Obstawiam ze miała na myśli os długa, tak jak powiedziała, bo część radiologow partY na długą, część na krótką. Sama już nie wiem jak się powinno, byłam na wielu usg i jeden mi mówił o długiej inny o krótkiej.
Mam niezły mętlik w głowie . Chciałbym spytać co o tym sądzicie:
Historia była taka że byłem na usg węzłów chłonnych i pani stwierdziła 15 mm w osi długiej największy. Później kontrolnie zbadałem usg brzucha Bo tak zalecił doktor i przy okazji poprosiłem żeby rzucił okiem na węzeł bo był 15 mm I czy się zmniejszył gość powiedział że dalej ma 15 mm ale nie mówiłem jeszcze o jaką oś chodzi. Później na jeszcze jednym kontrolnym usg wyszło że osi długa ma 22 mm a oś krótka 9 mm to było już po leczeniu antybiotykami i pani wtedy powiedziała mi że oś długa nie ma znaczenia i zwraca się uwagę szczególnie na oś krótko i teraz zastanawia mnie po pierwsze czy ta pierwsza pani która napisała 15 mm osi długiej miała tak naprawdę na myśli oś krótka I czy później przy usg brzucha jak gościu rzucił okiem na węzeł i powiedział że dalej ma 15 mm bo pytałem czy się zmniejszył to czy nie chodziło mu również o oś krótka bo przecież gdyby oś krótka miała załóżmy 9 mm to by powiedział że się zmniejszył z drugiej strony gdyby się zwiększało to by powiedział że się zwiększył. Być może ciężko zrozumieć co pisze ale staram się to napisać w miarę zrozumiale
Rozpisze etapami dla jasności kolejne usg:
1. Węzeł 15 mm w osi długiej
2. Węzeł 15mm nie powiedziałem o która oś mi chodzi, mógł badać oś krótka bo podobno ta ma większe znaczenie
3. Węzeł 9mm na 22mm robiła ta sama pani usg co pierwszym razem i mówiłem ze miał 15mm na co ona ze się zmniejszył bo ma 9mm
4.Wezel 8mm na 22mm