Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

czy to wznowa?

Autor: zaniepokojona • 24.02.2017 18:12 • 7 odpowiedzi

zaniepokojona

24.02.2017 18:12

Odpowiedz
witajcie,

mój mąż jest w remisji, w lutym 2016 dostał ostatni wlew 4 x ABVD, następnie w maju radioterapię. 3 tygodnie temu miał kontrolnego PETa, który potwierdza remisję, ale w ten poniedziałek wyczuł w okolicach żuchwy/ szyi powiększony węzeł, oczywiście od razu pobiegliśmy do hematologa prowadzącego, wyniki krwi bardzo dobre, podejrzewa, że to może gardło, bo jest zaczerwienione i jak dla niego węzel jest infekcyjny/zapalny ale wykładników infekcji brak - czuje się dobrze. czy ktoś miał podobnie? dostał skierowanie do laryngologa - idziemy w poniedziałek, i na usg, oraz zęby do sprawdzenia. stres jest okropny, wiemy, że to albo faktycznie infekcja, albo wznowa :( zastanawiam się, czy naprawdę jest szansa, że do fałszywy alarm, o co modlimy się dniami i nocami....

Oika

24.02.2017 21:23

Odpowiedz

mój mąż jest w remisji, w lutym 2016 dostał ostatni wlew 4 x ABVD, następnie w maju radioterapię. 3 tygodnie temu miał kontrolnego PETa, który potwierdza remisję, ale w ten poniedziałek wyczuł w okolicach żuchwy/ szyi powiększony węzeł, oczywiście od razu pobiegliśmy do hematologa prowadzącego, wyniki krwi bardzo dobre, podejrzewa, że to może gardło, bo jest zaczerwienione i jak dla niego węzel jest infekcyjny/zapalny ale wykładników infekcji brak - czuje się dobrze. czy ktoś miał podobnie? dostał skierowanie do laryngologa - idziemy w poniedziałek, i na usg, oraz zęby do sprawdzenia. stres jest okropny, wiemy, że to albo faktycznie infekcja, albo wznowa :( zastanawiam się, czy naprawdę jest szansa, że do fałszywy alarm, o co modlimy się dniami i nocami....

Oczywiście, że jest taka szansa - podłoże infekcyjne jest tu bardzo prawdopodobne. Sama ostatnio miałam na badaniu PET powiększony węzeł szyjny z SUV 4,5 a był wyłącznie infekcyjny mimo, że przeziębienia nie czułam :) spokojna głowa, nie martwcie się na zapas.

Zaniepokojona

25.02.2017 08:24

Odpowiedz

Dziekuje ze komentarz! A jak długo utrzymywał sie węzeł ? Brałaś jakies leki ? hematolog na razie kazał nam nie szaleć z lekami tylko poczekać na opinie laryngologa.

Superkonkord

27.02.2017 09:34

Odpowiedz

Najlepiej zmierzyć ten węzeł na usg. Po 2 tyg zrobić ponowne badanie w tym samym miejscu/na tym samym sprzęcie. Jak nie rośnie to dobrze :) Najważniejsze nie stresować się i nie panikować. Przez nerwy to ja miałem już z 5 nawrotów... które okazały się niczym :)

zaniepokojona

27.02.2017 18:09

Odpowiedz

Dzięki za podniesienie na duchu :) dziś mąż był na wizycie u laryngologa, co prawda pani go zbadała z komentarzem, że chłoniaka się dobrze leczy. gardło czerwone, ale nie wie co to :(

Jarek1205

28.02.2017 15:40

Odpowiedz

Witam. Czy ten powiekszony wezel swiecił na badaniu pet? Pozdrawiam

Zaniepokojona

28.02.2017 15:42

Odpowiedz

Na pet go nie było, pojawił sie około 3 tygodni po pet

Jarek1205

28.02.2017 18:09

Odpowiedz
Witam.
U mnie w badaniu PET po 3 mcach po radio pojawił się miernie aktywny pojedynczy węzeł. Wyczuwalna mała kulka o wym. na PET 12x9mm. Jest dokładnie w tym miejscu tzn. lewa część podobojczykowa, gdzie na początku symptomów ziarnicy styczeń 2016 był pobierany na badanie. Po pobraniu tego węzła w Gliwicach nic nie wybadano, choć węzeł był duży i twardy, bezbolesny. Mam mieć w badanie usg tego węzła co m-c i obserwacja. Dziś radioterapeuta powiedział, że zdarzają się pacjenci z lekko "świecącymi" węzłami po radioterapii. Ww. lekarz zrobił szybkie swoje usg i stwierdził, że to dziwny węzeł bo wygląda na jakiś "zrost", tam była ingerencja chirurgiczna... Czy ktoś miał podobnie? Pozdrawiam.