Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wizyta Papieża

Autor: Dorta • 26.05.2006 17:18 • 18 odpowiedzi

Dorta

26.05.2006 17:18

Odpowiedz
Witajcie byłam na mszy w Warszawie .Były tłumy ludzi,ja byłam w sektorze 1C to jest na przeciwko ołtarza.wróciłam zmoknięta ale szczęśliwa.To przeżycie na całe życie.Pojawiały sie ciarki na ciele i łzy w oczach. Warto było.

joanna

26.05.2006 20:24

Odpowiedz

A ja nie wiem, co sie ze mną dzieje. Nawet nie chce mi się popatrzeć na transmisje w telewizji.

Asica

29.05.2006 02:27

Odpowiedz

O 19:18, dnia 2006-05-26 Dorta napisał(-a):

ja byłam w sektorze 1C to jest na przeciwko ołtarza.

Dobre ;)

Zoisyte

29.05.2006 09:38

Odpowiedz

O 19:18, dnia 2006-05-26 Dorta napisał(-a):

Witajcie byłam na mszy w Warszawie .Były tłumy ludzi,ja byłam w sektorze 1C to jest na przeciwko ołtarza.wróciłam zmoknięta ale szczęśliwa.To przeżycie na całe życie.Pojawiały sie ciarki na ciele i łzy w oczach. Warto było.

Przypomina mi się taka anegdota.

Rzecz dzieje się jakieś 20 lat temu.

Jan Paweł II rozmawia z Ratzingerem.

JPII: Joseph, ucz się polskiego.

Ratzinger: Ale ja już za stary jestem.

JPII: Ucz się, bo będzie Ci to potrzebne.

Benedykt XVI to wielki człowiek. Najbardziej wykształcony papież w historii papiestwa. Brakowało mu tylko pewności siebie. I stąd prawdopodobnie pomysł pielgrzymki do Polski. Wiedział że nigdzie indziej na świecie (no, może Ameryka Południowa i jego ukochana Bawaria) nie zostanie tak ciepło przyjęty. I on tej akceptacji potrzebował. Chciał wiedzieć czy zostanie "naszym papieżem". I tak się stało, na mszy w Warszawie stał się cud. Benedykt XVI tak bardzo chciał podziękować ludziom że uciekł ochronie i pobiegł do ludzi.

I to było niesamowite.

A potem już poszło: "Barka", "papieskie okno", Błonie.

Choć dwukrotnie Ratzinger pokłócił się z Janem Pawłem II, to byli parą wielkich przyjaciół. JPII robił wszystko aby "naznaczyć" Ratzingera na swojego następcę. I udało się.

I szkoda tylko, chociaż nie chcę złowieszczyć, że to była ostatnia wizyta papieża w naszym kraju. Jakiegokolwiek papieża, bo nie mówię tylko o obecnym...

Zoisyte

29.05.2006 09:41

Odpowiedz

O 11:38, dnia 2006-05-29 Zoisyte napisał(-a):

I jeszcze taki mały quiz-anegdota na koniec.

Kto mówi lepiej po polsku, Papież czy Kaczki?? ;)

baldi

30.05.2006 07:37

Odpowiedz
a jak papież był w Auschwitz-Birkenau (a dlaczego nie w Oświęcimiu-Brzezince?!) to po jego slowach zaswiecila tecza. Komentarz w tv jednego z Wazniejszych Ksiezy w PL "w tym miejscu nie mozemy mowic o przypadku".. (AUTENTYK!)

czyli, ze jak w Warszawie padal deszcz to znaczy, ze ktostam na gorze sterowal, coby szybciej msza sie skonczyla? :/ [bo terminy w pielgrzymce napięte ;)]

nie chce jakos sie zaglebiac w wiare, ale sorry: W TAKIE BAJKI TO JA NIE WIERZE.

Asica

30.05.2006 15:12

Odpowiedz

O 09:37, dnia 2006-05-30 Baldi napisał(-a):

czyli, ze jak w Warszawie padal deszcz to znaczy, ze ktostam na gorze sterowal, coby szybciej msza sie skonczyla? :/

TAK :-) bo widocznie nie spodobalo sie dla Benedykta miasto "gdzie wiosna spalina oddycha" ;) i mial racje:)ja tez nie lubie Wawki :>

[bo terminy w pielgrzymce napięte ;)]

NIE :-) Raczej spieszno mu bylo do Kraka :-) do mlodych :) ze "staruchami" w Wafce pewno nudno bylo ;)

nie chce jakos sie zaglebiac w wiare, ale sorry: W TAKIE BAJKI TO JA NIE WIERZE.

Ajajaj :> A juz zapomnial jak na Bloniach sam mi tecze pokazywal? :>

A moze te "cuda" maja cos wspolnego z "Benedetto,dio ti

electro

" ?? ;))))

małgo

30.05.2006 17:42

Odpowiedz

O 17:12, dnia 2006-05-30 Asica napisał(-a):

O 09:37, dnia 2006-05-30 Baldi napisał(-a):

czyli, ze jak w Warszawie padal deszcz to znaczy, ze ktostam na gorze sterowal, coby szybciej msza sie skonczyla? :/

TAK :-) bo widocznie nie spodobalo sie dla Benedykta miasto "gdzie wiosna spalina oddycha" ;) i mial racje:)ja tez nie lubie Wawki :>

[bo terminy w pielgrzymce napięte ;)]

NIE :-) Raczej spieszno mu bylo do Kraka :-) do mlodych :) ze "staruchami" w Wafce pewno nudno bylo ;)

Ajajaj :> A juz zapomnial jak na Bloniach sam mi tecze pokazywal? :>

A moze te "cuda" maja cos wspolnego z "Benedetto,dio ti

electro

" ?? ;))))

Yhyy a wiec w Grodzie Kraka zawitaliscie w związku z wizytą B16;-)

baldi

30.05.2006 17:58

Odpowiedz

O 19:42, dnia 2006-05-30 małgo napisał(-a):

w Grodzie Kraka zawitaliscie w związku z wizytą B16;-)

zabrzmialo groznie, tak jakby bombowce mialy latac nad Krakowem ;)

małgo

30.05.2006 18:12

Odpowiedz

O 19:58, dnia 2006-05-30 Baldi napisał(-a):

w Grodzie Kraka zawitaliscie w związku z wizytą B16;-)

zabrzmialo groznie, tak jakby bombowce mialy latac nad Krakowem ;)

Baldee B jak Benedetto nie F jak myśliwiec;-)

dorta

30.05.2006 20:45

Odpowiedz

Asica dlaczego sądzisz że w Warszawie były same stare babcie?.Bardzo się mylisz.Było bardzo dużo młodzieży ,i to nie tylko z W-wy,ale i z nad morza.Było dużo żołnierzy z Ustki ,Szczecina ,Rewala itp.aha nikt nie każe ci lubic tego miasta,to twoja sprawa.Dlaczego w tobie tyle złości??

baldi

30.05.2006 21:01

Odpowiedz

O 22:45, dnia 2006-05-30 dorta napisał(-a):

nikt nie każe ci lubic tego miasta

sie wtrace [pomimo, ze OT i nie do mnie]

ja np. tez nie lubie kompletnie Warszawy - pomimo tego, ze spedzilem tam aktywnie ponad pol roku. jest strasznie brudna, smierdzaca i zakorkowana. w porownaniu do innych miast wypada strasznie blado, nawet ostatnio MOP z Idola (Leszczynski, redaktor) mowil, ze kultury CLUBBINGU w stolicy naszej nie ma (jest za to np. we Wroclawiu).

Knajpy w stolicy - strasznie drogie (10 zl za krzeslo, 10 zl za piwo-sikacz - stan na 2000r. teraz Z PEWNOSCIA JEST DROZEJ) i zajapiszowane. ludzie sie tam lansuja, a nie bawia.

Taksowki - najdrozsze w kraju. tak, bo stolica..

przepraszam, ale sa _ciekawsze_ stolice w Europie, tak jak i ciekawsze miejsca w kraju. Warszawa wypada OKROPNIE.

baldi

30.05.2006 22:58

Odpowiedz
a, jeszcze cos a propos pielgrzymki.. wlasnie przeczytalem, ze "tygodnik OZON jest oficjalnym sponsorem pielgrzymki papieza do naszego kraju"..

sorry. BEZSENS.

Asica

31.05.2006 11:00

Odpowiedz

O 22:45, dnia 2006-05-30 dorta napisał(-a):

Asica dlaczego sądzisz że w Warszawie były same stare babcie?.

Bo mam oczka i widzialam w tv :-)

Było bardzo dużo młodzieży ,i to nie tylko z W-wy,ale i z nad morza.

Łooo matko,ja nie bede "zasmiecac" forum lista z jakich stron swiata mlodziezy nawialo do Kraka :) Dosc duzo obcych flag powiewalo na Bloniach :)

Było dużo żołnierzy z Ustki ,Szczecina ,Rewala itp.

A u "nas" bylo pelno harcerzy z CALEJ Polski ;) ZHP,ZHR :-) Nawet sobie nadzwyczajne trainy papieskie zamawiali :> wiem,bom sie sama zalapala na takowy z harcerzami-ziomalami ;)

aha nikt nie każe ci lubic tego miasta,to twoja sprawa.

Wiem,ze nikt mi nie kaze :-) Nawet jakby kazano, to bym nie polubila :> Ot,taka NIEPOKORNA jestem ;)

Dlaczego w tobie tyle złości??

No na to pytanie powinnas znac odpowiedz ;) Dlaczego? Bo siedzi we mnie zaczajona/zaleczona ZZlosnica :) A ze zlosc duszona w sobie jest pozywieniem ZZlosnicy,wiec ja "wydalam" zgodnie z zaleceniami lekarskimi ;) Tobie lekarz tak nie zalecal? ;) Ja to robie profilaktycznie

Asica

31.05.2006 11:05

Odpowiedz

Yhyy a wiec w Grodzie Kraka zawitaliscie w związku z wizytą B16;-)

si

veronice

31.05.2006 17:20

Odpowiedz

a, jeszcze cos a propos pielgrzymki.. wlasnie przeczytalem, ze "tygodnik OZON jest oficjalnym sponsorem pielgrzymki papieza do naszego kraju"..

sorry. BEZSENS.

Polpharma tyż :) i Siemens, Plus, Orange, Era, Fiat itd. chyba z 40 dobroczyńców....czy to ważne? :)

Chyba najważniejsze są słowa, które B16 chciał nam wszystkim przekazać....Kto nie słuchał, może się wczytać na stronce www.b16.pl...Budujcie swoje życie na Skale....wtedy nawet najstraszniejsze cierpienie nabiera sensu...i spójrzcie czasem zza monitorków w niebo.... Pozdrawiam wszystkich:)

baldi

31.05.2006 17:24

Odpowiedz

O 19:20, dnia 2006-05-31 veronice napisał(-a):

Polpharma tyż :) i Siemens, Plus, Orange, Era, Fiat itd. chyba z 40 dobroczyńców....czy to ważne? :)

jak dla mnie - wazne. mogl wylozyc kase np. ten, kto go zapraszal.

poza tym - naprawde myslalem, ze papiez jezdzi po kraju ZA SWOJE PIENIADZE (w sensie te papieske, watykanskie, z tacy koscielnej).

veronice

31.05.2006 18:23

Odpowiedz
Zapytaj o to Ojca św.:) benedettoxvi@vatican.va
Pozdrawiam:)

baldi

31.05.2006 18:48

Odpowiedz

O 20:23, dnia 2006-05-31 veronice napisał(-a):

Zapytaj o to Ojca św.:)

w moich dwoch ostatnich postach nie zadalem zadnego pytania, wiec nie mam zamiaru o nic go pytac ;)