Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

symetria czy asymetria ?

Autor: Kocimietka • 09.09.2017 13:08 • 15 odpowiedzi

Kocimietka

09.09.2017 13:08

Odpowiedz
Cześć wszystkim!

Mam szybkie pytanko: mój chłopak, od pewnego czasu jest diagnozowany z powodu OBUSTRONNEJ limfadenopatii szyi. Ma węzły max. 20mm w tym dłuższym wymiarze i żadnych w sumie objawów ogólnych. Ostatnio czytaliśmy trochę o chłoniakach i nie rozumiemy jednej kwesti: jak to jest z symetrycznością limfadenopatii? tj. w ziarnicy złoślwej czy np. chłoniakach nieziarniczych, węzły powiększają się JEDNOSTRONNIE czy raczej nie ma to znaczenia i mogą powiększać się to tu, to tam? :) Np. jak ktoś ma guza w środpiersiu, to np. węzły szyjne powiększą się po stronie guza, czy mogą po drugiej też? Ogólnie jestesmy dobrej myśli, ale wiadomo: na wszelki wypadek zbieramy info.. :) Pozdrówki ~ Oliwia

Plamer

09.09.2017 21:21

Odpowiedz

O 15:08, dnia 2017-09-09 Kocimietka napisał(-a):

Cześć wszystkim!

Mam szybkie pytanko: mój chłopak, od pewnego czasu jest diagnozowany z powodu OBUSTRONNEJ limfadenopatii szyi. Ma węzły max. 20mm w tym dłuższym wymiarze i żadnych w sumie objawów ogólnych. Ostatnio czytaliśmy trochę o chłoniakach i nie rozumiemy jednej kwesti: jak to jest z symetrycznością limfadenopatii? tj. w ziarnicy złoślwej czy np. chłoniakach nieziarniczych, węzły powiększają się JEDNOSTRONNIE czy raczej nie ma to znaczenia i mogą powiększać się to tu, to tam? :) Np. jak ktoś ma guza w środpiersiu, to np. węzły szyjne powiększą się po stronie guza, czy mogą po drugiej też? Ogólnie jestesmy dobrej myśli, ale wiadomo: na wszelki wypadek zbieramy info.. :) Pozdrówki ~ Oliwia

Ja miałem chłoniaka ziarnicznego, i miałem guza wielkości pięści na prawym udzie a węzły też powiększoone w lewym więc w ziarnicy zlośliwej na pewno tak jest, a co do nieziarnicznych nie mam pojęcia.

Plamer

09.09.2017 21:32

Odpowiedz

O 15:08, dnia 2017-09-09 Kocimietka napisał(-a):

Cześć wszystkim!

a z resztą na pewno w ziarnicy węzły są obustronnie, bo stadium zaawwansowania jest dzielone od 1 do 4 gdzie w stopniu drugim węzły są powiększone po obu stronach.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłoniak_Hodgkina > ocena zaawansowania na wikipedii

Kocimietka

10.09.2017 13:14

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedź Plamer.. właśnie tak nam się też wydawało, aczkolwiek to stopniowanie zaaansowania, trochę inaczej rozumieliśmy, że chodzi o przeponę więc węzły górne (nad przeponą) i dolne (w brzuchu) ale po tej samej stronie. :) zastanawia nas też jeszcze jedna sprawa... mój przyszły mąż kilka dni temu dopiero przyznał się, że niektóre z węzłów (dolna część szyi wzdłuż tego dużego miesnia szyi) ma już od ... przeszło 6 lat!!! chloniak moze sie rozwijać aż tak długo? to jest w ogóle możliwe? może powinniśmy szukać czegoś jeszcze innego ... nie wiem co o tym myśleć szczerze mówiąc no i szykujemy się do biopsji jednego z tych węzłów..

Plamer

10.09.2017 18:55

Odpowiedz

O 15:14, dnia 2017-09-10 Kocimietka napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedź Plamer.. właśnie tak nam się też wydawało, aczkolwiek to stopniowanie zaaansowania, trochę inaczej rozumieliśmy, że chodzi o przeponę więc węzły górne (nad przeponą) i dolne (w brzuchu) ale po tej samej stronie. :) zastanawia nas też jeszcze jedna sprawa... mój przyszły mąż kilka dni temu dopiero przyznał się, że niektóre z węzłów (dolna część szyi wzdłuż tego dużego miesnia szyi) ma już od ... przeszło 6 lat!!! chloniak moze sie rozwijać aż tak długo? to jest w ogóle możliwe? może powinniśmy szukać czegoś jeszcze innego ... nie wiem co o tym myśleć szczerze mówiąc no i szykujemy się do biopsji jednego z tych węzłów..

Teraz Cie zaskocze bo ja też onkologom mówiłem, że guz mi rósł 6 lat, od czasu mononukleozy czyli choroby która jest wywoławana przez tego samego wirusa co Ziarnica złośliwa, mi osobiście nikt nie wierzył, a jestem pewien bo był to okres kiedy miałem nogę w gipsie i czułem na początku gipsu mały guzek który przez kilka lat olewalem

Plamer

10.09.2017 18:58

Odpowiedz

O 15:14, dnia 2017-09-10 Kocimietka napisał(-a):

Stadium drugie to jest to samo w przypadku powiększonych węzłów powyżej przepony(płuca) I ponizej, jak u mnie uda

Chociaż ten drugi przypadek jest strasznie rzadki ale lepiej wyleczalny z tego co wiem i przeżyłem :)

Kocimietka

10.09.2017 19:21

Odpowiedz

O kurczę.. faktycznie dziwna sprawa..., myslałam że tak ciężka choroba pojawia się dość gwałtownie i szybko postepuje, jeszcze mówiłam chłopakowi że gdyby od 6 lat miał chłoniaka to dzisiaj pewno nie byłoby go wśród żywych... dziękuję Plamer za info, teraz tym bardziej musimy przyłożyć się do badań i chyba bardziej skłaniać jednak ku ziarnicy ... :/

Kocimietka

10.09.2017 19:28

Odpowiedz

teraz jeszcze doczytałam..:) a jak objawia się mononukleoza? można ją przeoczyć? nie wiemy (chłopak nie pamięta) czy kiedykolwiek miał epizod tej choroby ...

Plamer

10.09.2017 19:47

Odpowiedz

O 21:28, dnia 2017-09-10 Kocimietka napisał(-a):

teraz jeszcze doczytałam..:) a jak objawia się mononukleoza? można ją przeoczyć? nie wiemy (chłopak nie pamięta) czy kiedykolwiek miał epizod tej choroby ...

Wysypka przede wszystkim, powiększone organy np śledziona, wątroba, no i w krwi ob podwyższone, gorączka

Plamer

10.09.2017 19:50

Odpowiedz

O 21:28, dnia 2017-09-10 Kocimietka napisał(-a):

W internecie dużo o tym jest :)

Kocimietka

11.09.2017 06:51

Odpowiedz

Dzięki Plamer, poczytam jeszcze o tym i cierpliwie poczekamy na wyniki biopsji... dużo zdrówka i jeszcze raz dziękujemy za info ! :)

Plamer

11.09.2017 13:41

Odpowiedz

O 08:51, dnia 2017-09-11 Kocimietka napisał(-a):

Dzięki Plamer, poczytam jeszcze o tym i cierpliwie poczekamy na wyniki biopsji... dużo zdrówka i jeszcze raz dziękujemy za info ! :)

:) jak coś to piszcie

beata79

12.09.2017 03:40

Odpowiedz

Nie ma na co czekać tylko trzeba działać. Są chloniaki, które rozwijają się powoli i latami - np chloniak grudkowy. Zwykła biopsja może nie wystarczyć, powinno się wyciąć cały węzeł. A najlepiej się udać do doświadczonego onkologa.

Kocimietka

13.09.2017 17:24

Odpowiedz

wpadło nam do głowy coś jeszcze. :) czytamy, że w ziarnicy występuje guz w klatce piersiowej i, że niektórzy mają węzły powiększone w tych dołkach nad obojczykiem. Dobrze rozumiemy, że powiększony węzeł w dołku, jest "kawałkiem" guza w śródpiersiu? no i drugie: co jest pierwsze? węzy szyjne czy węzły w klatce? :) bo gdzieś się ta choroba musio wykluwać najpierw... mój facet RTG ma czyste... całe szczęście, ale w dole szyi ma węzły takie po 20mm na długość..

Matkos

14.09.2017 05:21

Odpowiedz

O 19:24, dnia 2017-09-13 Kocimietka napisał(-a):

wpadło nam do głowy coś jeszcze. :) czytamy, że w ziarnicy występuje guz w klatce piersiowej i, że niektórzy mają węzły powiększone w tych dołkach nad obojczykiem. Dobrze rozumiemy, że powiększony węzeł w dołku, jest "kawałkiem" guza w śródpiersiu? no i drugie: co jest pierwsze? węzy szyjne czy węzły w klatce? :) bo gdzieś się ta choroba musio wykluwać najpierw... mój facet RTG ma czyste... całe szczęście, ale w dole szyi ma węzły takie po 20mm na długość..

Może się zacząć i tu i tu, może się zacząć w brzuchu, na miednicy, na udach

Kocimietka

16.09.2017 12:48

Odpowiedz

oki, dziękuje ślicznie wszystkim za pomoc, na razie wiemy wszystko co potrzeba, można zamknąć temat. :)