Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

od pierwszych objawów do diagnozy

Autor: anuleczka • 26.04.2006 15:00 • 23 odpowiedzi

anuleczka

04.05.2006 12:51

Odpowiedz

Wiesz,tak sie o tej hipochondrii rozpisalam, w zasadzie trzasnelam caly wywod niejako w obronie hipochondrykow, ze zaraz wyjdzie,ze jestem jedna z nich i juz nikt mnie tu powaznie nie potraktuje. Rekami i nogami bronie sie przed taka opinia, choc to pewnie i tak na nic, bo pewnie troszke hipochondrii w moich pierwszych postach widac:) Aha, nie wzielam do siebie Twoich wczesniejszych uwag, tak tylko sie asekuruje, no wiesz, na wszelki wypadek:)

anuleczka

05.05.2006 08:33

Odpowiedz
Hej!
Niestety sprawa z moimi wezelkami nie zostala jeszcze zamknieta. Wczoraj bylam z usg u lekarza i dzis musialam badanie powtorzyc bo cos mu nie pasowalo. Wezly na szyjce sa w porzadku, w ogole nie podejrzane,natomiast okazalo sie ze w prawym dole pachowym mam wezla wielkosci 22mm x 4mm,czyli chyba troszke za duzego. Pan dr powiedzial mi dzis,ze cyt"wezel wezlowi nie rowny-ten pod pacha jest co prawda spory,ale wrzecionowaty i bez podejrzanych odbic(cokolwiek to znaczy),odczynowy "Czy usg moze w ogole wykazac czy wezel jest podejrzany czy nie? Pan dr powiedzial, ze absolutnie nie widzi wskazan do biopsji, tym bardziej, ze na skorze obu rąk mam jakies zmiany grzybiczne, najprawdopodobniej po antybiotyku. Ja jednak wciaz sie martwie, bo zdaje sobie sprawe z faktu, ze dwucentymetrowy wezelek jest juz niepokojacy. A moze przesadzam?
Pozdrawiam serdecznie.

baldi

05.05.2006 08:36

Odpowiedz

O 10:33, dnia 2006-05-05 anuleczka napisał(-a):

Czy usg moze w ogole wykazac czy wezel jest podejrzany czy nie?

moze.

wciaz sie martwie, bo zdaje sobie sprawe z faktu, ze dwucentymetrowy wezelek jest juz niepokojacy. A moze przesadzam?

nie, nie przesadzasz.. sek w tym, ze jesli lekarz (to jest inny lekarz niz Ci poprzedni, prawda?) mowi, ze nei ma wskazan do biopsji to ja bym sie sklanial ku temu, ze wskazan nie ma.

anuleczka

05.05.2006 08:50

Odpowiedz
Hej Baldi!
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Pare dni temu bylam u innego radiologa ( z reszta podobno ta pani to specjalistka od diagnostyki wezlow), dzis u innego. Oboje mowia to samo-wezel pod pacha jest spory, ale absolutnie nie podejrzany o zmiany nowotworowe, a wskazuje na to m.in. jego ksztalt i to ze jest dlugi,ale waski. Tak sie troszke pocieszam, ze skoro juz dwoch specjalistow tak twierdzi, to pewnie maja racje. Jednak z drugiej strony poszperalam troche w internecie i przeczytalam,ze wezel powyzej 2cm to juz podejrzane. No nic poczekam pare dni i zobaczymy co sie bedzie dzialo. Byle mnie tylko nie dopadla wyzej wspomniana hipochondria:) Pozdrowienia i jeszcze raz dzieki za zyczliwosc.