silveretta
02.03.2017 21:43
Jestem roztrzęsiona
Autor: silveretta • 02.03.2017 21:43 • 7 odpowiedzi
silveretta
02.03.2017 21:43
Paweł
03.03.2017 14:47
Nie wszystkie węzły okrągłe są podejrzane nowotworowo, czasami węzły pozapalne mają kształt pestki czy małej kuleczki. Ty masz węzeł mały, poniżej 1 cm, do tego w miejscu, gdzie węzły bardzo często ulegają powiększeniu. Lekarz prawidłowo zalecił Ci kontrolę za miesiąc. Na razie nie wygląda to na nic groźnego, spokojnie, bez paniki odczekaj do następnej wizyty.
silveretta
03.03.2017 15:46
Bardzo dziekuje za odpowiedz! :) A to, ze ma wzmozone unaczynienie nie jest niczym zlym? Ja juz wczensiej mialam tam te wezly ponizej 10 mm, robilam usg 1.5 roku temu ale lekarz to zrobil tak na szybko i nie mialam nic opisane typu echo i unaczynienie, tylko ze ponixej 10 mm z zatoka tluszczowa. A to nie tak, ze powinno mnie bolec, jak to zapalenie wezla?Bo mnie raczej nie boli
Paweł
03.03.2017 16:13
Jedne węzły bolą, inne nie, to o niczym nie świadczy. Jeżeli węzeł od 1,5 roku nie urósł to bardzo dobrze, wielkość poniżej 1 cm i zatoka tłuszczowa też. Nie wpadaj w panikę, idź za miesiąc na kontrolę, możesz zrobić sobie w międzyczasie morfologię jeżeli chcesz - morfologia z rozmazem ręcznym, ob, crp i LDH. Możesz też udać się do dentysty, węzły podbródkowe najczęściej powiększają się od zębów.
O 16:46, dnia 2017-03-03 silveretta napisał(-a):
Bardzo dziekuje za odpowiedz! :) A to, ze ma wzmozone unaczynienie nie jest niczym zlym? Ja juz wczensiej mialam tam te wezly ponizej 10 mm, robilam usg 1.5 roku temu ale lekarz to zrobil tak na szybko i nie mialam nic opisane typu echo i unaczynienie, tylko ze ponixej 10 mm z zatoka tluszczowa. A to nie tak, ze powinno mnie bolec, jak to zapalenie wezla?Bo mnie raczej nie boli
silveretta
03.03.2017 16:43
O 17:13, dnia 2017-03-03 Paweł napisał(-a):
Jedne węzły bolą, inne nie, to o niczym nie świadczy. Jeżeli węzeł od 1,5 roku nie urósł to bardzo dobrze, wielkość poniżej 1 cm i zatoka tłuszczowa też. Nie wpadaj w panikę, idź za miesiąc na kontrolę, możesz zrobić sobie w międzyczasie morfologię jeżeli chcesz - morfologia z rozmazem ręcznym, ob, crp i LDH. Możesz też udać się do dentysty, węzły podbródkowe najczęściej powiększają się od zębów.
No ale martwi mnie ten wzmozony przeplyw :( Morfologie mialam robiona za duzo monocytow w rozmazie i limfocyty w gornej granicy. I co od roku moga byc wzmozone przeplywy?
O 16:46, dnia 2017-03-03 silveretta napisał(-a):
Paweł
03.03.2017 19:20
Jeżeli bardzo cię to martwi to idź do hematologa z wynikami, na forum więcej nikt nic nie wymyśli. Wiem, że obraz ultrasonograficzny węzłów może się zmieniać, ale niech takie rzeczy ocenia lekarz.
silveretta
03.03.2017 20:15
O 20:20, dnia 2017-03-03 Paweł napisał(-a):
Jeżeli bardzo cię to martwi to idź do hematologa z wynikami, na forum więcej nikt nic nie wymyśli. Wiem, że obraz ultrasonograficzny węzłów może się zmieniać, ale niech takie rzeczy ocenia lekarz.
A moze mi ktos jjeszcze powiedziec jak sie liczy ten indeks s/l wezlow jezeli mam podane 3 wymiary wezla?
Superkonkord
06.03.2017 07:50
Proponuję posłuchać lekarza. Idź za jakiś czas na usg i zobacz czy się mienił ten węzeł czy nie. Po co się stresować na zapas. I nie czytaj sama wyników bo poszczególne wartości nie mają znaczenia. To że jedno masz podwyższone nic nie oznacza jeśli coś tam innego jest w normie. Interpretować wyniki powinien lekarz bo powinien się znać :)