Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Wyniki usg, pomóżcie

Autor: Patryk • 25.04.2017 13:38 • 5 odpowiedzi

Patryk

25.04.2017 13:38

Odpowiedz

Cześć, od miesiąca mam dużo powiększonych węzłów na szyi. Żadnych objawów, jedyne co mi dolega to zesztywnialy bolacy kark i szyja. Rtg klatki w dwóch gabinetach oba bez żadnych widocznych zmian, dziś wyniki morfo i ob - wzorowo. Wczoraj usg węzłów, 16 węzłów większość malutkich podłużnych największy 17-5mm. Wszystkie z wnęką tłuszczową, lekarka mówi że odczynowe że żadne tam nowotworowe sprawy. Dostałem dwa dni temu katar i ból gardła chyba alergiczny i kilka węzłów bolało jak dotykam. Myślicie że mogę być spokojny?

Patryk

25.04.2017 13:40

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2017-04-25 Patryk napisał(-a):

Cześć, od miesiąca mam dużo powiększonych węzłów na szyi. Żadnych objawów, jedyne co mi dolega to zesztywnialy bolacy kark i szyja. Rtg klatki w dwóch gabinetach oba bez żadnych widocznych zmian, dziś wyniki morfo i ob - wzorowo. Wczoraj usg węzłów, 16 węzłów większość malutkich podłużnych największy 17-5mm. Wszystkie z wnęką tłuszczową, lekarka mówi że odczynowe że żadne tam nowotworowe sprawy. Dostałem dwa dni temu katar i ból gardła chyba alergiczny i kilka węzłów bolało jak dotykam. Myślicie że mogę być spokojny? W okolicach obojczykowych żadnych węzłów

Paweł

26.04.2017 11:50

Odpowiedz

Powinieneś być spokojny, węzły mają prawidłowy wygląd, a to, że jest ich dużo świadczy o tym, że przechodzisz lub przeszedłeś infekcję, zapalenie lub coś w tym stylu. Powtórz badania za jakiś czas w ramach kontroli.

kafejanka

26.04.2017 14:15

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2017-04-25 Patryk napisał(-a):

Cześć, od miesiąca mam dużo powiększonych węzłów na szyi. Żadnych objawów, jedyne co mi dolega to zesztywnialy bolacy kark i szyja. Rtg klatki w dwóch gabinetach oba bez żadnych widocznych zmian, dziś wyniki morfo i ob - wzorowo. Wczoraj usg węzłów, 16 węzłów większość malutkich podłużnych największy 17-5mm. Wszystkie z wnęką tłuszczową, lekarka mówi że odczynowe że żadne tam nowotworowe sprawy. Dostałem dwa dni temu katar i ból gardła chyba alergiczny i kilka węzłów bolało jak dotykam. Myślicie że mogę być spokojny?

Powiększone węzły mogą być też od alergii.

Patryk

27.04.2017 13:22

Odpowiedz
Lekarz stwierdził patrząc na morfologie że to mononukleoza ponieważ są powiększone procentowo chyba monocyty czy coś takiego.
Niby fakt, dostałem dwa dni temu mega osłabienia, gardło trochę pobolewa, nos zatkany ale węzły zaczęły mi się powiększać już dwa miesiące temu. Czy to możliwe żeby choroba tyle czasu siedziała tylko w węzłach a teraz zaczęła dawać takie objawy grypowe? Pozdrawiam wszystkich ciepło :)

lenka

27.04.2017 18:39

Odpowiedz

O 15:22, dnia 2017-04-27 Patryk napisał(-a):

Lekarz stwierdził patrząc na morfologie że to mononukleoza ponieważ są powiększone procentowo chyba monocyty czy coś takiego.

Niby fakt, dostałem dwa dni temu mega osłabienia, gardło trochę pobolewa, nos zatkany ale węzły zaczęły mi się powiększać już dwa miesiące temu. Czy to możliwe żeby choroba tyle czasu siedziała tylko w węzłach a teraz zaczęła dawać takie objawy grypowe? Pozdrawiam wszystkich ciepło :)

Na mononukleoze mozna chorowac kilka lat a ona ujawnia sie dopiero po jakims czasie.