Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Bole jak hustawka...

Autor: Ewcia • 16.05.2006 15:27 • 11 odpowiedzi

Ewcia

16.05.2006 15:27

Odpowiedz
Witajcie kochani, to znow ja...
Szkoda, ze nie moge sie niczym pochwalic, np. tym, ze mama czuje sie wspaniale.
Mama jest w trakcie chemioterapii i przez pare dni po czula sie wspaniale, wrocila do normalnego zycia. Teraz znow czuje sie fatalnie, w doslownym slowa znaczeniu. Dostaje rozne lekarsta w tym Ketonal. Niestety nic jej nie pomaga. Leki takie jak Tramal juz na nia nie dzialaja. Zdaje sie, ze lekarze sami nie umieja sobie dac rady z sytuacja. Prosze pomozcie, jesli wiecie cokolwiek wiecej. Za kazda cenna informacje z gory bardzo Wam dziekuje!

Pozdrawiamy.

aga

17.05.2006 11:14

Odpowiedz

O 17:27, dnia 2006-05-16 Ewcia napisał(-a):

Witajcie kochani, to znow ja...

Szkoda, ze nie moge sie niczym pochwalic, np. tym, ze mama czuje sie wspaniale.

Mama jest w trakcie chemioterapii i przez pare dni po czula sie wspaniale, wrocila do normalnego zycia. Teraz znow czuje sie fatalnie, w doslownym slowa znaczeniu. Dostaje rozne lekarsta w tym Ketonal. Niestety nic jej nie pomaga. Leki takie jak Tramal juz na nia nie dzialaja. Zdaje sie, ze lekarze sami nie umieja sobie dac rady z sytuacja. Prosze pomozcie, jesli wiecie cokolwiek wiecej. Za kazda cenna informacje z gory bardzo Wam dziekuje!

Pozdrawiamy.

Cześć Ewa, z tego co pamiętam to boli ja kręgosłup??

Ja tak jak mowiłam wczesniej zalecam wizytę w poradni leczenia bólu, tam nauczą Was jak brać leki, żeby ból minął i żeby go wyprzedzić. sprobujcie ketonal na przemian z tramalem co 4 godziny. moj narzeczony tak brał, też miał bóle kręgosłupa, chodzi o to, żeby wyprzedzic bol. nam onkolog jeszcze kazała brać dodatkowo jakiś lek, który się podaje przy padaczce, ten lek wzmacnia działanie leków przecwibolowych.

Nadmienie, że mój narzeczony brała leki nawet w nocy, ketonal na przemian z tramalem- nastawialiśmy budzik, żeby wziął dawkę- jego bóle były straszne. przez chyba dwa czy trzy cykle chemioterapii cały czas trzymaliśmy ten schemta lekow, pozniej pomału odstawialiśmy i okazało się ze chemia zadziałala i nie potrzebował już leków.

teraz przeciwbolowe bierze doraźnie.

Ostrzegam jednak, że to był schemta jaki nam onkolog zaproponował i pomogło.

Pozdrawiam

Ewcia

17.05.2006 12:18

Odpowiedz
Witam,
Mama dostaje leki przeciwbolowe co 4 godziny wlasnie na przemian z tramalem, ktory tak jak ketonal juz na nia nie dziala. Moze rzeczywiscie poradnia leczenia bolu to dobry pomysl. Bede musiala sie tym zainteresowac.

Bardzo dziekuje Ci za pomoc!

baldi

17.05.2006 12:58

Odpowiedz

O 14:18, dnia 2006-05-17 Ewcia napisał(-a):

Moze rzeczywiscie poradnia leczenia bolu to dobry pomysl.

ja ze swej strony tylko dodam, ze NIESTETY czlowiek bardzo szybko przyzwyczaja sie do lekow przeciwbolowych, ktore po jakims czasie po prostu toleruje, domaga sie nastepnej dawki (czesto zwiekszonej), poniewaz stara juz nie dziala.

ketonal to bardzo silny lek p/bolowy na bole kosci. mi super pomagal, choc zdaje sobie sprawe, ze moje bole przy tych co Wy opisujecie to pikuś.

tramal to wlasciwie jedyna prosta droga do morfiny. swego czasu lykalem co 4 godziny.. tez pozniej przestal dzialac.. dochodzac do morfiny pozniej nie ma juz nic.. do ktorej organizm TAKZE niestety sie przyzwyczaja, a potem to juz zaczynaja siadac narzady wewnetrzne, przedawkowanie oczywiscie prowadzi do spiaczki i rychlego zgonu..

w sumie tak tylko to pisze czysto informacyjnie, zeby kazdy kto zacznie to czytac nie przyjmowal za pewnik jak mozna leczyc bol (ze jeden lek na przemian z drugim - szczegolowa "instrukcja" byla opisana przez kogos w innym watku)..

nie leczcie sie sami, przejdzcie sie do poradni i poradzcie lekarzy.. to najlepsze wyjscie..

Wtajemniczona

17.05.2006 14:39

Odpowiedz

dochodzac do morfiny pozniej nie ma juz nic..

Nie mogę się zgodzić, że morfina jest ostatnią deską ratunku. Są przecież przypadki, gdy morfina okazuje się nieskuteczna w wywiadzie, a pacientowi trzeba jakoś pomóc. Mojego Ukochanego spotkała własnie taka sytuacja. Skuteczny okazał się Fentanyl w plastrach Durogesic, o którym pisałam w poprzednim wątku o bólu. Wspominam o nim jeszcze raz, bo system transdermalny jest naprawdę przełomem w leczeniu bardzo silnych bólów nowotworowych.

Dodam jeszcze, że przy długotrwałym zażywaniu ketonalu trzeba się liczyć z jego szkodliwym wpływem na szpik kostny. Jeżeli ketoprofen okazuje się nieskuteczny warto wypróbować pyralginę, mając na uwadze jej wszystkiw skutki uboczne.

Radzę skorzystać z poradni leczenia bólu.

Ewcia

17.05.2006 15:31

Odpowiedz
Wiatjcie,
dzis mam nowiny. Mama dostala za slaba chemie, dlatego miala ataki bolu. Lekarze wspomagaja ja teraz lekami przeciwbolowymi az do nastepnej chemii.
Jak ustala sie dawke chemii ktora musi przyjac pacjent? czy ktos wie??
Pozdrawiam

Asica

17.05.2006 15:57

Odpowiedz

O 17:31, dnia 2006-05-17 Ewcia napisał(-a):

CHYBA bierze sie pod uwage stopien zaawansowania choroby + wage chorego (+ wiek chorego moze tez ma znaczenie?:| ) ( ale nie jestem pewna = medycyny nie konczylam;)

baldi

17.05.2006 20:58

Odpowiedz

Jak ustala sie dawke chemii ktora musi przyjac pacjent?

bierze sie pod uwage objetosc (powierzchnie) ciala pacjenta..

Ewa

18.05.2006 05:34

Odpowiedz

Jak ustala sie dawke chemii ktora musi przyjac pacjent?

Dawka chemii = waga ciała + wzrost, przelicza się człowieczka na " m2"

Wtajemniczona

18.05.2006 08:56

Odpowiedz

Zazwyczaj są to gramy na powierzchnię ciała, a liczba tych gramów wynika między innymi z rodzaju rozpoznania, wybranego schematu leczenia, stanu i wieku pacjenta a także stopnia zaawansowania choroby.

Tu można obliczyć powierzchnię ciała.

gordon

05.01.2015 05:35

Odpowiedz

DXCkqj http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com

sally

05.08.2015 13:44

Odpowiedz

OZ1Bnr http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com