Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

hmm:)

Autor: zefirek • 04.08.2005 16:38 • 2 odpowiedzi

zefirek

04.08.2005 16:38

Odpowiedz

przepraszam,ale mam takie pytanie,bo na stronce napisane jest tak : "Należy wnikliwie obejrzeć skórę w poszukiwaniu rumieni, zaczerwienień, nawracających podejrzanych zmian. Czasem może być to tylko zgrubienie pod skórą, nierzadko bagatelizowane, czasem bolesne, swędzące zarumienienie skóry." Jaki to ma zwiazek z ziarnicą zlosliwą? pytam,bo naprawde nie wiem czy np jakies zgrubienie pod skorą moze swiadczyc o ziarnicy? bo nie jest to napisane przy objawach.z góry dzieki za jasną odpowiedz:)

baldi

04.08.2005 19:07

Odpowiedz
jasna to ona nie będzie ;)

zaczerwienienia i rumienie skórne mogą mieć związek z eozynofilią, a ta ma związek z limfocytami T. a od limfocytów do ziarnicy droga jest już bardzo krótka ;)

nie jest to jakiś znaczący i bardzo charakterystyczny objaw ziarnicy dlatego też nie jest on zaliczany do objawów ogólnych. wspomniane wyżej zaczerwienienia moga po prostu wczesniej wskazywac na fakt, ze z limfocytami dzieje sie cos zlego. ale fure zlota temu lekarzowi pierwszego kontaktu, ktory po zaczerwienieniach skory da komus diagnoze: nowotwor zlosliwy ukladu chlonnego ;)

zefirek

04.08.2005 20:17

Odpowiedz

O 21:07, dnia 2005-08-04 Baldi napisał(-a):

jasna to ona nie będzie ;)

zaczerwienienia i rumienie skórne mogą mieć związek z eozynofilią, a ta ma związek z limfocytami T. a od limfocytów do ziarnicy droga jest już bardzo krótka ;)

nie jest to jakiś znaczący i bardzo charakterystyczny objaw ziarnicy dlatego też

nie jest

on zaliczany do objawów ogólnych. wspomniane wyżej zaczerwienienia moga po prostu wczesniej wskazywac na fakt, ze z limfocytami dzieje sie cos zlego. ale fure zlota temu lekarzowi pierwszego kontaktu, ktory po zaczerwienieniach skory da komus diagnoze: nowotwor zlosliwy ukladu chlonnego ;)

dzieki wielkie Baldi za odpowiedz:) dla mnie jest ona bardzo jasna:) pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzieki:)