Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Podejrzany wezel?

Autor: silveretta • 15.03.2017 16:19 • 3 odpowiedzi

silveretta

15.03.2017 16:19

Odpowiedz
Witam niedawno robilam usg szyi i wyszedl okragly wezel o wzmozonym przeplywie odwnekowym. Mial 8x6.8x3.8 mm, dzisiaj zrobilam elastografie, wezel urosl :
Węzeł chlonny w okolicy podbródkowej o wym. 3.9x8.7x9.6 mm ma wyraźną wnękę, pojedyncze naczynie odwnękowe z niskooporowym przeplywem w badanym naczyniu (RI -0.56) oraz indeks ES2 badaniu elastograficznym (str. Ratio 1.31). Badany wezel jak i pozostale wezly okolicy szyi bez cech patologii.

Czyli moge spac spokojnie? I okragle rozmiary tego wezla nie swiadcza o niczym ? I jak to sie stalo, ze ostatnio mial wzmozone unacxynienie, teraz juz (chyba) normalne, a w wielkosci sie nie zmniejszyl, a nawet powiekszyl?
Czy te wymiary nie sa zaburzone? Pierwsze usg wymkary 8x6.5x3.8 mm, drugie 7.1x4.3 mm, a teraz takie... Rosnie, czy to jest w granicach bledu? Obawialam sie,ze to moze byc wezel przerzutowy np z raka gardla, bo mnie ciagle ono boli. A w chloniakach ponoc elastografia wychodzi ok, wiec nie wiem... Zaufac lekarzowi? Jutro jeszcze mam onko...Ale taki stres mam

Rado

15.03.2017 17:47

Odpowiedz

Jeżeli chodzi o małe różnice w wielkości węzłów to mi lekarz powiedział, że wystarczy mocniej aparat przycisnąć i już może lekko inny wymiar wyjść, więc odchylenia typu 1-2 mm chyba o niczym nie świadczą. U mnie przy każdym badaniu wychodzą trochę inne wymiary, raz w jedną raz w drugą stronę. Najważniejszy jest wygląd węzła w takim badaniu, ty masz napisane, że bez cech patologii, ale jeżeli jutro masz wizytę u onko to musisz być cierpliwa i jego o wszystko wypytać. Tak naprawdę jedyny sposób na prawidłową identyfikację węzła to wycięcie takiego do badania w całości.

silveretta

15.03.2017 18:06

Odpowiedz

O 18:47, dnia 2017-03-15 Rado napisał(-a):

Jeżeli chodzi o małe różnice w wielkości węzłów to mi lekarz powiedział, że wystarczy mocniej aparat przycisnąć i już może lekko inny wymiar wyjść, więc odchylenia typu 1-2 mm chyba o niczym nie świadczą. U mnie przy każdym badaniu wychodzą trochę inne wymiary, raz w jedną raz w drugą stronę. Najważniejszy jest wygląd węzła w takim badaniu, ty masz napisane, że bez cech patologii, ale jeżeli jutro masz wizytę u onko to musisz być cierpliwa i jego o wszystko wypytać. Tak naprawdę jedyny sposób na prawidłową identyfikację węzła to wycięcie takiego do badania w całości.

Wiem, ale ile sie czeka na wyciecie? Nie wiem czy mi da skierowanie skoro kazdy mowi, ze bez cech patologii... ale martwia mnie te wumoary bo mam kazdy wezel 1.2x0.2x0.3 m

Cm a ten ma 8x4x9mm jest taki okragly... a w elastografie es2, to ponoc dokaldne badanie, ale wolalabym by wyszedl es1... a moze wezel troche twardniec od ciaglego naciskania i macania?

Rado

15.03.2017 19:32

Odpowiedz

Mi kiedyś ktoś powiedział, że od ciągłego naciskania i macania węzły mogą nie tylko nie zmaleć do prawidłowej wielkości, ale nawet urosnąć. Czy to prawda tego nie wiem, ale lekarze każą nie macać ;) Na wycięcie w ramach NFZ czeka się ok. miesiąca, jeżeli wycięcie nie wymaga znieczulenia ogólnego to można wyciąć prywatnie i wtedy kilka dni czekania na zabieg. Porozmawiaj jutro z lekarzem, na forum niestety nikt ci diagnozy postawić nie zaryzykuje.