tak, ze nie jestem w stanie lykac wlasnej sliny.

Witam, ja mam podobny problem.Mimo, ze jestem rok po chemioterapii i naświetlaniach śródpiersia, mam nawracające bóle gardła czy tez przełyku.Lekarz rodzinny przepisuje mi antybviotyki, ale działają one jedynie tydzien po skonczeniu ich zażywania. Potem następuje naprawde silny ból. Naprawde nic mi nie pomaga.Moze ktos z was ma podobne dolegliwości?

marta

20.07.2006 15:49

Odpowiedz

Witam, jestem dzień po zakonczeniu radioterapi. Generalnie po dwóch tygodniach (10 naswietlan) zaczal bolec przelyk, dzis boli tak, ze nie jestem w stanie lykac wlasnej sliny. I ten okropny brak smaków. Wypalilo dokumentnie wszystkie kubki smakowe. Z zamknietymi oczami nie jestem w stanie stwierdzic, co pije. Chodze glodna, bo nie jestem w stanie nic lykac. Rety ile czasu potrwa taki stan ? Jakie wskazowki ?

witam

ja piłam jogurty i kefiry, one "łagodzą" przełyk, a przestał boleć tydzień po ostatnim naświetlaniu

Janek

29.10.2006 06:34

Odpowiedz

O 17:49, dnia 2006-07-20 marta napisał(-a):

witam

ja piłam jogurty i kefiry, one "łagodzą" przełyk, a przestał boleć tydzień po ostatnim naświetlaniu

ja jestem już 19 lat po naświetlaniach pamiętam że przy bólu piłem łyżeczke oliwy z oliwek tak zalecił mi wspaniały mój lekarz prowadzącyto mi pomagało

tekst

Marek

07.07.2011 15:55

Odpowiedz

O 07:34, dnia 2006-10-29 Janek napisał(-a):

O 17:49, dnia 2006-07-20 marta napisał(-a):

witam

ja jestem już 19 lat po naświetlaniach pamiętam że przy bólu piłem łyżeczke oliwy z oliwek tak zalecił mi wspaniały mój lekarz prowadzącyto mi pomagało

tekst

Ma ktoś może jeszcze jakieś dobre rady na ukojenie bólu gardła po radio co prawda dostałem jakiś syrop od Dr. ale nic nie pomaga. I za ile będzie choć mała poprawa?