Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Najpierw ból czy kaszel?

Autor: Tomi • 11.01.2017 19:45 • 12 odpowiedzi

Tomi

11.01.2017 19:45

Odpowiedz

Hej, jestem już prawie 5 lat w remisji. Od paru tygodni czasami zaboli mnie w klacie, np. w momencie jak manewruje kierownicą i w innych codziennych sytuacjach. Jest to chwilowy ból, nie kłucie, jest raczej w jednym miejscu mniej więcej po środku. Moje pytanie brzmi, czy najpierw mieliście kaszel itp., czy może jest ktoś u kogo ból był pierwszym i jedynym objawem choroby/nawrotu? Krew ostatnio miałem robiona, wyszło ok.

Nessa

11.01.2017 21:42

Odpowiedz

O 20:45, dnia 2017-01-11 Tomi napisał(-a):

Hej, jestem już prawie 5 lat w remisji. Od paru tygodni czasami zaboli mnie w klacie, np. w momencie jak manewruje kierownicą i w innych codziennych sytuacjach. Jest to chwilowy ból, nie kłucie, jest raczej w jednym miejscu mniej więcej po środku. Moje pytanie brzmi, czy najpierw mieliście kaszel itp., czy może jest ktoś u kogo ból był pierwszym i jedynym objawem choroby/nawrotu? Krew ostatnio miałem robiona, wyszło ok.

Mnie tylko bolało dziwnie w klacie. Teraz też mnie czasem boli - zwłaszcza jak robię pompki tricepsowe ;) Ale po leczeniu będąc w remisji zdarzało mi się, że bolało więc akurat tym się staram nie przejmować.

Tomi

12.01.2017 08:27

Odpowiedz

A jaki to był ból? Kłujący, tępy,? Trwał raczej stale czy np. zabolało na 1-2 sekundy i przestawalo?

Tomi

12.01.2017 08:29

Odpowiedz

To tylko na podstawie bólu w klatce robili Ci wszystkie badania i zdiagnozowali?

Nessa

12.01.2017 16:52

Odpowiedz

O 09:29, dnia 2017-01-12 Tomi napisał(-a):

To tylko na podstawie bólu w klatce robili Ci wszystkie badania i zdiagnozowali?

Nie przejmowałam się bólem w klatce. Diagnoza wyszła po biopsji węzła nadobojczykowego. A potem na PET wyszedł guz śródpiersia i powiązałam ten ból z tym :) wcześniej myślalam, że jakieś zakwasy czy coś takiego ;)

A ból był dziwny. Do dzisiaj nie umiem go opisać. Jakby mi się odrywały mięśnie od kości, ale w łagodny sposób :D

Nessa

12.01.2017 16:54

Odpowiedz

O 09:27, dnia 2017-01-12 Tomi napisał(-a):

A jaki to był ból? Kłujący, tępy,? Trwał raczej stale czy np. zabolało na 1-2 sekundy i przestawalo?

Ból nigdy nie był stały. Bolało przy specyficznych ruchach, przy schylaniu.

Tomi

12.01.2017 20:17

Odpowiedz

A po jakim czasie wyskoczył Ci węzeł? W sensie że najpierw był ból i później węzeł czy na odwrót? Duży ten węzeł był? Sory że tak męczę pytaniami, ale wiadomo, człowiek chce wiedzieć jak najwięcej. Miałaś RTG może?

Tomi

12.01.2017 20:55

Odpowiedz

O 21:17, dnia 2017-01-12 Tomi napisał(-a):

A po jakim czasie wyskoczył Ci węzeł? W sensie że najpierw był ból i później węzeł czy na odwrót? Duży ten węzeł był? Sory że tak męczę pytaniami, ale wiadomo, człowiek chce wiedzieć jak najwięcej. Miałaś RTG może?

I jeszcze jedno a w zasadzie to dwa pytania. Czy ten guz w srodpiersiu był duży? I czy nie miałaś kompletnie żadnych objawów poza tym bólem np. osłabienie, duszności, krew z nosa? Pozdrawiam :)

Tomi

13.01.2017 06:55

Odpowiedz

Jeszcze przyszła mi taka myśl, czy dobry lekarz przy osłuchiwaniu płuc jest w stanie wykryć jakieś duże zmiany w tych okolicach?

Tilia

19.02.2017 21:12

Odpowiedz

O 07:55, dnia 2017-01-13 Tomi napisał(-a):

Jeszcze przyszła mi taka myśl, czy dobry lekarz przy osłuchiwaniu płuc jest w stanie wykryć jakieś duże zmiany w tych okolicach?

Tomi, u mnie pierwszym objawem zz był bol w klatce. Potem dochodziły kolejne objawy : swedzenie, osłabienie, spadek morfologii itd teraz jestem 4.5 roku po leczeniu i znów pobolewa i czasem swędzi. No i zaczynam bzikowac :(

Tomi

21.02.2017 09:34

Odpowiedz

A po jakim czasie od pobolewania klatki dochodziły inne objawy? Jaki to był ból? Stały, przy ruchach? Pozdrawiam!

Tilia

21.02.2017 15:20

Odpowiedz

O 10:34, dnia 2017-02-21 Tomi napisał(-a):

A po jakim czasie od pobolewania klatki dochodziły inne objawy? Jaki to był ból? Stały, przy ruchach? Pozdrawiam!

Ból w klatce był najwiekszy po alkoholu - wystarczył łyk wina. Podobnie było gdy się bardzo zdenerwowałam. Wtedy musiałam brać silne leki przeciwbólowe (ketonal, dicloberl retard i inne leki na receptę). Poza tym bolało przy dźwiganiu. Następne objawy doszły dość szybko choć nie kojarzyłam ich wtedy z chorobą.

Tomi

08.04.2017 18:08

Odpowiedz
Hej, piszę po długim czasie.

Niestety czasami nadal zaboli mnie w okolicy mostka, jednak chyba mniej intensywnie i rzadziej.

Mam pytanie bo zrobiłem sobie kontrolnie ob i ldh.

W listopadowych badaniach kontrolnych w szpitalu ob miałem 5 a ldh delikatnie ponad normę chyba 256. Teraz natomiast ob mam 4 a ldh w normie, jakieś 217. Czy możliwe jest żeby guz się rozwijał a wyniki krwi polepszały?

Pytam bo nie chce się znowu naświetlac tomografia czy rtg...

Ogólne samopoczucie ok, zero duszności, potow itp. czasami sobie tylko zakaszle, z 3-5 razy dziennie i tyle.

Pozdrawiam.