Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

powiększone węzły nadobojczykowe

Autor: Julka • 04.04.2017 09:55 • 3 odpowiedzi

Julka

04.04.2017 09:55

Odpowiedz
Witam wszystkich
czy powiększone węzły nadobojczykowe zawsze muszą oznaczać nowotwór np. zz? już mam mętlik w głowie od czytania tych wszystkich artykułów na necie.
Od tygodnia wiem że mam powiększone węzły nadobojczykowe, czy były wcześniej nie wiem. mam zrobione usg szyi z którego wynika że są powiększone 3 węzły z lewej strony nadobojczykowej o dł 6mm; 8,3mm i 11,3mm oraz 1 węzeł 9mm w zausznej lewej części głowy; lekarz nic więcej nie napisał ani nie powiedział czy są odczynowe czy nie, niedługo pójdę do innego lekarza na konsultację i ponowne usg szyi
rtg klatki czyste
morfologia, ob, crp- wszystko w normie
okulista ok
laryngolog- w trakcie czekania na wizytę
na nic ostatnio nie chorowałam
mam bardzo częste bóle z tyłu głowy i karku

jeśli macie jakieś pomysły gdzie mogę dalej uderzać lub jakie badania jeszcze zrobić proszę o info
Pozdrawiam cieplutko:)

Paweł

04.04.2017 13:52

Odpowiedz

Na pewno powinnaś zgłosić się po poradę lekarską do hematologa lub onkologa, węzły w tym miejscu na pewno nie zawsze w 100% są patologiczne, ale jest to ważny argument do pogłębionych badań. Węzły są małe, musi je koniecznie obejrzeć specjalista.

Magda

05.04.2017 08:14

Odpowiedz

Przede wszystkim dobre usg, czy są hipoechogenne, stosunek długość do szerokości, czy mają zatoki. Z dokładnym usg idź do hematologa najlepiej. Ja mam nad obojczykiem 5/2 mm ale zdrowy, szyjne mam bardziej podejrzane. Więc nie zawsze nad obojczykiem to patologia, ale na pewno częściej niż gdzie indziej

Na pewno powinnaś zgłosić się po poradę lekarską do hematologa lub onkologa, węzły w tym miejscu na pewno nie zawsze w 100% są patologiczne, ale jest to ważny argument do pogłębionych badań. Węzły są małe, musi je koniecznie obejrzeć specjalista.

Julka

07.04.2017 08:25

Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedzi:)

wczoraj byłam na usg u innego lekarza i zapewnił mnie, że te węzły nie są nowotworowe-Ufff
Teraz zostaje mi na spokojnie poszukać gdzie znajduje się stan zapalny i go wyleczyć

Pozdrawiam wszystkich