Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pytanie związane z plucami/oskrzelami

Autor: Shearer • 14.06.2017 10:14 • 5 odpowiedzi

Shearer

14.06.2017 10:14

Odpowiedz

Jestem 5 lat po leczeniu ziarnicy IIb ns chemią avbn oraz radioterapia na klatkę piersiową. Od ponad pół roku zauważyłem że czasami przy intensywnym chrzakanięciu jest taki oglos rzężenia, po chrzakanięciu na jakiś czas to ustaje. Nie jest tak za każdym razem, ale zdarza się. Również jak czasami odkaszlne to dźwięk jest inny niż to ma miejsce przy zwykłym kaszlu. Czasami odcharcze również przezroczysta wydzieline. Dodatkowo w ciągu dnia potrafi mnie zabolec w okolicy srodpiersia na 2,3 sekundy. Najbardziej martwi mnie brzydki dźwięk przy chrzakanięciu...

Shearer

14.06.2017 10:15

Odpowiedz

Ogólnie nie mam dusznosci, uprawiam różne sporty, morfologie miałem miesiąc temu - wyszła idealnie. Wcześniej przy diagnozie była bardzo zła. Czy ktoś miał podobne problemy, ewentualnie jakieś podpowiedzi? Pozdrawiam

Gizmo

14.06.2017 22:34

Odpowiedz

Ja mam podobnie. Na CT wyszlo mi rozstrzenie oskrzeli jako powikłanie po radioterapii. Od 3 lat stan stabilny i lekarz twierdzi, że już nie powinni byc gorzej:-)

Shearer

15.06.2017 07:45

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się czy wpływ na te objawy może mieć fakt że trenuje dzieci w piłkę nożną i dużo pracuje głosem? Jak myślisz? Pozdrawiam :)

Janek

20.06.2017 12:48

Odpowiedz

O 09:45, dnia 2017-06-15 Shearer napisał(-a):

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się czy wpływ na te objawy może mieć fakt że trenuje dzieci w piłkę nożną i dużo pracuje głosem? Jak myślisz? Pozdrawiam :)

U mnie to się pojawia co jakiś czas, takie rzężenie gdy odkaszle znika, czasami nie można odkaszleć, mam to już od kilku lat, w zeszłym roku nawet robiłem RTG wynik, płuca czyste, najprawdopodobniej to odległe skutki uboczne chemii, naświetlań, no u mnie naświetlania były 30 lat, chemii 6 lat temu, myślę, że to nic takiego da się z tym żyć, na złość ZUS-owi do setki, pozdrawiam

Shearer

22.06.2017 15:05

Odpowiedz

Janku wszystkiego dobrego, jesteś dla nas wszystkich wzorem jak podchodzić do tej choroby!