Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Sitaminy tak czy nie?

Autor: Angelika889 • 03.03.2017 22:41 • 5 odpowiedzi

Angelika889

03.03.2017 22:41

Odpowiedz

Kochani,a jak to jest z witaminami? Mozna brac czy nie? Na jednych stronach czytam,ze mozna , a na innych,ze witaminy wspomagaja rozrost komorek nowotworowych. Chcialam zaczac brac cos,ale sama juz nie wiem. Zakonczylam leczenie,a wizyte mam dopiero na koniec marca.

Superkonkord

06.03.2017 07:42

Odpowiedz

Nie słyszałem żeby były ogólne przeciwwskazania do suplementacji po leczeniu. To chyba indywidualny temat zależny od wyników badań. Pytanie tylko czy potrzebujesz brać kompleks witamin? 90% witamin i minerałów przy mądrej diecie można "przytulić" z jedzenia.

INES

06.03.2017 10:07

Odpowiedz

Mi lekarze zawsze odradzali branie witamin. Duże dawki witamin z suplementów diety sprzyjają rozwojowi nowotworu. Nie rób nic bez konsultacji z lekarzem. I tak zgadzam się, że zbilansowana dieta da Ci wystarczająco witamin i minerałów. Jedyna witamina, której mamy wiecznie niedobór, bez względu na dietę to witamina D.

Oika

06.03.2017 14:45

Odpowiedz
Ja suplementy brałam, biorę i brać będę. W życiu nie słyszalam żeby suplementy miały wpływać na rozwój nowotworu..... brzmi to co najmniej niedorzecznie.
Leczę się u jednego z najlepszych hematologów i jedyna uwaga do wspomagania się jest taka : nic 2 dni przed i 2 dni po wlewie. I tego się trzymam. Po 2 latach leczenia jestem w świetnej formie.

INES

06.03.2017 22:12

Odpowiedz

Olka, Jak uważasz :) Każdy ma swój ogródek. Nie będę się przepychać. Mój Onkolog jest Krajowym Konsultantem w dziedzinie Hematologii. Zapewne taka "porada" to złożona kwestia. Nie ma prostej odpowiedzi. Oczywiście każdy we własnym zakresie powinien zasięgnąć języka u SWOJEGO LEKARZA.

waluszka

07.03.2017 10:30

Odpowiedz

O 23:12, dnia 2017-03-06 INES napisał(-a):

Olka, Jak uważasz :) Każdy ma swój ogródek. Nie będę się przepychać. Mój Onkolog jest Krajowym Konsultantem w dziedzinie Hematologii. Zapewne taka "porada" to złożona kwestia. Nie ma prostej odpowiedzi. Oczywiście każdy we własnym zakresie powinien zasięgnąć języka u SWOJEGO LEKARZA.

Cześć, dodam swoje 5 gr. w temacie.

Radioterapeuta, który w chwili obecnej mnie prowadzi nie widzi uzasadnienia w przyjmowaniu ani witamin ani suplementów. Po chemii i radio bez "wspomagaczy" krew mi odbudowała się i mam dobrą kondycje (niespełna 1,5 miesiące po zakończonej radioterapii pojechałam w góry na snowboard i codziennie ok. 5 godz. spędzałam na stoku). Mam zaufanie do swojego onkologa i radioterapeuty i bez konsultacji z nimi nie biorę żadnych leków, witamin, suplementów (do tych ostatnich zawsze miałam duży dystans). W tym temacie nie ma jednoznacznej opinii.