Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy moge miec ziarnice

Autor: Marta • 27.02.2017 18:38 • 11 odpowiedzi

Marta

27.02.2017 18:38

Odpowiedz

W usg wykazano liczne owalne wezly chlonne podzuchwowe i wzdluz miesnia mos najwiekszy 16mm na 5 mm. Niektore z nich posiadajace zatarta zatoke najpewniej pozapalne. W usg nie uwidoczoniono wezlow podejrzanych o rozrost. Czy taki wynik moze swiadczyc o ziarnicy?

Paweł

27.02.2017 18:41

Odpowiedz

Jeżeli "w usg nie uwidoczoniono wezlow podejrzanych o rozrost" to znaczy, że to nie ziarnica. Jeżeli coś cię niepokoi to powtórz za jakiś czas badanie.

Marta

27.02.2017 19:06

Odpowiedz

O 19:41, dnia 2017-02-27 Paweł napisał(-a):

Jeżeli "w usg nie uwidoczoniono wezlow podejrzanych o rozrost" to znaczy, że to nie ziarnica. Jeżeli coś cię niepokoi to powtórz za jakiś czas badanie.

Dziekuje za odpowiedz

Angelika889

28.02.2017 11:59

Odpowiedz

Dziekuje za odpowiedz.

U mnie w uzgAngel nie było mowy o tym ze wezly są podejrzane o rozrost, jedynie miały zatarta zatokę tłuszczowa. Lekarze podejrzewali sarkoidoze. Długo czekałam na konkretną diagnozę. Dopiero po biopsji wyszła zz.

Marta

28.02.2017 12:11

Odpowiedz

O 12:59, dnia 2017-02-28 Angelika889 napisał(-a):

Dziekuje za odpowiedz.

U mnie w uzgAngel nie było mowy o tym ze wezly są podejrzane o rozrost, jedynie miały zatarta zatokę tłuszczowa. Lekarze podejrzewali sarkoidoze. Długo czekałam na konkretną diagnozę. Dopiero po biopsji wyszła zz.

Czyli co nalegac na biopsje onkolog i hematolog nie wodza nic niepokojacego.

Marta

28.02.2017 12:13

Odpowiedz

O 13:11, dnia 2017-02-28 Marta napisał(-a):

O 12:59, dnia 2017-02-28 Angelika889 napisał(-a):

Dziekuje za odpowiedz.

Czyli co nalegac na biopsje onkolog i hematolog nie wodza nic niepokojacego.Angel a jakie mialas wyniki krwi i ob jesli moge zapytac?

Angelika889

28.02.2017 13:04

Odpowiedz

Czyli co nalegac na biopsje onkolog i hematolog nie wodza nic niepokojacego.Angel a jakie mialas wyniki krwi i ob jesli moge zapytac?

Ja bym poszła jeszcze na konsultacje do innego lekarza. U mnie nie podejrzewali nowotworu bo węzeł byl powiększony z prawej strony szyi , a nie z lewej jak to jest charakterystyczne przy zz.

Wyniki krwi od długiego czasu miałam poniżej normy. Walczyłam z anemia na którą nic nie pomagało. Crp miałam stałe w granicach 30. Dopiero jak wzięli mnie do szpitala na konkretne badania , tam wyszło 84.

A zrobiłaś rtg klatki piersiowej?

Marta

28.02.2017 13:24

Odpowiedz

O 14:04, dnia 2017-02-28 Angelika889 napisał(-a):

Ja bym poszła jeszcze na konsultacje do innego lekarza. U mnie nie podejrzewali nowotworu bo węzeł byl powiększony z prawej strony szyi , a nie z lewej jak to jest charakterystyczne przy zz.

Wyniki krwi od długiego czasu miałam poniżej normy. Walczyłam z anemia na którą nic nie pomagało. Crp miałam stałe w granicach 30. Dopiero jak wzięli mnie do szpitala na konkretne badania , tam wyszło 84.

A zrobiłaś rtg klatki piersiowej?

Tak klatka ok. Wyniki krwi ok ob 6. Crp 0.04

Paweł

28.02.2017 19:54

Odpowiedz

Ponów badanie USG za jakiś czas, żeby sprawdzić czy węzły zmieniają swoją wielkość, ewentualnie zrób sobie jeszcze badanie z krwi LDH. Jeżeli radiolog wyraźnie napisał, że nie podejrzewa o rozrost to prawdopodobnie wszystko jest ok, radiolodzy potrafią odróżnić węzeł podejrzany od niepodejrzanego. Ale oczywiście trzymaj rękę na pulsie, ponowienie badań za jakiś czas nie zaszkodzi na pewno.

Angelika889

01.03.2017 00:07

Odpowiedz
, radiolodzy potrafią odróżnić węzeł podejrzany od niepodejrzanego.

Potrafia? Ja przez 1,5 roku bylam u 4. Dopiero ostatni napisal ze jest zatarta zaroka i sa podejrzane. 3 poprzednich napisalo ze sa pozapalne.

Magda

01.03.2017 12:00

Odpowiedz

Angelika a jak duże miałaś węzły? I jaki był stosunek osi dlugiej do krótkiej?

O 01:07, dnia 2017-03-01 Angelika889 napisał(-a):

Potrafia? Ja przez 1,5 roku bylam u 4. Dopiero ostatni napisal ze jest zatarta zaroka i sa podejrzane. 3 poprzednich napisalo ze sa pozapalne.

Paweł

01.03.2017 18:04

Odpowiedz

Oczywiście, że zdarzają się takie przypadki, dlatego napisałem, że warto kontrolować sytuację, jednak w zdecydowanej większości radiolog widząc węzeł w USG jest w stanie określić czy ma do czynienia z podejrzanym czy nie. W przeciwnym wypadku badanie usg nie miałoby sensu i trzeba byłoby wycinać każdy powiększony węzeł. Powtórzyć badanie za jakiś czas, kontrolować sytuację, nie panikować.

O 01:07, dnia 2017-03-01 Angelika889 napisał(-a):