Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Jakie badania?

Autor: Rubio • 02.10.2017 18:02 • 11 odpowiedzi

Rubio

02.10.2017 18:02

Odpowiedz

Hej! Od lat mam powiększone węzły chłonne - odczynowe, chorobę autoimmunologiczną, ale kilka dni temu powiększył mi się węzeł nadobojczykowy lewy, wielkości grochu, czyli spory, dostałem dziwnej wysypki. Umieram ze strachu, jutro mam usg i jakiegoś onkologa na szybko. Podpowiedzcie proszę jakie mądre badania z krwi mogę szybko zrobić, moje OB i CRP nigdy nie reaguje na infekcje.

Michał

02.10.2017 18:35

Odpowiedz

Przede wszystkim USG można zrobić prześwietlenie klatki piersiowej no morfologia to podstawa i jeśli USG da niepokojący obraz to wyciąć węzeł i będzie wszystko wiadomo. Spokojnie to może być jakaś infekcja skoro dostałeś wysypki.

Rubio

02.10.2017 18:56

Odpowiedz

O 20:35, dnia 2017-10-02 Michał napisał(-a):

Przede wszystkim USG można zrobić prześwietlenie klatki piersiowej no morfologia to podstawa i jeśli USG da niepokojący obraz to wyciąć węzeł i będzie wszystko wiadomo. Spokojnie to może być jakaś infekcja skoro dostałeś wysypki.

Dziękuję za podpowiedź, ale wysypka cholera daleko od węzła -choć bardzo bym się cieszył ze związku między tymi objawami, ale do tego nie napisałem, że potwornie boli mnie kark i trochę głowa od 3 dni. Ja już sporo choruję i musze zwracać uwagę na wszystko, to niestety bardzo męczące psychicznie i frustrujące.

Michał

02.10.2017 20:48

Odpowiedz

Spokojnie powiedz jutro o wszystkich obawach onkologowi i on na pewno podejmie jakieś działania. Nie ma co panikować :) skoro powiększają ci się węzły inne i nie są niepokojące to może po prostu taki twój urok. Lokalizacja nadobojczykowa faktycznie trochę niepokoi ale słyszałem wiele przypadków gdzie powiększał się przy infekcji ;) daj znać jutro co powiedział onkolog

Plamer

03.10.2017 07:32

Odpowiedz

O 20:02, dnia 2017-10-02 Rubio napisał(-a):

Hej! Od lat mam powiększone węzły chłonne - odczynowe, chorobę autoimmunologiczną, ale kilka dni temu powiększył mi się węzeł nadobojczykowy lewy, wielkości grochu, czyli spory, dostałem dziwnej wysypki. Umieram ze strachu, jutro mam usg i jakiegoś onkologa na szybko. Podpowiedzcie proszę jakie mądre badania z krwi mogę szybko zrobić, moje OB i CRP nigdy nie reaguje na infekcje.

Jak dla mnie to mononukleoza, w morfologii powinno wyjść, zwłaszcza jak mówisz o wysypce, brałeś antybiotyki jakieś?

Rubio

03.10.2017 09:27

Odpowiedz

Jak dla mnie to mononukleoza, w morfologii powinno wyjść, zwłaszcza jak mówisz o wysypce, brałeś antybiotyki jakieś?

Na ten moment zaliczony dermatolog, który stwierdził dziwną łuszczycę na tle alergicznym....hmmmmm, sam nie wiem. Antybiotyków żadnych. Na mononukleozę chorował kiedyś mój bliski kumpel. W szkole wtedy kazali nam zwracać na siebie uwagę i tyle.

Plamer

03.10.2017 15:02

Odpowiedz

O 11:27, dnia 2017-10-03 Rubio napisał(-a):

Na ten moment zaliczony dermatolog, który stwierdził dziwną łuszczycę na tle alergicznym....hmmmmm, sam nie wiem. Antybiotyków żadnych. Na mononukleozę chorował kiedyś mój bliski kumpel. W szkole wtedy kazali nam zwracać na siebie uwagę i tyle.

Jak piles od niego wodę albo coś to możliwe, na mononukleoze można długo chorować, a ona się nie objawia przez ten czas

Rubio

03.10.2017 16:44

Odpowiedz

Na ten moment jestem po wizycie u onkologa i usg - też onkolog, ale inny, obaj stwierdzili, że chyba "to nie to", ale wyniki są dziwne, i jutro kolejne usg i być może biopsja.

Rubio

03.10.2017 18:53

Odpowiedz

I mam pytanie do was, czy biopsja wystarczy, żeby się upewnić?

Matkos

03.10.2017 18:58

Odpowiedz

O 20:53, dnia 2017-10-03 Rubio napisał(-a):

I mam pytanie do was, czy biopsja wystarczy, żeby się upewnić?

Tak, to najlepsza metoda tak właściwie, robiłeś morfologie?

Rubio

03.10.2017 19:55

Odpowiedz

Tak, to najlepsza metoda tak właściwie, robiłeś morfologie?

Tak oczywiście i wysoki poziom monocytów, dziwne wątrobowe, trochę niskie płytki... i to właśnie daje do myślenia.

Rubio

13.10.2017 12:15

Odpowiedz

Czy możecie mi coś napisać więcej o waszych objawach, u mnie ciągle węzły, ale czekają aż się uspokoją, bo wynik może wyjść fałszywy. Zaczęła szwankować wątroba, mówię o wynikach krwi. Dalej czekamy. Cały pokłuty. Podpowiedzcie jak to było u was.