Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Strach przed chłoniakiem :(

Autor: tymbark92 • 08.06.2017 11:56 • 13 odpowiedzi

tymbark92

08.06.2017 11:56

Odpowiedz
Przychodzę do was moi mili z pewnym pytaniem. Jakiś czas temu miałem powiększony węzeł na lewej stronie szyi o grubości 15 mm po wzięciu antybiotyku węzeł zmalał do 9 mm a dwa-trzy tygodnie później Zmalał do 8 mm mimo że przez te dwa tygodnie antybiotyku już nie brałem więc można powiedzieć że zmalał sąm siebie ,jest nisko Echogeniczny co znaczy chyba hypo Echogenicznny. zaś z prawej był 5mm normalny a teraz po paru tygodniach ma 6 mm o pogrubionej warstwie korowej. Są owalne. Pani od usg mówi żeby się nie martwić.

Zastanawia mnie fakt czy ten węzeł mógłby się przy chłoniaku pomniejszyć z 15 mm na 9 mm po antybiotyku a później sam siebie z 9 mm na 8 mm?

Przeżywam koszmar związany z martwieniem się o to A jak pomyślę że od dwóch lat mam różne wahania temperatury to tym bardziej się martwię.

Wyczytałem ze przy chłoniaku wezly mogą się okresowo zmniejszać a przy ziarnicy jakiś koleś miał pomniejszenie węzłów po antybiotykach i czytałem ze może tak być :/

Tymbark92

08.06.2017 13:53

Odpowiedz

Chciałem jesZcze spytać jak wyglada ból węzłów po spożyciu alkoholu? Bo chciałem zrobić test i napilem się 2 kieliszki i tak trochę głowa bolała troszkę żeby troszkę sZyja nie wiem czy to jakiś dodatkowy objaw czy już sam sobie wkręcam ...

Tymbark92

08.06.2017 14:18

Odpowiedz

Dodam ze choruje na nerwice i przechodzę przez KOSZMAR związany z tym , dochodzą nawet myśli samobójcze :(

tymbark92

08.06.2017 16:58

Odpowiedz

Najbardziej martwi mnie ze po półtora miesiąca ten węzeł dalej jest hypoechogeniczny i nie wiem co mam z tym robić.

Tymbark92

08.06.2017 18:57

Odpowiedz

Prosze odpiszcie coś :/

oika

09.06.2017 09:03

Odpowiedz
może się zmniejszyć po antybiotykach ale nie aż tak.
nie może się zmniejszyć po 2 tyg niebrania antybiotyku.
lekarz mówił nie martw się.
to teraz najmożliwiej prosto :
1. przede wszystkim wyłącz internet.
2. zajmij się życiem.
3. faktycznie powinieneś odwiedziś lekarza. ale tego od głowy.

pozdrawiam/

Tymbark92

09.06.2017 11:08

Odpowiedz

Martwi mnie ze on od 2 miesięcy niektóre są hypoechogeniczne :/

Tymbark92

09.06.2017 15:41

Odpowiedz
Popelnilem chyba błąd bo węzeł największy miał 15mm ALE w osi długiej i tylko ta oś była oznaczona a teraz w osi długiej ma 22mm :(

Wiec albo pani robiąca usg złe napisała ze oś krótka a nie długa albo węzeł się powiększył zamiast pomniejszyć.

Tymbark92

09.06.2017 15:50

Odpowiedz
Mam jakaś cicha nadzieje ze pani złe napisała oś długa Zamiast os krótka ale to taka złudna nadzieja trochę :(

Pani onkolog dała skierowanie na TK szyi żeby określić wielkość tych węzłów a ja zamierzam iść robić prywatnie bo szkoda czasu, czy rezonans magnetyczny nie będzie lepszym rozwiązaniem ?

Tymbark92

09.06.2017 23:42

Odpowiedz
Mam niezły mętlik w głowie . Chciałbym spytać co o tym sądzicie:

Historia była taka że byłem na usg węzłów chłonnych i pani stwierdziła 15 mm w osi długiej największy. Później kontrolnie zbadałem usg brzucha Bo tak zalecił doktor i przy okazji poprosiłem żeby rzucił okiem na węzeł bo był 15 mm I czy się zmniejszył gość powiedział że dalej ma 15 mm ale nie mówiłem jeszcze o jaką oś chodzi. Później na jeszcze jednym kontrolnym usg wyszło że osi długa ma 22 mm a oś krótka 9 mm to było już po leczeniu antybiotykami i pani wtedy powiedziała mi że oś długa nie ma znaczenia i zwraca się uwagę szczególnie na oś krótko i teraz zastanawia mnie po pierwsze czy ta pierwsza pani która napisała 15 mm osi długiej miała tak naprawdę na myśli oś krótka I czy później przy usg brzucha jak gościu rzucił okiem na węzeł i powiedział że dalej ma 15 mm bo pytałem czy się zmniejszył to czy nie chodziło mu również o oś krótka bo przecież gdyby oś krótka miała załóżmy 9 mm to by powiedział że się zmniejszył z drugiej strony gdyby się zwiększało to by powiedział że się zwiększył. Być może ciężko zrozumieć co pisze ale staram się to napisać w miarę zrozumiale

Rozpisze etapami dla jasności kolejne usg:

1. Węzeł 15 mm w osi długiej
2. Węzeł 15mm nie powiedziałem o która oś mi chodzi, mógł badać oś krótka bo podobno ta ma większe znaczenie
3. Węzeł 9mm na 22mm robiła ta sama pani usg co pierwszym razem i mówiłem ze miał 15mm na co ona ze się zmniejszył bo ma 9mm
4.Wezel 8mm na 22mm

magda

10.06.2017 12:52

Odpowiedz

Obstawiam ze miała na myśli os długa, tak jak powiedziała, bo część radiologow partY na długą, część na krótką. Sama już nie wiem jak się powinno, byłam na wielu usg i jeden mi mówił o długiej inny o krótkiej.

O 01:42, dnia 2017-06-10 Tymbark92 napisał(-a):

Mam niezły mętlik w głowie . Chciałbym spytać co o tym sądzicie:

Historia była taka że byłem na usg węzłów chłonnych i pani stwierdziła 15 mm w osi długiej największy. Później kontrolnie zbadałem usg brzucha Bo tak zalecił doktor i przy okazji poprosiłem żeby rzucił okiem na węzeł bo był 15 mm I czy się zmniejszył gość powiedział że dalej ma 15 mm ale nie mówiłem jeszcze o jaką oś chodzi. Później na jeszcze jednym kontrolnym usg wyszło że osi długa ma 22 mm a oś krótka 9 mm to było już po leczeniu antybiotykami i pani wtedy powiedziała mi że oś długa nie ma znaczenia i zwraca się uwagę szczególnie na oś krótko i teraz zastanawia mnie po pierwsze czy ta pierwsza pani która napisała 15 mm osi długiej miała tak naprawdę na myśli oś krótka I czy później przy usg brzucha jak gościu rzucił okiem na węzeł i powiedział że dalej ma 15 mm bo pytałem czy się zmniejszył to czy nie chodziło mu również o oś krótka bo przecież gdyby oś krótka miała załóżmy 9 mm to by powiedział że się zmniejszył z drugiej strony gdyby się zwiększało to by powiedział że się zwiększył. Być może ciężko zrozumieć co pisze ale staram się to napisać w miarę zrozumiale

Rozpisze etapami dla jasności kolejne usg:

1. Węzeł 15 mm w osi długiej

2. Węzeł 15mm nie powiedziałem o która oś mi chodzi, mógł badać oś krótka bo podobno ta ma większe znaczenie

3. Węzeł 9mm na 22mm robiła ta sama pani usg co pierwszym razem i mówiłem ze miał 15mm na co ona ze się zmniejszył bo ma 9mm

4.Wezel 8mm na 22mm

Tymbark92

10.06.2017 13:34

Odpowiedz

Ok tylko trochę mnie dziwi ze później ta sama pani jak byłem kontrolnie zbadać mówiła ze się zmniejszył bo ma 9mm chodziło o os krotka a os długa miał 22mm już , mówiłem ze miał 15mm nie mówiłem w jakiej osi na co ona ze sie zmniejszył bo ma 9

Tymbark

11.06.2017 10:49

Odpowiedz

Najgorsze jest to Ze jak byłem u rodzinnego to pytałem o dwie twarde duże gulki podłużne po obu stronach i mówił ze to migdały ale poczytałem ze migdały nie są wyczuwalne palcami No i wyglada na to ze to są te wezly ... duże i twarde :/

Tymbark92

12.06.2017 16:18

Odpowiedz

Dzisiaj węzeł po lewej 7x17 ostatnio był 8x22, dziwne to wszystko. Najbardziej niepokoi ze są twarde .