Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Węzły i ból karku

Autor: Patryk • 16.05.2017 14:57 • 9 odpowiedzi

Patryk

16.05.2017 14:57

Odpowiedz

Cześć, już tutaj kiedyś pisałem. Od trzech miesięcy mam powiększone węzły szyjne i podbródkowe, na usg podłużne z widoczną wnęką podobno bez patologii.. Od jakiegoś czasu doszła mi straszna sztywność i ból szyi, wydaje mi się że ma to związek z wezlami. Lekarz zrobił morfologie ob i rtg klatki wszystko wporządku, nie kazał się martwić stwierdził że samo przejdzie. Nie mam żadnych innych objawów, nie poce się, nawet ostatnio przytylem ale moje węzły i ból karku nie dają spokoju. Węzły nie powiększają się wogole, jakie były takie są, te niektóre które mogę wyczuć uciekają pod palcami,

Patryk

16.05.2017 14:58

Odpowiedz

Cześć, już tutaj kiedyś pisałem. Od trzech miesięcy mam powiększone węzły szyjne i podbródkowe, na usg podłużne z widoczną wnęką podobno bez patologii.. Od jakiegoś czasu doszła mi straszna sztywność i ból szyi, wydaje mi się że ma to związek z wezlami. Lekarz zrobił morfologie ob i rtg klatki wszystko wporządku, nie kazał się martwić stwierdził że samo przejdzie. Nie mam żadnych innych objawów, nie poce się, nawet ostatnio przytylem ale moje węzły i ból karku nie dają spokoju. Węzły nie powiększają się wogole, jakie były takie są, te niektóre które mogę wyczuć uciekają pod palcami, a nie które z boku szyi są malusienkie i raczej nie przesuwne. Chciałem was prosić o radę czy powinienem badać się dalej pod kątem ewentualnych zmian nowotworowych czy zaufać swojemu rodzinnemu? jak myślicie czy może to mieć podłoże inne niż zapalne? Ściąga mi to sen z powiek, a ból karku jest nie do zniesienia. Czytałem że z powodu zapalenia węzłów może występować kręcz szyi którego objawy są identyczne moje bóle. Pozdrawiam was wszystkic ciepło

Kamila

16.05.2017 15:10

Odpowiedz

Hej, ja miałam robione usg 2 razy byłam u hematologa i onkologa i każdy twierdzi że jest wszystko ok... biorę nawet tabletki na psychikę . Mnie bolą pachy i kark też. Też się obawiam że mam ziarnice, moje węzły są hipoechogoniczne( niektóre) ale z zachowaną wnęka. Choć ja tej wnęki na zdjęciach nie widzę. Pocę się w nocy, ale tylko plecy mam wilgotne, nie muszę się przebierać. Za tydzień idę jeszcze na rtg

Patryk

16.05.2017 17:31

Odpowiedz

U mnie na wyniku usg nie piszę czy węzły są hyperjakiestam tylko że widoczne węzły z widoczną wnęką tłuszczową. Pani powiedziała że są odczynowe nie patologiczne. Więc Dlaczego nie są "hyper"?

Patryk

16.05.2017 17:35

Odpowiedz

O 19:31, dnia 2017-05-16 Patryk napisał(-a):

U mnie na wyniku usg nie piszę czy węzły są hyperjakiestam tylko że widoczne węzły z widoczną wnęką tłuszczową. Pani powiedziała że są odczynowe nie patologiczne. Więc Dlaczego nie są "hyper"?

Dodam jeszcze że mnie niektóre węzły czasem pobolewają np jak byłem ostatnio przeziębiony a czasami jak dotykam to też pobolewają

Kamila

16.05.2017 18:47

Odpowiedz

O 19:35, dnia 2017-05-16 Patryk napisał(-a):

O 19:31, dnia 2017-05-16 Patryk napisał(-a):

Dodam jeszcze że mnie niektóre węzły czasem pobolewają np jak byłem ostatnio przeziębiony a czasami jak dotykam to też pobolewają

A na zdjęciu usg są ciemniejsze ? Dodaj tu zdjęcie, ja przeglądałam dużo forum angielskich i wiem jakie są zdrowe. U mnie niektóre o niższej echogenicznosci ale z widoczną wnęka. Boję się o tą echogenicznosc bo takie też występują w ziarnicy... radiolog powinien ci napisać czy te węzły są normo echogoniczne

Paweł

16.05.2017 18:50

Odpowiedz

Lekarzem, ktory jest specjalista od wezlow jest hematolog, on powinien ci pomoc. Z opisu wynika, ze twoje wezly sa ok, ale moze hematolog rozjasni czy bole karku sa od wezlow i co w takiej sytuacji zrobic. Nie zaszkodzi powtorzyc badanie za jakis czas.

Patryk

16.05.2017 19:20

Odpowiedz

A czy jeśli węzły czasami pobolewają np jak się przeziebie to nie dobry znak? I jeszcze moje pytanie czy ciągle macanie węzłów może powodować że one nie znikają?

Paweł

16.05.2017 20:09

Odpowiedz

Bol wezlow to prawidlowy objaw, wezly moga sie nie zmniejszac od ciaglego macania.

Patryk

16.05.2017 20:12

Odpowiedz

O 22:09, dnia 2017-05-16 Paweł napisał(-a):

Bol wezlow to prawidlowy objaw, wezly moga sie nie zmniejszac od ciaglego macania.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :) mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Za jakiś miesiąc pójdę powtórzyć usg. Jak nie będzie poprawy pomyślę o prywatnej wizycie u hrmatologa bo na NFZ skierowane od rodzinnego raczej nie ma co liczyć. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę wszystkiego dobrego :)