Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Mój poczatek z ziarnica????

Autor: Paulina992 • 21.04.2017 16:49 • 4 odpowiedzi

Paulina992

21.04.2017 16:49

Odpowiedz
Witam. Co oznacza mój wynik usg:
Obustronnie na szyi w okolicach podzuchwowych i na karku powiększone węzły chłonne , cześć z nich o niskiej echogenicznosci, z zachowaną wnęka, o średnicy po stronie lewej 9-20 mm, po stronie prawej 10-23 mm. W obu pachwinach niezbyt liczne odczynowe węzły chłonne o średnicy 9-13 mm. Patologicznych węzłów nie stwierdzono. Wizyta u onkologa w poniedziałek, ale ja nie śpię po nocach, pocę się. Czy mam ziarnice ?

Co oznacza ten wynik ? Nalegac na biopsje ? Dodam, że wyniki krwi mam dobre. Ob 4, crp ujemne.

Superkonkord

22.04.2017 13:09

Odpowiedz

Poczekaj spokojnie na wizytę u onkologa. Jeśli to chłoniak Hodgkina to on nie rośnie szybko więc nawet kilka miesięcy nie musi być problemem, a przecież chodzi o kilka dni. Rozsianie powiększonych węzłów może sugerować ZZ ale nie musi. Nocne poty również. Do rozpoznania potrzeba wielu badań na które wyśle Cię onkolog a samo OB i CNR nie jest wystarczające. Pozdrawiam

Magda

22.04.2017 15:51

Odpowiedz

Ale w pachwinach masz odczynowe. Każdy takie tam ma. Szyjne lekarz napisał że nie patologiczne. Oczywiście szukaj przyczyny ale opis nie wskazuje na chloniaka.

Poczekaj spokojnie na wizytę u onkologa. Jeśli to chłoniak Hodgkina to on nie rośnie szybko więc nawet kilka miesięcy nie musi być problemem, a przecież chodzi o kilka dni. Rozsianie powiększonych węzłów może sugerować ZZ ale nie musi. Nocne poty również. Do rozpoznania potrzeba wielu badań na które wyśle Cię onkolog a samo OB i CNR nie jest wystarczające. Pozdrawiam

Paulina992

22.04.2017 16:20

Odpowiedz

O 17:51, dnia 2017-04-22 Magda napisał(-a):

Ale w pachwinach masz odczynowe. Każdy takie tam ma. Szyjne lekarz napisał że nie patologiczne. Oczywiście szukaj przyczyny ale opis nie wskazuje na chloniaka.

Jest napisane że część jest o niższej echogenicznosci , z zachowaną wnęka. A co z resztą? Węzły są prawidłowe ? Gdyby miały zatarta zatokę to byłoby to napisane w opisie usg ?

Magda

23.04.2017 06:25

Odpowiedz

O niższej echogenicznosci świadczy tylko że jest jakiś proces zapalny, nie mówi jaki. U mnie napisano że zatoka zatarta, a po wycięciu mimo to wyszło że odczynowy. Lekarz napisał że nie są patologiczne więc najwidoczniej nie są.

O 17:51, dnia 2017-04-22 Magda napisał(-a):

Jest napisane że część jest o niższej echogenicznosci , z zachowaną wnęka. A co z resztą? Węzły są prawidłowe ? Gdyby miały zatarta zatokę to byłoby to napisane w opisie usg ?